„Прометей 2” ще се казва „Alien: Paradise Lost”

Имаше време (преди има-няма 5 години), когато стръвно се нахвърляхме върху всяко късче информация и слух за (тогава предстоящия) „Прометей” и връзката му с „Alien” франчайза. Не можем обаче да кажем същото за „Прометей 2”, за който се включваме от дъжд на вятър, само с по-важни новини. Не е, защото „Прометей” беше разочарование и вече не сме ентусиазирани (изчакайте филмът да влезе в продукция и да започнат да изскачат качествени неща и само гледайте какво става – отново ще се хайпнем като „извънземни”), а защото сме уморихме от спекулации и оскъдна информация без контекст, изпаднала от някое интервю, която в повечето случаи си противоречи с нещо казано преди това.

Ето например, преди два дни Ридли Скот заяви (нещо, което пропуснахме да представим, въпреки че потенциално е голяма новина), че „Прометей” си е отделна поредица, „Прометей 2” няма да има директна връзка с „Пришълецът”, няма да видим очакваните от всички фенове ксеноморфи (тяхната липса беше и едно от големите разочарования в „Прометей”) и евентуалното пресичане на двете извънземни саги би могло да стане чак във второто или третото продължение – в „Прометей 3” или „Прометей 4”. Точните му думи бяха:

Прометей” има собствена история, която трябва да бъде разказана, преди да се върже с филма, от който започна всичко… няма да е в следващия. Ще бъде по-следващият или дори четвъртият филм, преди да се върнем към „Alien” франчайза… Целият смисъл е да се обясни поредицата „Пришълецът” и да се обясни как и защо е бил създаден самият Пришълец. Винаги съм смятал, че Пришълецът е средство за водене на бактериална война. Винаги съм смятал, че първият космически кораб, който наричам „Кроасан”, е военен кораб и в него са били натоварени тези биомеханоидни същества с една-единствена цел – да сеят разруха.

Вижте обаче какво каза Ридли Скот в интервю за HeyUGuys, което се появи вчера:

Струва ни се, че Ридли нещо се ебава с феновете. Това, че „Прометей 2” няма да се нарича така, а ще бъде озаглавен „Alien: Paradise Lost” директно противоречи на идеята, че филмът няма да е свързан с поредицата за „Пришълецът”. Ако няма да е свързан, както беше с „Прометей”, какъв е смисълът да се използва подобно заглавие? Можем да поспекулираме, но няма да го правим, тъй като не виждаме смисъл – в крайна сметка всичко ще се изясни и залагаме, че няма да е нищо общо с това, което се говори в момента. Когато нещата станат финални, чак тогава ще коментираме.

За финал, чудим се дали сега няма да вземат да кръстят „Пришълецът 5” на Нийл Бломкамп „Prometheus: Paradise Regained”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

36 Comments

  1. Не ти се струва – ебава се! Заради глупостите му втори ден съм с кръвно 200/160… майната му!

  2. Да си дойдем на думата…Напълно разбираемо е, че ще се върне към тази вселена и то как с гръм и трясък – повярвайте! Скот ще приготви як коктейл от всичко това наречено изобщо вселена Alien.Той много добре е преценил, че единствено свръщането на старата си идея е време да направи 2-я си истински Alien филм преди да го хване паркинсона хахаа. И мисля, че това е единственият човек знаещ за какво става на въпрос в тази вселена всъщност създадена от него самия. По всякакъв начин ще се стреми да напълни салоните. Явно му е писнало некви си комикси да издухват боксофисите и да стигат по милиард и половина приходи, а той да се мъчи с некви си 400 мил. Като истински фен на Скот и вселената на Пришълеца вярвам, че това нещо ще е яко изживяване. Всъщност тези всичките, които плюят първият Прометей, явно никога не са стигнали до същността на самата идея на филма. Това е филм с толкова пластове идеи, че може единствено и само да се интерпретира с седмици. Всъщност това бе началото на истинската негова идея, съществуваща в съзнанието му още с създаването на Първия Пришълец и той сам го казва в интервюто сега. Явно никога не го чуват какво казва и само бързат да плюят, тай го казва направо:“„Целият смисъл е да се обясни на Alien франчайз е как и защо са създадени тези извънземни. Винаги съм си мислил за Alien като вид парче от бактериална война. Винаги съм си мислел, че това, което е оригиналния кораб, който аз наричам кроасан, беше боен кораб, и с него се пренасят тези biomechanoid-ни същества, които бяха създадени за унищожение където са пуснати. „“ – край на цитата

  3. Проблемът е, че когато се правят продължения и предистории (независимо дали ще е филм, книга, комикс, игра и т.н.) само за да обяснят някоя мистерия, обикновено не се получават нещата. Особено, ако точно тази мистерия е в основата на това произведението да е толкова популярно „ин дъ фърст плейс“.

    И да, „Прометей“ има доста идейни пластове, но и бая недомислици на сценарно ниво.

  4. Не мога да разбера защо всеки от както е излязъл първият филм все това повтаря като мантра „бая недомислици на сценарно ниво“…То е ясно онова тъпо копеле, което не трябваше изобщо да се бе раждало Damon Lindelof педала му скапан защо изобщо трябваше да омайва и залъгва добрия старец -Скоти с малко име Ридли да му вярва в болните от гъзъ си изсрал тъпотии и фантасмагории еврейски на религиозна тематика, та да опропасти прекрасната като цяло идея…. Ммка му и еврейски педал….. Damon Lindelof

  5. „Винаги съм смятал, че Пришълецът е средство за водене на бактериална война“
    Айдеее, и тоя даде фира, война срещу кой бе, Ридли, бежанците ли ?

  6. По-скоро трябва да е биологична… и, да – точно това са ксеноморфите.

  7. @Дринов
    Можеш ли да дадеш примери за така нар. „недомислици“? Ако имаш предвид креационистките въплътени идеи, то това е най-малкия проблем на сценария реално.Реално във всяка религия го има този „общ“ елемент и това го знае всеки запознат. Реално в едно интервю Скот призна, че идеите са взаимствани от езотеричен труд на един велик езотерик Рудолф Щайнер – „Със зората на нашата пета коренна раса ние имаме всичко, което наричаме развитие на изкуствата, развитие на умението и сръчността. Атланците все още водеха напълно различен живот. Те нямаха изобретения и открития. Те работеха по изцяло различен начин. Тяхното умение и техника бяха съвсем различни. Едва в нашата пета коренна раса се разви онова, което наричаме инженерство и майсторство, развивано в нашия смисъл. Най-важното откритие бе това на огъня. Трябва да сте съвсем наясно с това, трябва да ви е напълно ясно колко много разпространеното ни инженерство, индустрия и майсторство зависят от огъня. Аз мисля, че инженерът ще се съгласи с мен когато казвам, че без огън нямаше да бъде възмножно нищо от съвременното инженерство, така че можем да кажем, че откриването на огъня бе фундаментално откритие, откритието което даде импулса за всички други. И вие трябва също и да разберете, че по времето когато възникна митът за Прометей, терминът “огън” включваше всичко, свързано по някакъв начин с топлина. Огънят също бе считан и за причина за светлината. Огънят беше всеобхватният израз на причините за всички топлинни явления.

    Това не обяснява ли доста от така нар. „недомислици“ или са просто недоразбираници на накой с бедна култура…без да засягам никого

  8. Първият филм е невероятен независимо от лайното-сценарист Lindelof.
    Да именно това е тайнството и тайната при този Велик ритуал-интерпретация представена ни от Р.Скот, поглъщането на тази мистериозна субстанция, с чиято помощ плътта на хуманоида се разгради на съставните си ДНК е началото на човечеството – нали това е и идеята на в мита за Прометей, жертва се за да предаде на неукото човечество тайната на „огъня“ не в буквален смисъл.Тайната на оцеляването – технологиите, всичко онова, което древният човек е знаел и е забравил в миналите векове.Одавна е известно, че всички древни култури са имали една религия-мъдрост предадена им от други същества и това е факт както антропологичен, историчен, религиозен и научен. Навсякъде в Светото писание – го има .В книгата на пророк Йезекил е описано именно слизането на огромни огнени колесници сред хората и изпепеляващи всичко наоколо.В древната Бхагаватгита и Рамаяна също е описано битката на хората със извънземна раса целяща да погуби човечеството, но идва на помощ трета добра и дава древни технологии и знание, с помоща на което те побеждават Пришълците. Мога да ви цитирам множество древни и езотерични писания описващи всичко това. И именно сценаристите са взаимствали наистина една Велика древна идея и са я интерпретирали по невероятен начин. Всичко това като информация за произхода на човечеството е пазено и се знае.Но грешката е, че именно човецеството се е самозабравило и е искало да живее вечно в плътта си, а древните учители -Прометей-Орфей- Будда-Христос са носели другото по-велико учение – вечността на духа и душата.В писанията на Изтока всичко се пази все още и някъде в тайните пещери на Тибет се пазят и до ден днешен останките на тези хуманоиди-„Архитекти“ /кви са тия Инженери бе преводачите/ в съркофази мумифицирани и по сведения са наистина много големи – 2.50 – 3 м. на височина.Това не са приказки и измислици.Всеки може да го прочете. Това са предшествениците на древните Архитекти учещи древните човешки раси населяващи Атлантида и Лемурия преди те да се потопят от последвалите катаклизми.
    И всичко това е вплетено в сюжета на филма по невероятин начин, но както казах преди това трябва да имаш „очите“ да прозреш сюжета.Пак казвам – НЕВЕРОЯТЕН ФИЛМ.

  9. Това ходенето на кино, трябва да е придружено от задължителен психотест…иначе може да изперка некой хахахах при толкова много подсъзнателни идеи…

    На новия плакат на „Alien: Paradise Lost”ще трябва да напишат препоръчителните неща преди да вземете билета си:Задължително прочитане на Библията, нова, най-нова и стара езотерика, оп задължително Блаватска – къде без нея, изгледани всички youtube U.F.O серии, Ерих фон Деникен ама всичко да се изяде с кориците… и сега можете да сикупите билетче..а преди това препоръчитерно е да минете при някой достоверен психоаналитик да ви подкове и набие в съзнанието идеите /Това все пак е само един…Филм/.

  10. Инженерите са просто следващата йерархична брънка, стъпало над нас, както има и много още над тях. Всеки грамотен философски и теологично образован го знае и самият сценарий е невероятен, но компилиран и вплетен все пак във филм. Още самият Платон говори за субординизма и великите сенки, да ние сме сенките на Инженерите. Много тайни има още скрити за нас и едва ли намерението на режисьора е да ни ги разясни. Просто по невероятен начин представя една възможна теория и толкова. Не мога да разбера такива хора критикуващи и плюещи както филма така и идеите в него сякаш очакващи да и даде нещо невероятно както визуално така и рационално. Просто филма е невероятен.Съжалявам тези дето са разочаровани. Всъщност аз самият бях така на първото гледане, но чак след 5 то все повече неща изникват…НЕВЕРОЯТЕН.
    СКОТ ОТНОВО Е НА НИВОТО СИ!

    А за новия отивам преди това при Джоном К. Лилли

  11. Малииии тук се заформя откачена тема и ще има не 20 000 поста ами 100 000 както изглежда. Стига някой да ги чете разбира се.

    На по горе-писалите: Той си го каза Скот преди време, че са компилирали всичките тези езотерични и религиозни идеи в сценария и че са ползвали идеи от фон Деникен и наистина като мащаб е показано доста неща колкото могат да се покажат в такъв тип филм.Реално сюжета така навързан / свързването със съществата – ксеноморфите и Инженерите в една идея/ е наистина доста оригинален и уникален и мисля, че само автора на всичката тази бъркотия наречена Пришълец-вселена може да разплете. Именно от този факт ще се надяваме и тръпнем какво ли ще измислят в последвалите продължения и както се вижда няма да са малко. А и паралелния проект на Neill Blomkamp с директното продължение на бруталния франчайза Alien ще ни побърка от кеф мисля.

    Остава ни само да чакаме мамка му…

  12. смяната на заглавието с Alien: Paradise Lost = натиск от студиото.
    Така ги виждам аз нещата 🙂

  13. Не, под недомислици нямам предвид засегнатите теми, колкото и да са в противовес на личните ми убеждения – при тях ме дразни само представянето им на екран по елементарен начин. Имах предвид неща, като как учени си махат каските на непозната планета, защото „въздухът бил чист“, как се губят из коридори при все цялата техника и комуникация, как бягат като детенце от коза, а после биолог си „слага ръката в устата на извънземно“, което е в среда, която очевидно е враждебна и всякакви други такива. И въобще не броя елементарни реплики от типа на „ти си робот и за това не разбираш хората“, „искам да знам“ и „това е, което аз избирам да вярвам“.

  14. Да напълно съм съгласен с това. Но реално грешката е изобщо в опита да се опита да се вкара и обяснят такива големи въпроси за произхода на човека и живота изцяло и то по такъв начин поднесен ни като плитък сценарий. Да филма е невероятен, на сценария е стеснен до една елементарна фабула седяща като изсмукана от пръстите идея, която се превръща реално в пародия именно защото претендира да даде отговор /и то еднозначен/ на такъв важен въпрос:От къде се е появило и зародило човечеството?
    Да наивни са изводите, защото е наивно поднесена самата идея в това визуално пиршество с тези изрази:“искам да знам” и “това е, което аз избирам да вярвам”.

  15. Съгласен – имаше кусури и на ниво сценарий и на ниво диалог. За тях виновен е вече станалия печално известен Линделоф. Поне “Това е, което аз избирам да вярвам”, хаха.

    Having said all that, Прометей за мен е невероятно добър филм. Като кино изживяване беше несравним, и ако трябва да си призная, никога не съм задълбавал чак толкоз във въпросните религиозни и прочие под-слоеве, за които се говори в коментарите по-горе.

    Може би защото най-интересния персонаж ми беше Дейвид.

    От религиозния миш-маш най-опасният елемент бе избегнат, а именно – внушението, че Инженерите са ни пратили Христос, па ние сме го разпнали и они са ни ядосани. (Всъщност това е бил оригиналния замисъл, не знам дали на Линделоф, но за щастие филмът благоразумно се отклонява от тая тъпотия.)

    PS – концепцията, че Прометей не е свързан с Пришълец, е абсолютно погрешна. На финала си Прометей на практика директно се влива във вселената на предните филми. Което доста ме изненада, пак заради предварителните обещания на бай Ридли.

  16. Е как? Моментът с това, че Исус е Инженер беше имплементиран доста ясно. Те за това идваха да ни унищожат – защото пред 2000 години сме убили техния представител на Земята.

  17. @Дринов

    Сигурно си прав. Отдавна го гледах, и най-вероятно ми се сливат нещата с едно интервю на Ридли, в което обясняваше, че това за Исус е била първоначалната идея, но после са решили да я задраскат.

  18. Да, не е казано в прав текст „Исус е“, щото щеше да е тъпо, но определено се налага като възможност, особено предвид всички други християнски препратки. 🙂

    @Izumen
    Така ми дойде просто. К’во да направя?

  19. Не знам от къде си измуквате тази теория за Исус, но реално това са пълни глупости. Абсолютно нищо не води в сюжета за да се мисли или навежда, че се имало в предвид именно Исус като техен пратеник. Единственото съвпадения са 2000-те години, но реално Исус се явява духовен Учител, а не инопланитянин във всяка една религия. Още повече неговата религия е религия на духа , а не на тялото и материята и няма нищо общо със сътворението на материята, както е представено във филма както се явяват Инженерите – физически сътворители на човечеството. Има един пасаж в Библията, както и Зохар на Талмуда на евреите, в който се говори за Елохимите /СЕРАФИМИ, ИЛУХИМИ, АЛОХИМИ И ЕЛОХИМИ/ – създателите на физическото човечество и в последствие един от еманациите на тези паднали ангели се явява реално самият Сатанаил-Сатана. Той е падналия ангел и господаря на плътта и материята. А реално отдавна учените са открили това, че човечеството е наистина изкуствено създадено и населено и нищо нелепо няма в самият сценарий на филма. Поразровете се малко из нета с ключовите думи Нефелими и това:
    http://www.astrofenomen.com/%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BB%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7/

  20. Още повече за незнаещите и незаинтересованите тук можете малко да се поровите и да откриете тези факти, които никак не са чужди на цялата история на човечеството, които се имплементират в сюжета на Прометей.
    Ето ви интересни факти по темата относно новия филм на Скот за марс
    http://www.astrofenomen.com/%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%81/

  21. Сатър, реално ти си пълни глупости. 😀

    Благодаря ти, че даде толкова пространно обяснение на разклатеното си психическо състояние.

  22. Хуу, човека го анатемосаха, на който не му харесва какво пише, мноо лесно игнор, няма нужда след всеки негов пост, да следват квалификации. Бъдете солидарни, към всички видове Пеопле. Дид ю ъндърстенд ми! хахахах

  23. Аз го намирам за забележителен индивид. Трябва да го изследваме.

  24. Сатърът е директно за лоботомия. Ебати колосалният малоумник.

  25. @ за обиждащите малоумни кретени по-горе:

    Явно някой елементарни особи тук не могат да се сдържат да обиждат и това и е явен израз на интелектуалната и персонална НЕМОЩ -/ леко казано елементарна и все изцяло обхваната ги умствена тъпотия/ и по този начин изразяващи си първичните си опити да изкажат нещо изобщо тук. С такива ограничени експерименти на сперматозоидите на родителите ви,нямам ни най-малко интерес да споря, пиша и изобщо какъвто и да е вербален досег…
    Тук пиша за и с хората, които уважават личното мнение, дори да е различно.

    За мен това, което излагам като теми особено на религиозна и философска тематика не е проблем да размишлявам, защото това ми е начин на живот. И едно нещо знам със сигурност – истината е най-относителното и релативно понятие, и за да се стигне до поне малка част от обективното трябва доста усилие на разума за да го отрази в съзнанието си. Но и това не е гаранция, че реално нещата са това, което ни се представят и не съществуват винаги в едно и също време паралелни и също така достоверни реалности и истини. Ако някой от вас изобщо е имал досег до трудовете на Стивън Хоукинг, Айнщайн ще ме разбере. Една от неоспоримите факти, е че дори самият процес да размишляваме по дадена тема същевременно променя само по себе си процесите на хода и интенцията на това, за което всъщност се размишлява. Т.е нека го преведа на олигофренски език – когато наблюдаваш нещо, то самото наблюдение като процес влияе на самия обект, който се наблюдава и по този начин никога нямаме реално и абсолютно отражение на извода, идеята и анализа на това което се нарича – заключение.

    Та по темата – кои сте вие /обиждащите/ та да давате миродавно мнение дали това е така или не?! Кои сте вие да давате изобщо изводи за живота, след като по реакциите ви виждам, че сте елементарен продукт на ограниченото съвремие не мислещо и мързеливо в съзнанието си? Колко книги си прочел свързани с живота, та да ми правиш такива елементарни изводи и да претендираш, че знаеш? Пълни материални и мисловно ограничени загубеняци! Това сте вие! Ще ми пишат за изкуство -киното, а няма и хабер от знание изобщо.

    п.п. По-горе дадох линкове за да прочетат тези които желаят какво хората откриват всеки ден, но се пази в тайна. Не съм привърженик на конспиративните теории, но реалността е доста по-богата от това, което реално ни представят „официалните“ медии и изследвания.

  26. Хаха, сега и ако очакваш, че ще ти чета тая tldr-диария… малоумник.

  27. @Satyr73
    Темата за Исус въобще не е изсмукана от пръстите, след като самите автори казват, че е обсъждана. Просто са решили да не я назоват по име, защото щеше да е прекалено очевидно и да ни лиши от възможността да разсъждаваме по други теми. Но дори и авторите да не бяха споменали за нея, на фона на цялата християнска символика във филма, не би било логично да не допуснем, че именно това е важното събитие от преди 2000 години, което кара Инжинерите да се вдигнат да ни унищожат.

    И всичко хубаво за обидите, съгласен съм, но не може да пускаш линкове към „астрофеномен“ и да очакваш хората да приемат на сериозно нещата, които пишеш. Да, вселената крие невероятни и фантастични тайни, но вероятността те да бъдат открити в подобни псевдо-текстове, е пренебрежимо малка, да не кажа нулева.

  28. @Дринов
    Пак подчертавам – не съм привърженик на такъв вид теории защото наистина са псевдо, но реално винаги се е знаело, че истината за бъдещето ни се нарила в миналото ни и по този въпрос са изписани тонове книги. Мисълта ми е, че в унисон с уж сега изкараните факти от NASA за вероятността от съществувал там живот преди милиони години, не е нищо ново като информация и то се е знаело винаги. Но въпроса ми е: дали такива уж научни институции и изследователски програми могат да бъдат реално и миродавно като достоверен източник на истината за каквото и да е било. Всеизвесно е, че в NASA имат доста повече информация и отклития, но никога не я споделят със света и то от съображение за сигурност хахахха. Казано по-просто – крият и лъжат. Ако поне малко има запознати тук хора с най-новите теории изобщо за произхода на човечеството, то те са доста стряскащи, но никой не смее дори да си ги представи, че са истина. На Скот му е лесно – под шапката на научна-фантастика може да си създава каквото му душа иска и той го прави. Друг е въпроса каква е обективната истина.

  29. А пък моят въпрос е: кой източник на информация е достоверен и меродавен? Смятам, че ще се съгласиш, че всяка информация трябва да бъде поставяна под съмнение и подлагана на доказани методи за проверка, били те емпирични или мисловни (логични). А повечето спекулации от рода „еди-кой-си крие истината, защото…“, не издържат на подобна проверка. И естествено, че е логично на Марс да има вода и да е имало живот – въпросът е, че сега имаме споменатите по-горе доказателства. И между другото, това не означава непременно, че Животът е дошъл от Марс. Може да е точно обратното, а защо не и да се е развил едновременно и на двете планети без контакт.

  30. Винаги някой някъде крие някаква информация … въпросът е, че едва ли точно НАСА се занимават с подобни неща … но дори и по този въпрос, човек е редно да подходи с нужната доза съмнение хихи ебаси парадокса 😀

  31. Реално космологията е трудна наука и доказателствата там са строго индивидуални от към правдоподобност. Така е. Всяко нещо за да е истинно и отговарящо на обективната истина трябва да мине проверката на опита и изследването. Нещата около Марс винаги са били тема с големи въпросителни и независимо от научните открития до този момент, реално нищо не се знае от към пра-историята на Червената планета. Все още нещата от към инфо са на границата на UFO-догатки и псевдо описания за досег на нашата цивилизация и нека цитирам един от известните учени разсъждавали:Елмар Бухнер, планетолог: „Днес може с увереност да се заяви, че Вселената не е възникнала случайно. Толкова сложна и обмислена система не би могла да възникне от само себе си. С всеки изминал ден нашата апаратура става все по-чувствителна, благодарение на което правим открития, които класическият космологически модел просто не е в състояние да обясни”.