Victor Frankenstein

It is electrifying! Няма как да пропуснем да ви представим първия (британски) трейлър на предстоящата екстравагантна и супер-вдъхновяваща трактовка на историята за Франкенщайн и неговите творения, както и официалния, международен трейлър.

На всеки познавач на „киното в епоха” би трябвало да му стане ясно защо бяхме екзалтирани до n-та степен в момента, в който видяхме трейлърите – не само мрачната, автентична атмосфера, не само вдигнатите якички и завеяните прически от 19 век, но и налудничавите погледи на „създателите” и най-вече умело монтираните кадри зареждат с доста повече от 100 волта напрежение почитателите на екшън-приключения от миналото. А за феновете на архетипни образи като Виктор Франкенщайн ще кажем просто – „уау! време беше за още една шантава версия”, визирайки разбира се, любимата ни театрална трактовка на Дани Бойл от 2011 (с феноменалния Джони Лий Милър и Бенедикт Къмбърбач). Не сме наясно колко пъти ще гледаме предстоящата версия на Пол Макгигън (все още измерваме филмовите си пристрастия в брой гледане на кино, и познайте колко отнесе „Лудия Макс”), но едно е ясно за момента – положението е well done отвсякъде!

Бихме искали да обърнем внимание не толкова на главния разказвач Игор, макар че младият Радклиф продължава да се хвърля самоотвержено в най-различни проекти, без страх от „разваляне на имиджа” и постига вдъхновяващи резултати, а по-скоро на дръзкия му приятел с лудия поглед – чрез образа на „добрия доктор” Макавой напомня защо е един от най-талантливите актьори на своето поколение. Забравете екшън- и комикс-изцепките му (макар че и там се справя със завидна лекота) и си припомнете „Filth”, „Изкупление”, „Becoming Jane”, „Inside I’m Dancing”, „Последният крал на Шотландия”…

Макар и дълго отлаган, „Victor Frankenstein” притежава потенциал да се превърне в хит, подобно на историите за Шерлок Холмс, разказани от Гай Ричи (и дори напомня до известна степен на визията им). И дори екзалтацията ни да изглежда прекомерна на фона на очаквано многото CGI-детайли, най-важният елемент в историята си остава приятелството между двамата „създатели” и стремежа им към високи научни постижения… дори с подръчни средства.

Victor Frankenstein

Когато доктор Виктор Франкенщайн (Джеймс Макавой) и довереният му асистент Игор (Даниел Радклиф) прекрачват границата в опитите си да помогнат на човечеството да открие и постигне безсмъртие, манията на Виктор го обсебва напълно. Той създава последното си творение – ужасяващо чудовище, което унищожава всичко по пътя си. Само Игор е способен да върне приятеля си от ръба на лудостта и да го спаси от чудовищното творение…

Режисьор на „Виктор Франкенщайн” („Victor Frankenstein”) е Пол Макгигън, а сценарият е дело на Макс Ландис. В ролите са Джеймс Макавой, Даниел Радклиф, Джесика Браун Финдли, Марк Гатис, Фреди Фокс, Андрю Скот и други. Искрено се надяваме историята да е „попътна” на сюжета в легендарния роман на Мери Шели (все пак в него не присъства никакъв Игор…), но няма да съдим прекалено строго творческите търсения в различни посоки – след като е за доброто на публиката. Филмът ще се появи на екран на 25 ноември 2015.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. никога не бях чел романа, нито ще седна да го чета сега, но на скоро разбрах, че образа на Игор си е изцяло филмов, и не присъства в книгата

  2. Изглежда като голяма КАША, все пак заради Макавой и въпреки Потър може да му хвърля един поглед

  3. „Казвам се Айгор“ – не можах да се сдържа… за пореден път… 😉

    Един от любимите ми герои и романи – скоро става на 200 години!

  4. Може да се получи един нелош приключенски екшън от този филм, но неприятното усещане от (доста меко казано) свободния прочит на една от световните литературни класики остава.

    Не казвам, че литературната основа трябва да се следва от-до, но това тук звучи сякаш са лепнали „Франкенщайн“ отгоре с чисто рекламна цел.