Много е вероятно да сме пренебрегнали уникалната визия на трансформирания Еди Редмейн само поради факта, че първата снимка от „The Danish Girl” се появи в разгара на очакването на Оскарите – и въздействието на образа на Стивън Хокинг беше прекалено силен. Преди дни в мрежата бяха пуснати съвсем неофициални постер-визии, които не са одобрени от Focus Features, но по особено категоричен начин затвърждават извънземното транс-джендър усещане за съвършен образ, което поразява още с първия поглед към официалната снимка на Редмейн. Да, това е той, а не Джесика Частейн!

Еди Редмейн

В основата на историята е едноименният роман на Дейвид Еберсхоф от 2000 година, превърнал се в бестселър и преведен на много езици. Той проследява отношенията между датската художничка Герда Вегенер и нейния съпруг Ейнар, който също се изявява с четката, но и обича да позира на жена си в женско облекло. С времето на него му става все по-трудно да се „връща” към мъжката реалност, за известно време се представя като сестра на жена си, но в един момент и двамата решават, че е по-добре Ейнар да потърси медицинска помощ. Така той става известен като Лили Елби – първия случай в историята, при който полът е сменен по хирургичен път. Действието се развива през 1930 годиина.

Том Хупър (след Томас Алфредсон и Ласе Халстрьом)  се захваща с идеята тази история да се превърне в кино, като работи по адаптирания сценарий на Лусинда Коксън. На Еди Редмейн и Алисия Викандер са поверени главните роли – семейството художници, във филма участват още Матиас Схонартс, Бен Уишоу и Амбър Хард. След като в продължение на години идеите на продуцентите са да ангажират (евентуално) Никол Кидман, Марион Котиар или Чарлийз Терън за ролята на Лили Елби, с появата на визията на Редмейн всякакъв скептицизъм и съмнения са забравени. Актьорът обича предизвикателствата – и като знаем с какво старание изучава образите си, може (за момента) само да предвкусваме удоволствието от филма. Режисьорът също е уважаван майстор („Речта на клраля”, „Клетниците”) и в този ред на мисли сме сигурни, че продуцентите вече залагат промоционален бюджет за Оскарова надпревара…

(Постерите са премахнати по молба на студиото)

Това е най-чувствителната роля, която някога съм играл, – споделя Редмейн. – Стремим се да гледаме на всичко през женска перспектива.” Как ще възприеме това публиката – все още е рано да се каже, но със сигурност предвиждаме бурни овации! Focus Features са решили да пуснат „The Danish Girl” в ограничено разпространение в Ню Йорк и Лос Анджелис на 27 ноември 2015, като преди това предстои световната му премиера в конкурсната програма на Венеция и северноамериканската му премиера в Торонто през есента.

А сега като допълнение на представата за художническия дует, предлагаме няколко илюстрации, дело на съпругата Герда…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Има нещо от Джесика Частейн, но на мен повече ми прилича на Сали Хоукинс, ако вземе да си боядиса косата червена 😀 А иначе – ето я повече от сериозната конкуренция на ДиКаприо. И няма да е само това де. Зор ще му е тоя Оскаров сезон.

  2. ам, хич не сме пропуснали и въобще не сме си мислили за джесика частейн 🙂