Карл Сейгън

Ние сме начинът, по който Космосът опознава себе си“, каза навремето великият космолог и автор Карл Сейгън (1934–1996), а изглежда в близко бъдеще киното ще е начинът, по който ще опознаем създателя на „Космос“. От лагера на Warner Bros. споделят, че подготвят биографичен филм, посветен на астронома, който ще бъде разработен съвместно с Ан Друян, вдовицата на учения.

Друян ще е продуцент на все още неозаглавения проект (съвместно с Линда Обст), а по сценария работи Зак Дийн, който засега има зад гърба си единствено не особено впечатляващия крими-трилър „Примката“ с Ерик Бана и Оливия Уайлд (можете да видите негов трейлър тук). Няма официални данни кои ще са акцентите в историята, но предвид богатия и интересен живот на Сейгън, сигурни сме, че има предостатъчно материал за сюжета – от годините му на анти-ядрен активист през постиженията му в НАСА до научните му възгледи, социалната му ангажираност и отношението му към теми като извънземния живот, космическите пътешествия и концепцията (за) Бог. Вероятно и битката му с рака ще бъде инкорпорирана във фабулата.

Освен гореспоменатия сериал „Космос“, базиран върху едноименната му книга, Сейгън е автор на редица публицистични книги, които блестят с яркия анализ, рационалното послание и информативното си съдържание – сред тях са и издадените у нас силно препоръчителни „Сенките на забравените прадеди“, „Свят, населен с демони“ и „Бледа синя точица“. През 1985 г. издава научнофантастичния роман „Контакт“, който Робърт Земекис успешно екранизира през 1997 г.

Ocтавяме ви с един велик монолог, който прекрасно илюстрира хуманизма, мъдростта и непреходността на Сейгън… и завещанието му към света:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *