Има доста филми, които да очакваме след есенната фестивална програма на Торонто и Венеция – „Truth” с участието на прекрасната Кейт Бланшет и легендата Робърт Редфорд е един от тях. Творбата е режисьорски дебют на сценариста на „ZodiacДжеймс Вандербилт, а в основата е книгата на Мери Мейпс „Truth and Duty”.

Кейт Бланшет и Робърт Редфорд

Truth” невероятната истинска история за журналистката в новините на CBS Мейпс (в ролята Кейт Бланшет) и Дан Ратър (Робърт Редфорд), които разкриват факт, свързан със службата на Джордж Буш по време на войната във Виетнам – оказва се, че в продължение на година той е бил на служба в Тексаската въздушна национална гвардия, с цел да не бъде изпратен да се бие на фронта във Виетнам (оказва се, че това е било практика и за други „наследници” на влиятелни тексасци). Когато историята се разчува, заради недостатъчна работа по проверка на източниците и автентичността на документите, репортажът в „60 Minutes Wednesday” проваля кариерата на Ратър, почти променя президентските избори и междувременно е на път да срине целия новинарски департамент на CBS.

Жалкото е, че дивидентите от цялата шумотевица „наливат вода в мелничката” на един от най-обсъжданите (ще се въздържим от използване на по-подходяща за управлението му дума!) президенти на САЩ, а книгата на Мейпс е написана след уволнението й от CBS в началото на 2005 година. Сред акцентите в нея е фактът, че журналистката е била притискана от началниците си да пусне материала в ефир, като не са ѝ дали достатъчно време да провери отново фактите. Мейпс твърди, че е жертва на интернет-кампания, организирана от републиканците, и игнорира напълно мнението, че документите, които разкрива в скандалната си история, са фалшификат.

От известно време вървят слухове, че плановете на The Weinstein Company включват кампания в подкрепа на Кейт Бланшет, която евентуално ще получи Оскарова номинация за актриса в главна роля – за изпълнението си в „Carol” на Тод Хейнс. И ако се окаже, че тя отново е брилятна с изпълнението си в „Truth”, това дали означава, че Sony Pictures Classics ще лобират за включването ѝ в надпреварата за Оскар за актриса в най-добра поддържаща роля, където (евентуално) ще се конкурира с другата дама в „Carol” – Руни Мара?! Съзнаваме, че това са спекулативни инсинуации, но вече сме виждали какви ли не „сценарии”, разигравани за разпределение на парчетата от тортата „Оскар”, така че (почти) нищо не може да ни учуди…

С роли в „Truth” ще видим и актьорите Тофър Грейс, Елизабет Мос и Денис Куейд. Премиерата на филма е планирана за 16 октомври в избрани киносалони в Ню Йорк и Лос Анджелис, като впоследствие ще тръгне и в широко разпространение.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *