Готови ли сте за студени тръпки в горещото лято?

Филмът „It Follows“ разказва зловещата история на младата Джей, която след интимен контакт си лепва свръхестествена болест, предавана по полов път. Единственият начин да се отърве от смъртоносното проклятие е, ако го прехвърли на някой друг – чрез секс. Иновативният хорър на Дейвид Робърт Мичъл не е пропаганда, заклеймяваща разкрепостения лайфстайл (въздържанието е своего рода предпазител), нито апел към полигамия (чукайте повече, за да живеете по-дълго), а чисто и просто история за живота и за осъзнаването, че всички сме смъртни. Героинята на Майка Монро е съвършеният образ на неопитното момиче, сбогуващо се с невинността, навлизащо в суровата реалност на възрастните.

It Follows“ е зареден с чудесна символика и внушава провокативни идеи, а ние толкова го харесахме, че решихме да му посветим цял епизод на подкаста Inglourious Kunts – в рубриката „2 Kunts 1 Couch“, което пък гарантира, че няма да досаждаме прекалено, а само малко повече от десет минути (в компанията на Благой Иванов и Димитър Дринов).

Преустановяваме увертюрата… време е за ужаси(и):


Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 Comments

  1. Много стойностен филм, много повече от жанров опит (защото някои от тия филми, срещу които тук се негодува :), са си добри в рамките на жанра – друг е въпросът, че изобщо и не правят опит да разчупят тези рамки). Общо взето, за всичко съм съгласен с вас. И за финал – филмът може би е точно за болест, предавана по полов път. И тази болест се нарича живот 🙂

  2. Майка Монро просто разцепи в тоя филм. И е направо нечовешки красива. Много силна игра, режисура, операторство и музика.

  3. Абе, чаровна мацка си е … спор няма, ама чак пък нечовешки красива :/
    Помнете ми думата, че три-четири години я делят от това да заприлича на ранната Татяна Лолова … или късния Георги Калоянчев (не знам кое е по-лошо) 😀

  4. Три са стъпките, предава ти го, после и го връщаш и третата се молиш за нейното здраве, бих рискувам ма, ма ако главната беше Натали Портман ))))))….. инак мерси за филмчето, хареса ми, не бих обърнал внимание по принцип на тийн хорър.

  5. Без jump scare-ове, изградена основно на 30-минутния съспенс от самото начало, монументална музика и операторство, сцената с първата поява на „съществото“ в къщата на Джей направи ясно статуквото на филма като нова класика в хорър жанра. Колкото и клиширано да звучи. Изкефих се толкова много и на разфокусираните следващи я хора в бекграунда на доста сцени(даже съм сигурен и че съм изпуснал някои). Използването на червения цвят като мотив. Повтарящото прилагане на кръгов фарт, който споменахте.Отвсякъде ме изпълни просто, през цялото време във филма се усещаше, че режисьора знае какво прави. Изненадан съм доста приятно и очаквам бъдещите му проекти.

  6. Радвам се, че филмът намира фенове и тук. Мен ме изпълни на макс.

  7. Гледах филмчето заради вас, не го бях чувал.

    Противно на мненията на Дринов и Благой – мен този филм не ме стресна, още чакам хорър, който да ме поуплаши. НО. Филмът е просто прекрасен – има много Линч в него, много Кубрик – без да е излишно помпозен и копиращ. Изключителна музика, страхотна режисура, ненатрапчив сценарий и превъзходна работа на операторите, стегната история и перфектен каст. Филмът не го броя като хорър, а като чудесен жанров филм и определено и аз бих се зарадвал на нов филм на пича.

  8. И аз като SirStevancho няма представа за съществуването на филма и заради вас го гледах. Не е моят жанр, но няма спор, че е добър, интелигентен филм показващ на всички, че не е нужно да имаш голям бюджет, за да направиш филм. След като го изгледах попаднах на интервю на Тарантино в което хвалеше филма, но и казва – „Режисьорът би могъл да държи митологията си в ред. В случая той ѝ изневерява от всички страни.“ Стана ми интересно, но не зацепвам какво е имал в предвид…

  9. Според мен Тарантино има предвид, че в началото на всеки филм с фантастичен (или фентъзи, ако предпочитате) елемент трябва да се зададат определени правила, според които този елемент да присъства в света на филма, и тези правила трябва да се следват до края на филма, а не по средата да се въвеждат нови правила или вече съществуващите да се видоизменят. Ето кратка извадка с малко конкретика относно какво не се е харесало на QT:

    …The movie keeps on doing things like that, not holding on to the rules that it sets up. Like, okay, you can shoot the bad guys in the head, but that just works for ten seconds? Well, that doesn’t make any fucking sense. What’s up with that? And then, all of a sudden, the things are aggressive and they’re picking up appliances and throwing them at people? Now they’re strategizing? That’s never been part of it before. I don’t buy that the thing is getting clever when they lower him into the pool. They’re not clever…

    Мисля, ключовото в мнението на Тарантино е фразата That’s never been part of it before, тоест прекалено рязко и относително късно във филма се вкарват нови характеристики на фантастичния елемент, а и на всичкото отгоре тези характеристики са в известно противоречие с първоначално зададените.

    Ето тук е цялото изказване на Тарантино: http://www.vulture.com/2015/08/how-quentin-tarantino-would-fix-it-follows.html

  10. Един от (адски) многото случаи, в които Тарантино се е объркал здраво. Колкото е гениален този човек, толкова е и фул ъф шит! Не спира да ръси тотални глупости по всевъзможни теми.

  11. Съгласен съм с Куентин. Почти до края на филма си казвахме „Ама то и така ли може, ама така явно не може, а дали няма да… „