Уилям Фридкин адаптира „To Live and Die in L.A.” за телевизията

Дори да беше режисирал само номинирания за 10 награди „Оскар” (и спечелил две от тях) „Заклинателят”, Уилям Фридкин пак щеше да е име, с което хората в света на киното трябва да се съобразяват. А във филмографията си той има още шедьоври, като „Френска свръзка”, за който получава „Златен глобус” и „Оскар” за режисура, „Sorcerer”, „Cruising”, „To Live and Die in L.A.”, недооценените бисери „Bug” и „Killer Joe” и какво ли още не…

За съжаление, от „Killer Joe” (от който, между другото, стартира актьорския ренесанс на Матю Маконъхи) насам 80-годишният Фридкин (ще ги навърши на 29 август) не е снимал филм, тъй като не е особено доволен от модерните… тенденции. Той споделя:

Единственото нещо, което ме интересува в момента, е дългата форма на разказ, която бихте нарекли телевизия. Не искам да правя игрални филми, защото не желая да снимам филм за младеж в маска и латексов костюм, който лети наоколо и спасява света.

А телевизионният проект, на който се е спрял, е римейкът на собствената му криминална драма „To Live and Die in L.A.”. Според Deadline ангажимент за работа по сценария има Робърт Мореско (съавтор на Пол Хагис и носител на Оскар за „Сблъсъци”), а поредицата се предвижда за излъчване по WGN America. Ако WGN, MGM Television и Tribute Studios харесат първите сценарии, сериалът може да  бъде изпратен директно „в производство”, без да се чака пилот.

Вероятно – въпреки „новия прочит” на сюжета – в историята отново ще са забъркани тайните служби и подземният свят на Лос Анджелис, защото и поредицата, подобно на оригиналния филм, ще „стъпи” върху едноименния роман на бившия офицер от тайните служби Джералд Петиевич.

Изключително интересно ще ни бъде да проследим как дългогодишният майстор ще подходи към темите, за да се окажат интригуващи за младите поколения зрители. И друго важно качество ще е нужно – всеки епизод да те държи така „на ръба”, че да нямаш търпение да видиш следващия… Вярваме във ветерана, а за онези от вас, които не са гледали „To Live and Die in L.A.” (и колко е млад Уилям Дефо) – едно напомняне с трейлъра на филма от далечната 1985 г.:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *