13 Minutes

С най-новия си филм „13 Minutes” немският режисьор Оливер Хиршбигел („Крахът на Третия райх”) ще направи опит да измие срама от името си, причинен от тоталната катастрофа „Диана” (no pun intended), като се завърне към темата, която през 2004 г. го направи един от най-известните и перспективни режисьори в света – тази за нацистите и Адолф Хитлер.

13 Minutes” разказва истинската история на обикновения работник Йохан Георг Елзер, който през 1939 г. подготвя и привежда в изпълнение сложен план за убийството на Адолф Хитлер и други висши членове на нацистката партия. Елзер поставя бомба в мюнхенската бирария „Бюргербройкелер”, където на 8 ноември Хитлер държи реч, но лидерът на нацистка Германия напуска мястото 13 минути преди взрива (откъдето идва и заглавието на филма). Впоследствие Елзер е заловен и държан в плен в продължение на 5 години до 9 април 1945 г., когато е екзекутиран в концентрационния лагер Дахау, месец преди края на войната.

Вижте първия трейлър на филма.

Не е най-впечатляващият трейлър на света – не сме и очаквали кой знае какво от него, тъй като в Европа определено имат още какво да учат за изкуството на тази кратка форма, но това по никакъв начин не се отразява на желанието ни да гледаме филма. Историята на Елзер е повече от интересна и ще ни е изключително любопитно да видим немската трактовка на събитията.

Едва ли ще видим втори „Крахът на Третия райх”, но според нас имаме шанс за нещо от класата на ужасно подценявания, но адекватен „Валкирия” на Брайън Сингър, който разказва за друг от известните провалени атентати срещу Хитлер – този на Клаус фон Щауфенберг.

Кристиан Фридел

13 Minutes

плакат

Режисьор на „13 Minutes” („Elser”) е Оливер Хиршбигел, а в ролите са Кристиан Фридел, Катарина Шутлер, Бургхарт Клауснър, Йохан фон Булоу и други.

Британската премиера е 17 юли.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Една вероятна немска трактовка е, че Елзер е съвсем сам самичък сред морето от верни и осъзнати последователи на Хитлер (както дебело е подчертано и на самия плакат), т.е. всички имат вина, не само Хитлер и неговите най-приближени.

    Това донякъде е в противоречие с драматичното (може би и поради маркетингови съображения) твърдение на същия плакат, как Елзер аха и щял да промени историята… Въпреки своята изненадваща и стряскаща дързост, Елзер е по-скоро (за разлика от Хитлер) обикновен. Как еднократен акт на един обикновен човек ще разубеди един строен в редица народ, че техният велик лидер (годината е 1939-та) е луд идиот, който ще става все по-луд и ще бастиса Европа ? Напротив – най-много да го бе превърнал в скъп национален герой…и на негово място да дойде друг като него.

    Това не прави темата за конформизма на всички по-малко валидна …Въпросите от подобен филм за зрители като нас (родени в Народна Република България) са много … и все така незададени и неотговорени.

  2. Много интересен въпрос. Виждам как убиството на Хитлер би го превърнал в национален и герой и под водачеството на някого от „най-приближените му“, Германия става дори още по-голяма заплаха, но нека не забравяме, че Хитлер е имал и врагове около себе си, и смъртта му би могла да даде шанс на някого от тях да вземе властта и да укроти нещата.