Никол Кидман и Робърт Патинсън

Ами да! Може и да си мислехме, че знаем за какво ще става дума в „Queen of the Desert”, може и да сме разчитали на познания за творческия размах на Вернер Херцог и впечатляващия екип актьори в най-новия му филм, но първият международен трейлър на творбата ни допадна извънмерно – подобно на изкусна картина, изложена в реномиран световен музей на изкуството.

Биографичният филм представя известен период от живота на Гъртруд Бел (1868-1926) – историк, писател и член на Британските тайни служби, която изиграва решаваща роля в началото на 20 век за установяване на нов политически ред в Близкия Изток – създаването на модерните държави Ирак и Йордания и в издигането на техните първи управници – крал Абдула и крал Файсал. „Queen of the Desert” проследява нейния живот на пътешественик, археолог, изследовател, картограф и политическо аташе на Британската империя.

„С всяка стъпка в пустинята, животът и огъня ме предизвикват… и аз съм погълната…” Невероятно е, че не се чуха (възторжени) отзиви непосредствено след премиерата на филма на Берлинале (подхвърляха се определения като „безстрастен” и „невдъхновяващ”); също е странно защо все още няма активна кампания с видео-фрагменти, но очевидно биографични филми, ситуирани в миналото, не са най-желани и очаквани от публиката по света – единствената сигурна дата за разпространението му е 3 септември, в Германия, за Щатите е обозначена просто 2015 година, без друг ориентир.

От това, което видяхме в трейлъра, сме сигурни, че в какъвто и филм да поставят Никол, тя ще блести с естествената си, неотразима светлина, която излъчва! Франко и Патинсън също се справят впечатляващо. Продължаваме да настояваме, че този филм искаме да го гледаме на голям екран, за да се уверим с очите си дали Харцог наистина е „подсладил прекомерно” историята (чуват се коментари, че Бел, прочута като „Лорънс Арабски в женски дрехи”, заслужава по-пълнокръвен и сериозен филм…). Ще ни е неприятно да се окажат прави критикарите, които вече са имали шанса да гледат филма на Берлинале – и не са го харесали…

Сценарист и режисьор на „Queen Of The Desert” е Вернер Херцог, а в ролите са Никол Кидман, Джеймс Франко (Хенри Кадоган), Робърт Патинсън (Т.Е.Лорънс, по-известен като Лорънс Арабски), Деймиън Луис (Чарлз Доути-Уили), Кристофър Фулфорд и други.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. За жалост отзивите след Берлинале са доста сдържани и издават разочарование, и излъгани очаквания. Ако режисьорът не беше Авторитетът Херцог, а някой непознат младок, предполагам, щяха да са съкрушително критични. Дано не са прави, но …