Уди Алън

Той не изостава от времето – да си чакаме по филм годишно от мистър Уди Алън се превърна в аристократичен навик. Току-що мина премиерата на „Irrational Man” в Кан и на пресконференцията на най-престижния филмов фестивал в света режисьорът си позволи да сподели някои важни подробности по предстоящите му проекти – например това, че вероятно е направил много голяма грешка, като е приел предложението на Amazon Prime Instant Video за уникален „неозаглавен” телевизионен проект.

Още когато се заговори за тази идея в началото на годината, Уди каза „Не зная как се забърках в това. Нямам никакви идеи и не съм сигурен откъде да започна. Предполагам, че хората от Amazon ще съжаляват за решението си…” И ето, че дойде време да добави коментар по казуса: „Това беше катастрофална грешка за мен. Аз се измъчвам с този проект. Не трябваше да се захващам с това. Мислех си, че ще бъде супер-лесно да направя шест 30-минутни филма – оказа се, че греша, и е много, много трудно...”

Ето какво още разказва Алън пред Deadline:

„През цялото време бях сигурен, че нямам идеи за този проект, аз не гледам телевизия и не познавам най-важните ѝ закони. В продължение на година и половина Amazon ме съблазняваха с все по-добри и по-добри предложния, и накрая казаха „Виж, ще направим всичко, което пожелаеш, само ни осигури шест епизода от по 30 минути! Може да са черно-бели, действието може да се развива в Париж, Ню Йорк и Калифорния, може да са семейни, може да са комедийни, може да играеш в тях, може да са трагични… Не искаме да знаем нищо, просто ни ги дай готови!” Предложиха доста голям бюджет и всички хора около мен ме убеждаваха да се заема с идеята, защото „какво може да загубиш от това?” Обаче… във всяка секунда след като сделката беше сключена, аз не престанах да съжалявам! Най-самодоволно бях решил, че ще го направя така, както правя филми – ще бъде просто филм в шест части! Обаче се оказа, че това е невъзможно, и продължава да ми е много-много трудно, и продължавам да се боря, и да се боря, и да се боря с материала… Само се надявам, че когато най-накрая приключа (имам време до края на 2016 година), Amazon няма да бъдат съкрушени от разочарование – защото са прекрасни хора и не бих искал да се чувстват подведени от мен… Наистина в момента се чувствам като риба на сухо. В продължение на десетилетия аз правя филми – и познавам добре материята; поставям и на сцена – познавам спецификите, които трябва да се съблюдават там, но в телевизията е коренно различно… Как да започнеш нещо, да приключиш разказа за половин час, и да се върнеш към него следващия път?! Това просто не съм аз.”

Всичките му тюхкания не означават, че вследствие на опасенията си е концентрирал цялото си внимание върху телевизионния проект – напротив! През лятото, което наближава, Алън започва снимки с Джеси Айзенбърг, Кристен Стюарт, Брус Уилис и Блейк Лайвли, но все още не се знаят никакви подробности – все ще има някаква криза (най-вероятно екзистенциална), а също трябва да присъства и любовна нишка, но дали ще е драма или комедия – (засега) само Уди знае. А, и в същото време споделя, че смята да не снима вече на лента…

„Дигиталният образ изглежда доста добре, когато е направен добре. Никога досега не съм снимал на друго, освен на филмова лента, но мисля да променя това. Дигиталният носител вече не е „полъх от бъдещето”, той е „вълната на настоящето” – мисля да мина към дигиталния образ, да видя какво е усещането. И нещата наистина се промениха доста: мога да видя кадър, заснет дигтално, от добър оператор, който изглежда изключително красиво – и не бих могъл да позная, че не е на лента. Така че нямам нищо против да опитам. Харесва ми и това, че мога да монтирам бързо – вече не е нужно да се реже, лепи, разделя и подрежда, и след това да се види резултата, а направо се действа – бум-бум-бум – и е готово!”

Честно – прекрасно е, че има хора като Уди Алън, които след толкова много години, посветени на творчество на кинолента, успяват да оценят реалността на 21 век – и да се възползват от нея по максимално добър и творчески начин! С гениите е така – те прозират истината и умеят да отсяват важните неща, без които творчеството е невъзможно. Аналогов или дигитален, в кино или телевизионен формат – убедени сме, че мистър Алън ще има винаги какво да каже/предложи на публиката (и верните си милиарди фенове), и затова все ще сме склонни да му прощаваме филмите-„пропуски”, които по случайност не са се превърнали в класики. Все пак той е един от онези режисьори-легенди, които са си извоювали привилегията да могат да правят буквално каквото си искат – и сме повече от щастливи, че Уди продължава да работи. Непрестанно и неуморно.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *