Нина Симон

Винаги съм знаела, че разтърсвам хората, но сега искам да го правя още по-настървено и жестоко – искам да си тръгват от клуба, в който са ме слушали, на парчета!

С тези думи на джаз-легендата Нина Симон започва документалният филм на Лиз ГарбусWhat Happened, Miss Simone?” Тази творба е съвсем различен проект от биографичния филм „Nina” на режисьорката Синтия Морт, в който участва Зоуи Салдана и който все още си стои на фаза „постпродукция” без допълнителна информация. Междувременно документалният разказ на Гарбус беше показан в програмите на Сънданс и Берлинале, а ето и намек за очакванията към него.

http://www.youtube.com/watch?v=moOQXZxriKY

http://www.youtube.com/watch?v=llfBIJF9cxI

Както можете да се убедите за пореден път, присъствието на Нина Симон на сцената е наистина изключително. Режисьорката Лиз Гарбус споделя в едно интервю:

„Това е филм за удивителния живот и музиката на Нина Симон. Тя е музикален гений, който не успява да блесне с пълната си сила, върви по стръмен път към славата, а личната й битка със съдбата е обусловена от изключителното време, в което живее, и зараждащата се психическа болест. Филмът е посветен на силата на нейния гений; построен е като мюзикъл и всяка песен е неразривно свързана с разказа и хода на историята.”

Дъщерята на Нина Симон – Лиза Симон Кели, добавя:

„Повечето хора се страхуват да бъдат до болка честни и откровени – а тя живееше така. Моята майка не се превръщаше в Нина Симон само на сцената – тя беше такава винаги! И точно това беше най-трудното…”

Свръх-талантлив джаз изпълнител, тя стряска и покорява всички с присъствието си на сцената, и действа саморазрушително върху себе си. Очакваме с нетърпение този документален филм, в който са използвани непознати записи на Симон, изключително ценни архивни кадри, детайли, свързани с борбата срещу расовите предразсъдъци в името на равноправието и свободата, интервюта с членове на семейството и приятели – сигурни сме, че разказът ще попълни доста информационни празноти, свързани с музика и история.

плакат

В актива на Лиз Гарбуз са „Bobby Fischer Against the World” и „Killing in the Name”. Най-новият й филм „What Happened, Miss Simone?” ще се появи в Netflix на 26 юни 2015.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *