Том Савини

Въпреки че още от 70-те години на миналия век специалистът по грим ефекти Том Савини смущава зрителите със своето гор портфолио, най-известната му комерсиална проява като че ли ще си останат ролите му във филмите на Робърт Родригес – едва ли има някой, гледал „От здрач до зори“, който да не си спомня култовия Sex Machine. Савини обаче е посветил живота си на филмовите чудовища и екранното насилие, помагайки на режисьори като Тоби Хупър, Дарио Ардженто, Роджър Ейвъри, Шон Кънингам и Джордж Ромеро да подсилят шока върху зрителите чрез страшилища, осакатявания, убийства, експлозии и каскади. Именно той е менторът на великолепния и изключително търсен в Холивуд гуру на изкуствения ужас Грег Никотеро, отговорен за уникално изглеждащите зомбита в сериала „Живите мъртви“.

Самият Савини има богат undead-опит – помагал е на гореспоменатия Ромеро през голяма част от творчеството му, като може би най-добрата им колаборация е в класическия „Денят на мъртвите“:

Денят на мъртвите

…който излиза на екран още през 1985 г., но дори днес изглежда технически адекватен. Явно чичо Том изобщо не се е отказал от темата и въпреки че повечето му самостоятелни проекти са далеч от определения като „поносими“ и „сносни“, решихме, че няма да е безинтересно на някои от хората, които посещават сайта, да пуснем новина за един от следващите му ангажименти като режисьор (да, той даже и тази професия упражнява от време на време). Става дума за римейк на един сравнително емблематичен италиански exploitation, снет в епохата на т. нар. video nasties – „Nightmare City“ на Умберто Ленци.

Nightmare City“ излиза през 1980 г. и е копродукция на Италия и Испания, а в него участват Мел Ферер, Xюго Щиглиц и Франсиско Рабал. Разказва за облъчен от радиация самолет, който се приземява аварийно на европейско летище и инфектираният му екипаж от зомбирани, мутирали и социопатични канибали отприщва поголовен хаос. Явно вдъхновен от социално алегоричните творби на колегата си Ромеро, Ленци сам определя филма си не толкова като типична зомби история, а като предупреждение с анти-военна и анти-ядрена насоченост. Истината обаче е, че „Nightmare City“ е преди всичко второкласна експлоатация на жанровите тенденции от онази епоха, както добре се вижда и от този разширен трейлър:

http://www.youtube.com/watch?v=Wy-xfkZGLBw

…а откровено слабата му художествена стойност е в най-добрия случай компромисна (въпреки обилното количество насилие, писъци и цици) и днес би разчитала единствено на отшумяваща носталгия. Припомняме, че Ленци никога не е бил особено оригинален – неговият „Cannibal Ferox“ имитира канибалския тренд, наченат с проекти като „Cannibal Holocaust“ на Руджеро Деодато по същия начин, по който „Nightmare City“ повтаря похвати и сюжетни елементи от избуялия в края на предходното десетилетие зомби поджанр.

С горния абзац не искаме да дискредитираме по никакъв начин чара на този тип кино, тъй като сме израсли с него и то е важна част от менюто ни, включващо разнообразни и развлекателни съсиреци за отпускане на нервите. Просто отбелязваме, че нямаме кой знае какви очаквания от римейка на „Nightmare City“, защото нито Ленци, нито Савини са ни преобладаващо любими режисьори (винаги ще предпочитаме имена като Лучи Фулчи, Хорхе Грау и Aмандо де Осорио). Донякъде можем да добием представа какво предстои:

…като във видеото ни харесва това, че Савини подчертава желанието си освен натурализма, да инкорпорира и съспенс в римейка. Също така, неговата версия ще се концентрира не върху атомна заплаха, а върху актуалните в момента епидемии – новият „Nightmare City“ ще опише страховита зараза от мутирали щамове на ебола и проказа, която ще стартира на карибския остров Еспаньола и ще се разпространи чак до Маями, трансформирайки хората в кръвожадни и отблъскващи същества; наративът ще се фокусира върху група оцелели, опитващи се да избягат в безопасна зона. Проектът набира спонсорство посредством Indiegogo, a неговата видео презентация е следната:

Както виждате, отдавна известният факт, че Куентин Тарантино и Илай Рот са почитатели на оригинала, е употребен като пиар, в което, разбира се, няма нищо лошо. Още тонове подробности ще откриете в Indiegogo-директорията на „Nightmare City“ – от условията и резултатите на онлайн финансирането му през информацията, че Ленци ще е част от инициативата (в ролята на асоцииран продуцент), та чак до това, че в момента се водят преговори с Дийн Кънди (оператор на екранни емблеми като „Нещото“ на Джон Карпентър, „Завръщане в бъдещето“ на Робърт Земекис и „Джурасик парк“ на Стивън Спилбърг) и нищо чудно той също да се присъедини към екипа. Ето и два промоционални постера:

Nightmare-City плакат

Nightmare-City плакт

Снимките ще стартират тази есен в Питсбърг и Лос Анжелис, а Савини не само ще режисира и ще инспектира грима, но и ще изпълнява една от главните роли. Отсега имаме обещание за абсолютна независимост от ограниченията на студийните прийоми, така че в известен смисъл „Nightmare City“ ще е личен и тотално неебателен откъм правила и норми сплатър, реализиран без никакво съобразяване със законите на корпоративната холивудска машина (точно така, забравете за PG-13 рейтинга). Дигиталните ефекти ще са оскъдни, за сметка на масирано използване на пpактически такива, а част от евентуалните приходи ще се дарят за благотворителност. Всичко това звучи адски обещаващо, но продължаваме да си имаме едно-две наум. Припомняме, че Савини има вече зад гърба си зомби римейк – при това на титаничния „Нощта на живите мъртви“, и макар версията му да не предлага нещо ново, определено е гледаема, ако към нея се подходи без сериозни претенции. Дано с „Nightmare City“ се получи (поне) същото, още повече, че има шанс сред актьорите да видим живата легенда Джудит О‘Дей, за която наскоро писахме по друг повод.

Накрая, ако имате време и желание, изгледайте една любопитна документалка, посветена на Савини и работата му:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 Comments

  1. Мацката от втория постер много ми прилича на Лара Крофт от последните версии на играта – с тези дрехи, тази поза 😀

  2. Сигурно е взета от някакъв сток футидж – постерът има чисто промо цел и не показва реално нищо от самия филм, който ще започне да се снима вероятно около октомври.

  3. Още вчера като изчетох новината ми направи впечатление наистина, че това е може би най дългата новина която съм чел. По-дяволите та тя е по дълга дори от ревютата на филмите. Но нищо. Няма лошо в това. 🙂 Поне е интересна и се чете с интерес. 🙂

  4. Доста време вече няма вести покрай филма. Дано забавянето на проекта не е предвестник на спирането му.