Макбет - Фасбендер

Доскоро не знаехме, че не бива да споменаваме името на пиесата или стихове от нея в театрална сграда – първо, защото не сме театрали и второ, защото не вярваме в суеверия (може и в обратен ред!). Но пък Джъстин Кързел споделил пред ScreenDaily непосредствено преди премиерата на „Макбет” в Кан, че се чувствал доста странно на снимачната площадка, сякаш пространството било заредено с напрежение.

„Когато лейди Макбет общува с вещиците, имахме усещането, че наистина призоваваме духове… Прекалено много неща започнаха да не стават така, както ги бяхме замислили, по време на снимките.”

За да не си развалим мнението за австралийския режисьор, ще си представим, че тези негови „бълнувания” са били причинени от предпремиерната треска, която тръшва всеки, стъпил на червения килим в Кан в конкурсна програма.

Междувременно сме доволни, че The Weinstein Company най-накрая пуснаха първите два официални клипа, представящи филма на Кързел по легендарната творба на обичания Шекспир. Воала!

Ще се въздържим от конкретен коментар на видяното не защото не ни харесва – много ни се иска да се разгърне пред очите ни един пълен трейлър, и тогава да си направим изводи за качествата на творбата. Най-недостатъчното е да получиш няколко секунди актьорски „състояния” и да се опитваш да стигаш до заключения за целия филм!

Познатата до болка история се случва пред очите на зрителите в разкъсаната от войни Шотландия от миналото. Безстрашният воин и вдъхновяващ лидер (Фасбендер) попада в плен на болни амбиции и жажда за власт, подклаждани от обичната му съпруга, лейди Макбет (Котияр). Едни от най-известните и пълнокръвни герои на Шекспир оживяват в нова, свръх-драматична интерпретация – вина, параноя, страх и страст бълбукат в отровен коктейл, чиито финал е неизбежната трагична и кървава развръзка…

Вече е ясно, че „Макбет” на Джъстин Кързел ще се появи на кино във Великобритания на 2 октомври, а във френските киносалони ще бъде програмиран от 4 ноември; може би някъде по това време ще излезе на екран и в Щатите, като филмът вероятно ще мине и през фестивали като Телюрайд и Торонто.

Ще ни е любопитно дали този (стилизиран) „Макбет” има потенциал да бъде харесан от Американската филмова академия като един от Оскаровите „фаворити” на следващия сезон… Ако ви липсва по-подробна информация за филма, може да я намерите в новините ни до момента.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Доскоро не знаехме, че не бива да споменаваме името на пиесата или стихове от нея в театрална сграда – първо, защото не сме театрали и второ, защото не вярваме в суеверия (може и в обратен ред!). Но пък Джъстин Кързел споделил пред ScreenDaily непосредствено преди премиерата на „Макбет” в Кан, че се чувствал доста странно, защото също не е знаел за…….

    Класика в жанра…. https://www.youtube.com/watch?v=h–HR7PWfp0

    🙂

  2. Според видяното от клиповете – атмосферата е точната. А вече дали филмът има шанс за големите награди… лично за мен, едва ли. И не защото няма да е хубав.