Тоби Магуайър

Накратко, едва вчера сколасахме да ви представим „Pawn Sacrifice” на Едуард Зуик, а днес вече разполагаме и с първия трейлър. Филмът разказва за „Мача на века” – шахматен сблъсък между американския феномен и параноик Боби Фишер (Тоби Магуайър) и руския гросмайстор Борис Спаски (Лиев Шрайбър), който се провежда на Световния шампионат по шах през 1972 г. и превръща Рейкявик в бойно поле на Студената война.

http://www.youtube.com/watch?v=fB3vYiOwE58

Лично за нас трейлърът е чудесен и (заедно с интереса ни към темата, творческия екип начело със Зуик и добрите отзиви за филма от Торонто) превръща „Pawn Sacrifice” в едно от задължителните заглавия за годината.

Повече подробности за филма и за Боби Фишер може да откриете във вчерашната ни новина, а тук отново ви предлагаме пълния синопсис.

Наречен е „Мачът на века” и предизвиква по-голям интерес от всички шахматни мачове до този момент, а (вероятно) и до ден днешен. Световният шампионат по шах през 1972 година между американския претендент Боби Фишер и съветския шампион Борис Спаски превръща за няколко седмици Рейкявик в бойно поле на Студената война. „Pawn Sacrifice” не само ни поставя на първия ред като свидетели на тези важни събития – филмът ни предлага и поглед към психологията на двамата главни играчи.

Съветската шахматна школа дълго време държи „монопол” върху играта и Спаски (Лиев Шрайбър) е смятан за непобедим, но претендент има и това е феноменалният Фишер (Тоби Магуайър). Той става най-младият гросмайстор в света – само на 15, а 20-годишен печели първенството на Щатите. Той живее за шахмата, но майсторството му е засенчено от неговата ексцентричност и противоречивите му избухвания…

Pawn Sacrifice” представя влошаването на психическото състояние на Фишер през лятото на 1972, когато параноята му и манията да запазва своята съсредоточеност стават толкова силни, че той настоява всички камери да бъдат премахнати от пространството за игра, защото шумът им бил разсейващ…

Режисьор на „Pawn Sacrifice” е Едуард Зуик, а в ролите са Тоби Магуайър, Лиев Шрайбър, Питър Сарсгард, Робин Уайгърт, Лили Рейб, Майкъл Стълбарг и други.

Премиерата е 18 септември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *