„Pawn Sacrifice” - Тоби Магуайър и Лиев Шрайбър

Едуард Зуик ще режисира филм, посветен на единствения в историята на шахмата американски световен шампион – Робърт Джеймс Фишер. Все още сме в очакване на трейлър (търсейки си обяснение за забавянето на новината), но наистина продължава да ни се струва крайно недостатъчно да хвърлим само поглед върху плаката и една-две снимки. При все че придобиваме достатъчно ясна представа за напрегнатия момент, който (вероятно) отразяват – мача между Боби Фишер и Борис Спаски за световната титла през 1972 година.

Главната роля в „Pawn Sacrifice” е поверена на Тоби Магуайър в кожата на неговия съветски съперник влиза Лиев Шрайбър. Сложно е да се пресъздаде особената атмосфера на онези години, неспирното съревнование между „блоковете” – „кой ще се окаже по-добър” и допълнителното напрежение, което се създава от медийния интерес. Прословутият мач се провежда в Исландия, официалното откриване е на 1 юли, а Фишер се появява три дни по-късно. От 24 партии са изиграни 21, като междувременно Фишер отправя няколко ултиматума за изпълнение на условия, при които да играе, и накрая печели предсрочно с 12,5 на 8,5 точки. Боби Фишер е само на 29 години!

Ето какво споделя Зуик:

„Разбира се, може да си спомните за „Разяреният бик” – показно за персонаж, който трудно бихте нарекли симпатичен. Но много по-важен от това дали е симпатичен или не си остава фактът, че Фишер е известен. И това в известен смисъл е било още по-трудно, защото той по природа е затворен и сдържан. За мен сред най-трогателните моменти в историята е това, че той се чувства изолиран и отчужден от всичко, дори когато е в центъра на светлините на прожекторите. Въпросът е – можем ли да го разберем? Именно това ще отвори възможност за поглед, изпълнен със състрадание…”

Премиерата на филма е била миналата година на фестивала в Торонто и все още няма официален (и никакъв) трейлър, но пък има официален постер и синопсис:

плакат

Наречен е „Мачът на века” и предизвиква най-голям интерес в сравнение с всички шахматни мачове до този момент, а (вероятно) и до ден днешен. Световният шампионат по шах през 1972 година между американския претендент Боби Фишер и съветския шампион Борис Спаски превръща за няколко седмици Рейкявик в бойно поле на Студената война. „Pawn Sacrifice” не само ни поставя на първия ред като свидетели на тези важни събития – филмът ни предлага и поглед към психологията на двамата главни играчи.

Съветската шахматна школа дълго време държи „монопол” върху играта и Спаски (Лиев Шрайбър) е смятан за непобедим, но претендент има, и това е феноменалният Фишър (Тоби Магуайър). Той става най-младият гросмайстор в света – само на 15, 20-годишен печели първенството на Щатите. Той живее за шахмата, но майсторството му е засенчено от неговата ексцентричност и противоречивите му избухвания…

Pawn Sacrifice” представя влошаването на психическото състояние на Фишер през лятото на 1972, когато параноята му и манията да запазва своята съсредоточеност стават толкова силни, че той настоява всички камери да бъдат премахнати от пространството за игра, защото шумът им бил разсейващ…

Не сме кой знае какви почитатели на шахмата и Тоби Магуайър, но сме сигурни, че Едуард Зуик е направил любопитно кинематографично изследване, затова ще ни е интересно да го видим на екран. Което надали ще стане, но… сме били свидетели и на изненади…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Според мен звучи доста интересно. Дано във фокуса на историята са шахматистите и преживяното от тях покрай свърхочакванията на Москва и Вашингтон, а не самото блоково противопоставяне, защото последното е преекспонирано в киното достатъчно.