Джош Транк

Броени часове преди 4 май (когато феновете на „Star Wars” празнуват (неофициалния) празник „May the 4th”, отбелязващ създаването на франчайза), беше отчетен лек „disturbance in the Force”, след като Джош Транк напусна втория филм от самостоятелната „spin-off” поредица „Star Wars Anthology”.

Индикации за подобно развитие на нещата се появиха още преди няколко седмици по време на Star Wars Celebration, когато на специален панел Гарет Едуардс и Джош Транк трябваше да представят своите филми, но на сцената се появи единствено Едуардс. Липсата на Транк беше обяснена с болест (или както той самият описа ситуацията „worst flu of his life”), което принципно не е нещо екстраординарно, но странното беше, че извън това, че е болен, нито той, нито филмът му бяха споменати по какъвто и да било начин.

Ето и официалното становище на Транк и на Lucasfilm, в лицето на вицепрезидента Кири Харт, публикувано онзи ден на официалния сайт наStar Wars”.

Джош Транк:

След година, през която имах невероятната чест да работя с прекрасните и талантливи хора в Lucasfilm, взех лично решение да продължа напред по различен път. Обмислих решението си изключително внимателно и знам, че дълбоко в сърцето си искам да преследвам оригинални творчески възможности. Но Star Wars вселената винаги е имала огромно влияние върху мен и нямам търпение да видя бъдещето ѝ, наравно с милионите Star Wars фенове. Искам да благодаря на моите приятели Катлийн Кенеди, Кири Харт, Саймън Кинбърг и всички в Lucasfilm and Disney за невероятната възможност да бъда част от това. Нека Силата бъде с всички вас.

Кири Харт:

Беше привилегия да работим с Джош. Благодарни сме за енергията и любовта към „Star Wars”, с които допринесе за процеса, и му желаем всичко най-хубаво.

Дето се вика, случва се и в най-добрите семейства, но ситуацията не е съвсем „лошо няма”. Вчера се появи информация, че напускането на Транк не е било (поне не и изцяло) продиктувано от желанието му да „преследва оригинални творчески  проекти”. THR съобщават, че първо той е бил „помолен” да не присъства на Star Wars Celebration и впоследствие, така да се каже, е бил „уволнен” заради проблеми (включващи „нерешително” и „некомуникативно” поведение) на снимачната площадка на „Фантастичната четворка”, които принудили Саймън Кинбърг – продуцент и съсценарист на „Фантастичната четворка” и продуцент на „Star Wars” филма на Транк – да изрази пред Lucasfilm съмненията си, че той не е най-подходящият човек за работата.

Принципно това са „жълтини” и не ни се обсъждат, но не е изключено да има известна истина в тях. Ако е така, очакваме скоро време да стане ясно, тъй като премиерата на „Фантастичната четворка” предстои и слуховете, че Саймън Кинбърг и продуцентът Хъч Паркър са се намесили в процеса „за да спасят филма” и дори са довели монтажиста Стивън Ривкин („Аватар”) да опита да подобри нещата, ще дадат някакво отражение в участието на Транк в маркетинга на филма.

Важното в случая е как всичко това ще се отрази на предстоящия филм, който е известен под кодовото име „Tin Can”. Според Variety премиерата е била отложена за 2019 г. (първоначално беше предвиден за май 2018 г.), но дали ще остане така, зависи от това колко бързо Lucasfilm и Disney могат да привлекат нов режисьор и колко промени ще иска да прави той по вече свършените неща. При всички случаи обаче, работата по филма продължава или поне такова е официалното становище. Очакваме развитие.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Star Wars: Episode VIII (2017) – Director: Rian Johnson
    Writers: Rian Johnson (screenplay), George Lucas (characters)