Религиозните филми

Може да не вярваме в Бог, но вярваме в Седмото изкуство!

В настоящия богохулен и страстен епизод на Inglourious Kunts правим на решето религиозните филми – не само тези, които открито засягат по някакъв начин темата за личната или институционализирана вяра, но и онези, които са открита сатира или пародия на темата. Разбира се, под „на решето“ не означава, че ще заклеймим иначе страхотни заглавия като „Страстите Христови“ на Мел Гибсън или „Евангелието по Матея“ на Пиер Паоло Пазолини, напротив – обожаваме качественото кино и винаги ще си го пускаме с нескрито удоволствие; просто покрай обсъждането на любими или на любопитни заглавия, неизбежно си позволяваме да критикуваме социалната страна на религията… ‘щото сме социално ангажирани, естествено.

Великден е удачен, направо задължителен повод за подобно издание на Inglourious Kunts, а водещият безбожник Мартин „Циничния Елф“ Ангелов носи всичката морална, духовна и интелектуална отговорност за призоваването и поощряването на своите гости-инфидели: Димитър Дринов, Владислав Апостолов и Благой Иванов.

Воистина!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

21 Comments

 1. Това ви е най-добро до сега, въпреки тъпата тема.
  Дринов беше най-адекватен, но останалите само му се хилеха. 😀
  Лицето до Дринов плямпаше глупости, като най-голямата беше, че трябвало да ВЯРВАМЕ в най-конспиративната от всички теории за 9/11 – официалната).
  Не лоша дискусия се получи.
  п.п
  Не знаех, че… Хълк е франкофон. 😀
  Шарлито е жив ташак, между другото.

 2. Хаха, сигурен бях, че вметката за 11-ти септември ще е далеч по-скандална за мнозина, отколкото псуването на Яхве. 😀

 3. Прекрасен епизод.

  И за да не са само две думи, да споделя и за морала. Вярно е, че сме имали морал и преди християнството (и религиите по принцип), но моралът, който изповядваме в момента, е точно християнският такъв. И не заради църквата или религията като цяло (или по отделно), а самото ни общество. С времето може би ще се промени (на база някакви политики, които се водят), но това става изключително бавно и ще продължи поколения…

 4. Не се сещам за един морален постулат от Новия завет, който да е сам по себе си смислен и оригинален § да не се среща в по-стари писания, закони и традиции. Библията (от чисто етична гледна точка) е миазма.

  PS Европа е светска. Именно затова е адекватно място за живеене.

 5. Никой ли няма да коментира изказването, че Дринов е бил най-адекватен? 😀 Защото той само подхвърляше на онея двамата да си го разкъсват, но явно е успял (и) да ги засенчи? 😀

  (коментарът на Zed заслужава букмарк) 😀

 6. Ето ви идея за следващият епизод – забранени филми. Говоря за филми, които са имали проблем с разпространението си заради твърде брутални сцени, пропагандиране на противоречиво идеологии, гавра с личности и т.н. и са били сваляни преждевременно от екран, мисля че ще се получи интересна дискусия 🙂

 7. Темата е яка за предаване, да, може в бъдеще да спретнем едно такова. 🙂

 8. С огромно удоволствие, за пореден път, си гледам епизодчето на Инглориъс Кънтс. На 11 мин. съм, не съм изгледал всичко и като всеки първосигнален лайньо бих казал да не обръщате особено внимание на неща, върху които нямате поглед, базиран на все пак малко четене или понаучаване. Богатият речник на Влади донякъде компенсира и не знам дали това, което казва се дължи на непознаване на историята на развитието на християнството и развитието на религията като такава, но на Благой бих препоръчал да почете или да понаучи по какъвто и да е друг начин малко повече за това какво аджеба е Библията и как е „събрана“, та в крайна сметка да стане ясно, че Новият завет е точно толкова антисемитски колкото е прочита на Гибсън. За разлика от Дринов, на мен темата ми е повече от интересна и библиотеката ми е претъпкана с книги по темата, кеф ми е да си чета за това и с годините доста инфо ми се е набила в главата, та смятам, че поне хора като вас, които коментирате филмите като филми, не би трябвало да обръщат толкова излишно внимание на тезата, че Гибсън подхожда като джю хейтър ол дъ уей, щото това показва просто непознаване на това какво все пак се казва в сбраната книжка и защо се казва и тн.

 9. Надявам се до края на тоя епизод да споменете уникалния The Man from Earth…

  Еле па професор Джоунс. Или все пак – The damn Jediism 😉

 10. Абе, хора, много основни филми пропускате… В смисъл, като деведесетарски тийнейджъри, можехте повечко примери да дадете. Има Бандераски ташак сред тях, таман спечелила Оскар актриса кървеше едно време… 10 мин до края, стегайте се.

 11. Като човек със също доста голяма библиотека, включваща книги, посветени на религиозна тематика, и на мен често ми идва да кажа на някой, изказващ се по въпроса: „Чакай бе, не е така, а е иначе!“ 🙂 Не съм сигурен, че разбирам съвсем забележката ти относно антисемитизма и Библията, но това, което казвам в епизода, е, че за мен между внушенията и наратива на „Страстите Христови“ и новозаветните текстове особена разлика няма. Тоест, ако някой ще хукне да обвинява Мел Гибсън в антисемитизъм, този някой трябва да заклейми и Новия завет като антисемитски. За мен и двете не са такива, а антагонизмът в крайна сметка е резултат от самата личност Иисус, който – макар и на пръв поглед пацифист – реално се обръща срещу тогавашната теократична система на юдеите, поставяйки началото на нова секта; нормално е фарисеите да са му набрали… и е още по-нормално християните да ги виждат като „лошите“.

  Иначе джедаите ги споменаваме… или поне падналия им ангел Дарт Вейдър. 😀 За много неща обаче действително не остана време/място. Мен лично основно ме е яд, че пропускам любимия ми Ингмар Бергман, но при такава обширна тема изчерпателността на практика е невъзможна. Моите два цента за „The Man From Earth“ са тук, а тук пък има малко по-подробен поглед върху богохулството в поп-културата. Като цяло, topic-ът стои отворен и винаги готов за допълнения, спорове, уточнения. 🙂

 12. Явно през призмата на нета не се разбираме напълно, мнението ми се припокрива с твоето – къде аз не съм разбрал, къде – ти не си се изразил напълно ясно. Здраве да е. Хай файв за The Man form Earth, явно не е тотален пропуск за сайта, бих казал дори, че количеството думи, които са отделени на филма – кореспондират идеално с финансовия му мащаб и са напълно достатъчни. Доволен съм, галя си корема. Фактът, че не осирате Мел Гибсън като режисьор и признавате подобаващо кинематографично и драматургично перфектния Страстите Христови – също кефи.

 13. И аз да кажа, че следя с интерес „предаванията“ – даже, карам приятели да ми ги записват ако ги пропусна 😉 LOL!
  Този път много останах доволен от „продуктовото позициониране“ но този път само на филми, че миналия път с това BTV-cinema – и огромния рекламен блок който се натрапваше….
  Добри сте! Кефите, Влади пак малко го оставихте да се вихри, а той може… 😉

 14. Има смисъл да се направи sequel на тоя епизод; адски много смислени неща бяха пропуснати.

 15. Sequel + коментар на Mother! – от вчера това ми е един от еталоните за религиозен филм 🙂

 16. Предполагам, че имена като Дарън Аронофски, Луис Бунюел и Уди Алън ще са сред наваксванията, ако някой ден пак ни се дочовърка темата; освен това има смисъл да се споменат и обсъдят заглавия като “Jesus Camp” и “Going Clear”.