Вера Фармига

Упрекван в прекалена лекота и фриволен разказ, румънският режисьор Нае Каранфил се е заел с една доста провокативна и истинска история от края на 50-те години на 20 век. „Closer To The Moon” разказва за един авторитетен член на комунистическата партия в Румъния, който усеща, че вече не може да понася лицемерието на властта (в чието укрепване е участвал!) и заедно с няколко верни приятели-интелектуалци от еврейската съпротива по време на Втората световна война решават, че ще направят нещо свръх откачено!

И понеже в социалистическото общество няма престъпления, те си организират въоръжен грабеж – буквално отмъкват много хиляди леи от националната банка, като изиграват зяпачите с очевиден, но лесен номер – казват им, че снимат филм. Естествено, властта ги хваща. Осъдени са подобаващо сурово, като част от наказанието е да участват в заснемането на пропаганден филм, инсцениращ… тяхното собствено престъпление.

Излишно е да казваме, че очевидно има причина Каранфил да се е сдобил с първокласен актьорски екип. Вера Фармига създава една чаровна, трогателна и властна героиня – и излъчва такъв магнетизъм, че не е трудно да си представим защо стажанта-режисьор-оператор хлътва до ушите по нея. Марк Стронг е (както винаги) убийствено точен и безотказен, а образът на неговия герой е подобаващо силен, дързък и (на моменти) безразсъден. Двамата актьори жонглират с всичко във филма – изглежда така, сякаш фабулата и персонажите са като фигури в шахматния трибой, който играят с режисьора.

Каранфил споделя:

Ако на нас, кинаджиите, ни беше давана възможност да правим реалистични филми за всичко онова, което се случваше преди падането на режима – материалът около нас беше толкова богат, прекрасен, абсурден, трагичен и бурлесков в същото време, то ние щяхме да се превърнем в най-добрите кинотворци на света – защото разполагахме с първокачествен материал.

Някои специалисти твърдят, че с ангажирането на англоговорящи актьори режисьорът е направил двойна грешка – в Румъния публиката няма да е възхитена от този комерсиален ход, а същевременно румънската история, дори и разказана на английски, няма да стигне до потенциална аудитория на Запад, просто защото няма да придобие популярност. Не зная какви са резултатите от боксофиса в Румъния – на прожекцията на фестивала в Клуж публиката възнагради филма с овации. И после нека пак „спецовете” да коментират „грешни ходове”…

Освен всичко друго „Closer To The Moon” си има щатски постер.

плакат

Щатската премиера на филма е 17 април.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *