Кари Фукунага/Кейлъб Кар

Обещаващият млад талант Кари Фукунага вече веднъж доведе до истерия телеманите (чрез блестящата крими-мистерия „Истински детектив“), което вероятно е основен повод името му отново да се свърже с амбициозен проект за малкия екран. Става дума за заснемането на сериал по психологическия трилър „Алиенистът“ на писателя, сценарист, историк и публицист Кейлъб Кар, като заданието отново ще е колаборация между Фукунага (режисьор и изпълнителен продуцент) и Anonymous Content, с които той си сътрудничи именно покрай акламирания телевизионен хит с Матю Маконъхи и Уди Харелсън. Сред имената, които ще се нагърбят с продуцирането, е Ерик Рот, а за сценария отговорност ще носи Хосеин Амини.

Бестселърът „Алиенистът“, натрупал сериозен актив през 90-те години на миналия век, е своеобразно пътуване назад във времето (действието се развива през 1896 г.), когато жестоки убийства на деца във вертепите на Ню Йорк стряскат града… Появил се е нов тип злодей – сериен убиец, чието залавяне изисква нови методи на разследване. Шефът на полицията (заедно с бъдещия президент на САЩ Теодор Рузвелт) се обръща към алиениста Ласло Крайцлер, един от пионерите на психоанализата, за да помогне в разследването… Чрез „Алиенистът“ Кар изплита първокласен и напрегнат жанров връх, който често е сравняван с „Мълчанието на агнетата“ на Томас Харис. Самият Кар у нас е известен и с други свои книги; някои са художествени („Господарят на времето“), а други – публицистични („Уроците на терора“).

Алиенистът“ e ocoбено подходящ за някой като Фукунага, а и от години романът безуспешно се опитва да достигне до зрителите, като единият от провалените опити е загинала в зародиш продукция на Paramount Pictures с Къртис Хенсън и Скот Рудин в екипа. В настоящия случай обаче ни притеснява набъбналия график на новото замесено лице: мъгливо е по отношение на питанката как Фукунага ще успее да съвмести адаптацията по Кар с редицата заглавия, по които се спекулира, че е решил да работи, да не говорим, че съвсем скоро – това лято – се очаква да стартира снимките на новата екранизация на мащабния хорър „То“ по монументалния бестселър на Стивън Кинг. За нас е от жизнена важност първо да си приключи ангажиментите с шедьовъра на Кинг, пък после ако иска, може и с документално кино за тюлени да се захване.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. „пък после ако иска, може и с документално кино за тюлени да се захване“

    Едно на ръка че ви посещавам да се информирам, но изречения от тоя вид много ми оправят насторението (особено на работа)!