Ето това означава една рекламна кампания да разчита на образи. Само. „Макбет” с Майкъл Фасбендер и Марион Котиар е финализиран, миналата година в Кан бяха показвани фрагменти от грубата монтажна версия, тази година, отново там, ще бъде премиерата му в официалната конкурсна програма, а австралиецът Джъстин Кързел (ревниво) си пази кадрите и все още не се е появил трейлър.

Така е с високо художествените фестивални творения – подчиняват се на специфични изисквания и за рекламните си кампании. Но новите снимки, които се появиха в мрежата, затвърждават оптимистично-вдъхновяващото усещане, че тази версия на пиесата на (най-любимия!) Шекспир ще бъде посрещана с „уау!”.

Марион Котиар

Майкъл Фасбендер и Марион Котиар

Майкъл Фасбендер

Излишно би било отново да славословим двамата главни актьори – достатъчно често сме споделяли възхищението и от Котиар, и от Фасбендер, които ще имат честта да представят лудостта, силата и амбицията на прочутото шантаво шотландско семейство. Ето какво споделя режисьора за работата си по адаптацията:

„Опитваме се да изградим образ на военното, безскрупулно време, в което живеят едни от най-известните и силни шекспирови герои – това е история за всепоглъщащите страст и амбиция, които се оказват главни действащи лица в раздираната от военни конфликти средновековна Шотландия. Атмосферата до някаква степен напомня на уестърн, но териториите, в които се развива действието, и усещането за застрашителна реалност се оказаха доста по-опасни и мрачни в сравнение с която и да било друга екранизация на „Макбет”…”

Позволяваме си едно напомняне за силата на женските (пъклени) кроежи – нямаме търпение да видим как изрича тези думи Марион Котиар…

Лейди Макбет

Макбет

… Духове,
слухтящи за злодейските ни мисли,
смажете пола в мене — тук, на място —
и от пети до теме ме налейте
със безсърдечност; затулете пътя
на всяко разкаяние, така че
обратни посещения на жалост
да не разклатят злия ми кроеж
или в примирие да го държат
със изпълнението; в тез гърди
вий, адски сили, дебнещи незрими
за злото в нас, наместо мляко влейте
отровна жлъч! Завий се, тъмна нощ,
във най-катранения дим на ада,
та острият ми нож да бъде сляп
за раната, която ще отвори,
и да не могат небесата горе,
съгледали го, да извикат: „Стой!”…

В „Макбет” участват още Шон Харис (Макдъф), Пади Консидайн (Банко), Дейвид Тюлис (Дънкан), както и Джак Рейнър, Елизабет Дебики. Филмът трябва да излезе на екран във Великобритания през октомври, а междувременно се очаква той да попътува фестивално, независимо от това каква е съдбата му в Кан. Стартът на най-авторитетното събитие в света на киното е на 13 май. И за протокола – след като братя Коен са начело на основното жури, може да сме сигурни, че няма да има грешки в раздаването на оценките!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *