„Light my candles... in a daze... 'cause I've found God…“

Предната новина за биографичния документален филм „Cobain: Montage Of Heck“, посветен на гръндж легендата Кърт Кобейн, беше писана от член на екипа ни, според когото „въпреки, че не сме сред най-големите фенове Nirvana и да не споделяме Кобейн-манията и почти месианското преклонение пред „приноса му към световната музика”, много ни се ще да видим филма“, но справедливата истина е, че сред авторите в този сайт има и такива, които отдават заслужено (в никакъв случай месианско) преклонение пред несъмнено една от най-ярките и изумителни фигури в историята на рока.

С други думи: появата на трейлъра на тъпкания с безценен и одобрен за официално ползване архив изключително любопитен проект на режисьора Брет Моргън за някои от нас наистина е един малък (едновременно филмов и музикален) празник. Вижте за какво става дума:

http://www.youtube.com/watch?v=l57-W3Gp9AI

Очакваше се интересен творчески подход не само в употребата на видео кадрите със сиатълския фронтмен, но и с изцяло художествената (анимирана) част. В комбинация двете предават по отличен начин суровата и дори някак неебателна маска на Кобейн, зад която се крие потенциално деликатна, гениална личност, облечена в невзрачен и раздърпан пуловер, но и онази харизматична фигура на музикант, текстописец, певец и композитор, на когото бунтарския имидж не просто му отива, но и сякаш се пренаписва в безмилостния ход на краткия му и скоростно изгорял живот.

Простата истина е, че епохата, белязана от Nirvana през (основно) първата половина на 90-те години на миналия век, е културно събитие, което (очевидно) отеква със страшна сила и днес. Крис Новоселич и Дейв Грол имат своята умерена заслуга за това, но тежкото бреме на славата, а и на посмъртното признание е понесено на плещите точно от Кобейн.

Разбира се, неконтролируемото отплесване по темата само допълнително надрусва крайния ни hype, но отзивите на онези, вече гледали „Cobain: Montage Of Heck“, са успокоително хвалебствени, така че не мислим толкова дали това конкретно заглавие ще ни хареса, а по-скоро кога, по дяволите, най-сетне ще имаме възможност да го видим…

А, да – и поздрав за феновете:

http://www.youtube.com/watch?v=MHWX3pCSEpU

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *