„The Vatican Tapes“

Трудно ни е да се сдържим да не отбележим, че не само вярата в религиозния Бог е абсурдна, но и вярата в Дявола. От друга страна, ако вярваш в едно от двете, логично е да приемеш за истинно и другото. От трета страна, въпреки пословичния ни атеизъм, не можем да отречем, че демоничните и окултни хоръри винаги са ни радвали, а дори и стряскали, тъй като предразполагат към чудесна атмосфера, пък и умеят да си играят с най-мрачните кътчета на (под)съзнанието и на първичните човешки страхове, свързани с непознатото и мистериозното. Затова и един проект като „The Vatican Tapes“:

плакат

…по-скоро би ни забавлявал, отколкото отегчил, стига да е направен като хората. Това конкретно заглавие се заема с до болка позната формула (млада жена, обсебена от злото, която „лекуват“ чрез екзорсизъм) и събира на едно място не кой знае колко впечатляващ актьорски екип – Дъгрей Скот, Петер Андерсон, Оливия Дъдли, Майкъл Пеня, Даниел Бернхард, Кас Анвар, Джимон Хонсу, Катлийн Робъртсън и крайно второразредния Майкъл Паре. Вижте трейлър:

http://www.youtube.com/watch?v=mSi_2g6PoWo

За огромно съжаление, от видяното изобщо не сме впечатлени – от първия до последния кадър всичко изглежда като банално рециклиране на отдавна превърнали се в клишета стилистични и сюжетни похвати. Разбира се, при такъв сценарий се опитваме да запазим рационално отношение и да не очакваме величие от ранга на недостижимия „Заклинателят“, но поне малко старание и творческа мисъл няма да са излишни, особено при тъй болезнено отсъстваща оригиналност по линия на поджанра с обладаването от демони.

Режисьор на „The Vatican Tapes“ е Марк Невълдин. Реално това е първият му самостоятелен пълнометражен филм – досега американецът снимаше в комбина със сънародника си Брайън Тейлър. Повечето им съвместни проекти са откровени брадви (особено „Ghost Rider: Spirit Оf Vengeance“), но признаваме, че поне първата част на „Гориво в кръвта“ се ядваше.

Последното обаче не е достатъчно уважителна причина да сме обнадеждени за ватиканския ужас, който между другото ще се появи на една не особено адекватно съобразена премиерна дата: 22 май, когато не само ще е сред предимно пролетно-летни блокбастъри, но и ще съвпадне с излизането на римейка на „Полтъргайст“, който е тематично сходен и жанрово идентичен, а пък засега ни изглежда далеч по-добре.

Накратко: Бог да му е на помощ на „The Vatican Tapes“!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Хахахах Майкъл Паре и Даниел Бернхард … тия двамата присъстваха във всяка една видео касета, разпространявана от „Мулти видео център“. Бернхард обаче поне има какво да покаже на внуците – има немалка изява в Матрицата 2 😀

  2. и Паре може да се похвали, наскоро го мернах в „The Lincoln Lawyer“
    редом до Матю

  3. Сякаш няма друга музика на този свят, та Counting Bodies Like Sheep to the Rhythm of the War Drums наднича зад всеки трети трейлър напоследък. Доста натрапчиво.

  4. По отношение на музиката към трейлъри има къде-къде по-фрапиращи случаи.