Подробности за „Alien” на Бломкамп. Как се вписва в поредицата

Съвсем разбираемо, през последните дни из интернет се носят безкрайно много спекулации и предположения за вече официално потвърдения проект на Нийл Бломкамп от вселената на „Пришълецът” и голяма част от тях произтичат от дребните подмятания на режисьора в интервютата, които дава като част от рекламната кампания на „Чапи”. Нормално е да изникват въпроси за „Пришълецът” – ако зависеше от нас, само за това щеше да говори, или още по-добре, нямаше да дава интервюта, а щеше да работи по филма, без да се разсейва с нищо друго.

По принцип възнамерявахме да изчакаме да се посъберат повечко детайли или поне нещо официално, но в крайна сметка не издържахме и решихме да обобщим набързо по-любопитните неща, които Бломкамп сподели през изминалата седмица. Ясно е, че „Пришълецът 5” (несериозно заглавие, но ни е по-лесно от тромавото „Untitled Neill Blomkamp/Alien Project”) ще е един от проектите, които следим отблизо, и вероятно ще стане един от филмите с най-много новини на сайта ни, така че защо да не влезем в ритъм още отсега?

Първият коментар на Бломкамп, който притесни някои от феновете, звучеше сякаш той възнамерява да игнорира по-слабите филми от поредицата:

„Искам този филм да се усеща като генетичен роднина на „Пришълците”. Така че да са „Пришълецът”, „Пришълците” и този филм.”

В последствие обаче, режисьорът имаше възможност да се поправи и да обясни какво точно е имал предвид, както и да допълни защо толкова харесва ксеноморфа и вселената му:

„Първите два филма са ми любими. Затова искам да направя филм, който е свързан с „Пришълецът” и „Пришълците”. Това е целта ми. Няма да игнорирам „Пришълецът 3” или „Пришълецът: Завръщането”, просто искам да е свързан с първите два…

Това е фройдистки кошмар. За мен това е интересното; да поставиш зрителите на ръба по традиционния, „преследва те чудовище” начин. А като добавиш и дизайна и жизнения цикъл на Пришълеца, за мен това е творческо буре с барут.”

Не е ясно как точно новият филм ще се вмести сред останалите и няма да игнорира филмът на Дейвид Финчър, ако в него ще участва Майкъл Бийн, чийто ефрейтор Хикс присъстваше на някои от концептуалните рисунки. Но в крайна сметка, участието на Бийн не е потвърдено, никой не е казал, че хронологично филмът ще следва останалите, а концептуалните рисунки са точно това – концептуални. Всички подробности тепърва ще се изясняват.

Ето какво добавя Сигорни Уивър, която явно иска да се върне към ролята на Рипли (нейното нетърпение обаче едва ли може да се мери с нашето!):

„Много бих искала вместо да обикаля в космоса, Рипли да получи истински завършек на отличната история. Затова, когато някой като Нийл Бломкамп каже, че би искал да завърши историята, аз наострям уши… Това е страхотна поредица. Заслужава истински край и знам, че на феновете това много ще им хареса…

Винаги съм искала да завършим историята и чак когато с Нийл се заговорихме, аз си казах „ето, затова чакахме всичките тези години”.

С нетърпение очаквам да се завърна към нея. Тя е много интересен герой и винаги съм смятала, че е привилегия да я играя.”

И последно, покрай всичките въпроси и отговори за „Чапи” и „Пришълецът”, Бломкамп намери време и за едно любопитно признание по повод разочарованието „Елизиум”:

„Мисля, че в крайна сметка историята не беше достатъчно добра. Все още смятам, че сатиричната идея за пръстен с богати хора, който се носи над бедната Земя, е жестока идея. Толкова ми харесва, че направо ми се иска да се върна към нея и да я направя както трябва. Но мисля, че сценарият не беше… в крайна сметка не направих достатъчно добър филм.”

Да, така е, „Елизиум” не му се получи, а за съжаление, „Чапи” също ни разочарова, но това не означава, че не очакваме продължението на „Пришълецът” с огромно нетърпение. Особено интересно ни е дали той ще е сценарист или 20th Century Fox ще наемат някой, който да развие оригиналната идея на Бломкамп. Ние като че ли се надяваме на второто. Ще ви държим в течение.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Имаше прожекция за журналисти, вече е пуснато и ревюто на филма…