Eisenstein In Guanajuato

Една година след първия ни снимков поглед към „Eisenstein in Guanajuato” на големия  Питър Грийнауей, получаваме и първия трейлър, като поводът е позабавилата се премиера на филма, която ще се състои на провеждащия се в момента фестивал в Берлин.

Eisenstein in Guanajuato” разказва за впечатления от Музея на мъртвите в Гуанахуато Сергей Айзенщайн, който през 1931 г. прекарва десет дни в мексиканския град, в опит да заснеме филма „Que Viva Mexico”. Неговите физически и емоционални изживявания, свързани със секса и смъртта от онова време, повлияват сериозно на следващите му филми и предоставят далеч по-голяма симпатия към човешкия елемент в неговите филми.

Питър Грийнауей прави филм за Айзенщай – това е всичко, което ни е необходимо да знаем за „Eisenstein in Guanajuato”. Както и да изглежда този трейлър (а принципно той изглежда чудесно), това е филм, който задължително ще гледаме. Нещо, което трябва да направи и всеки уважаващ себе си почитател на седмото изкуство.

Разбира се, крайният резултат може и да е разочароващ – Грийнауей има и по-слаби произведения, но не е в това въпросът. Тук важи правилото, че всеки негов филм е отличен, до доказване на противното.

Припомняме какво казва Грийнауей по темата защо точно Айзенщайн:

„Във време, когато киното умира, е уместно да отдадем почит на най-големите създатели на филми. Кинобизнесът изглежда не се променя. Много от проблемите, които е имал Айзенщайн през 1931 година, се появяват отново. Трудности във финансирането, проблеми с логистиката, културни и езикови бариери – той се е сблъсквал с всички тези проблеми, както се сблъскваме и ние, сега.”

плакат

Режисьор на „Eisenstein in Guanajuato” е Питър Грийнауей, а в ролите са Елмер Век (Айзенщайн), Луиз Алберти (Паломино Каньедо), Стелио Саванте (Хънтър С. Кимбро), Лиза Оуен (Мери Крейг Синклер), Мая Сапата и други.

Премиерата е 11 февруари на Берлинале.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *