Бен Хур (1959)

Покрай финансовия неуспех на „Изход: Богове и царе” смятахме, че подготвяният римейк на „Бен Хур” в крайна сметка няма да види бял свят (поне не и скоро), но сега MGM и Paramount Pictures съобщават, че снимките на високобюджетния филм вече са започнали под надзора на режисьора Тимур Бекмамбетов („Нощна стража”, „Неудържим”) и продуцентите Марк Бърнет и Рома Дауни („The Bible”).

Новият „Бен Хур” е по сценарий на Кийт Кларк („The Way Back”) и Джон Ридли („12 Years a Slave”) и според създателите му, както абсолютно винаги при подобни ситуации, представлява не толкова римейк на епичната едноименна класика на Уилям Уайлър от 1959 г., а нова, по-близка до първообраза интерпретация на романа на Лу Уолъс. Ето официалното съобщение:

Филмът е завръщане към сърцето на епичния роман на Лу Уолъс, който се фокусира върху естеството на вярата. Историята следва несправедливо осъден благородник, който оцелява години в робство, копнеещ  да отмъсти на най-добрия си приятел, който го е предал. Двамата трябва да изберат между възмездие и прошка.

В ролите ще видим Джак Хюстън като жадния за възмездие и справедливост Юда Бен-Хур, Тоби Кебъл като предателя и приятел от детинство Месала, Морган Фрийман като шейхът Илдерим, Назани Бониади като Естер (която трябваше да се изпълнява от Гал Гадо), както и Родриго Санторо като Исус Христос и Пилоу Асбек като Пилат Понтийски. Във филма участват още и Моисес Ариас, София Блек-Д’Елиа, Айлет Зурер и други.

Вече достатъчно мрънкахме по темата, затова няма да го правим отново – само ще споменем, че дори и да пренебрегнем факта, че „Бен-Хур” е римейк на една от емблемите на киното (няма значение, че е поостарял мъничко и на моменти е доста скучен – извън гонитбата с колесниците, която е изпреварила времето си с години), пак щяхме да сме недоволни, тъй като стилът на Тимър Бекмамбето не ни се връзва много-много с историята.

Ама ще поживеем, ще видим – премиерата е 26 февруари 2016.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *