Unfriended

Знаете, че при хорърите свежите идеи се експлоатират до дупка и едва ли има по-добър пример от бруталното изстискване (до степен на отвращение) на „found footage” похвата. Сега по всичко изглежда, че към списъка с похвати, които се циклят до откат, ще прибавим още един – този, при който действието на филма се представя и следи от гледна точка на компютърен екран, телефон или някакво друго електронно устройство с видео възможности, както е при „The Den”,  Open Windows” на Начо Вигалондо и един от сегментите на първия „V/H/S”.

Най-новият филм, който ще използва същия приом, е продуцираният от Тимур Бекмамбетов нискобюджетен хорър „Unfriended” (доскоро известен като „Cybernatural”), в който група тийнейджъри са преследвани от зловеща невидима фигура, която търси отмъщение за измамно видео, причинило самоубийството на момиче една година по-рано. Тоест, освен формата, ще се цикли и съдържанието, което ни звучи като вариант на „Знам какво направи миналото лято”. Вижте първия трейлър.

Докато гледахме трейлъра, няколко пъти погледнахме кой ни пише на скайп и на фейсбук – като чуем звук от получено съобщение и реагираме инстинктивно. Никак не е добре това, но какво да се прави. Иначе филмът не изглежда чак болезнено зле, но не е и нещо грабващо. Общо взето, бихме му хвърлили едно око от любопитство, ако някой ден ни остане свободно време и няма какво друго да гледаме.

плакат

Режисьор на „Unfriended” е Леван Габриадзе. В ролите са Шели Хенинг, Моузес Джейкъб Сторм, Рене Олстед, Уил Пелц, Кортни Халверсън, Хедър Сосаман и други.

Премиерата е 17 април 2015.

––

04.04.2015

Upadate: Малко преди премиерата на „Unfriended” получаваме включване от колегата Спас Мулешков, който присъства на представянето на филма по време на Wondercon в Анахайм, Калифорния.

IMG_1308

На 4-ти aприл, на 29-тoто изложение за комикси  Wondercon в Анахайм, Калифорния (част от платформата на Comic-Con International в Сан Диего), се проведе пресконференция на мини хорър студиото Blumhouse Productions за предстоящите филми „Unfriended”, „Коварен капан 3” („Insidious – Chapter 3”) и „Бесилката” („The Gallows”)!

Водещият Райън Турек, който е творчески директор на Blumhouse, изпълни събитието с взискателни и интересни въпроси към присъстващите от екипа на „Unfriended”: Джейсън Блъм (създател на Blumhouse и изпълнителен продуцент), Нелсън Грийвз (сценарист и продуцент) и част от актьорите – Шели Хенинг, Моузес Джейкъб Сторм, Уил Пелтс, Рене Олстед, Джейкъб Високи и Кортни Халверсон.

От дискусията стана ясно, че актьори са играли функцията на режисъори/оператори са гледали себе си на компютърни монитори и манипулирали пишещите устройства в реално време, което е довело до снимането на версия на филма в един дубъл, части от които са използвани в крайната версия, което представлява нов подход към жанровия филмов разказ.

Заедно с екипа на новата серия на филмовата поредица „Коварен капан” на пресконференцията присъстваше небезизвестния Дърмот Мълруни, който екзалтира  публиката.

Сценаристите и режисьори Крис Лофтинг и Травис Клъф представиха и дискутираха новия си „found footage” филм „Бесилката”.

Най-накрая като изненада за вече въодушевената публика показаха тийзър кадри от предстоящия филм на Blumhouse – „Sinister 2”.

Пресконференцията за „Unfriended” предшества  премиерата му на студията разпространители Universal по-късно този месец след като преди това бе показан на филмовия фестивал South by Southwest (SXSW) в Остин, Тексас.

Спас Мулешков / Sunrise Media – от мястото на събитието, Анахайм, Калифорния, 4 април 2015.

IMG_1314 IMG_1334 IMG_1335 IMG_1338 IMG_1345

Снимки Спас Мулешков – личен арихв.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments