Въпреки незадоволителното представяне на фестивала в Торонто, много ни се иска да ви представим поне трейлъра на „X+Y”, защото дебютният филм на режисьора Морган Матюс надали ще се появи по нашите екрани.

Всички сме наясно как винаги има предпоставки филми за хора в неравностойно положение да бъдат много очаквани, дискутирани и добре приемани, най-вече от кинокритиката. В случая ни се струва, че историята е трогателна, тийнейджърска и доста чаровна и наистина съжаляваме, че най-вероятно няма да видим как Ейса Бътърфийлд се справя с нелеката задача да извлече на гърба си цял филм (както прекрасно се справи с „Играта на Ендър”).

X+Y” проследява израстването на странния, аутистичен Нейтън, който трябва да се справи с внезапната смърт на единствения човек, който го е разбирал – баща му. Той се опитва да се впише в обкръжението си, ала не винаги успешно. Случва се така, че попада на нестандартен учител по математика, който го взима „под крилото си”. Заложбите му са разкрити – и се развиват, и Нейтън е избран в Математическия отбор на Великобритания, и заминава на лагер в Тайван. А там умниците не търпят подигравки – напротив, уважават ги, завиждат им и ги канят на партита! Рационалният мозък на Нейтън може да се справи с най-трудните математически задачи, но истинското изпитание идва, когато момчета се среща с партньора си, чаровната Джан Мей, и ще трябва да се справи с влюбването – възможно най-ирационалния човешки импулс…

Споменахме ли вече колко харесваме Ейса в „Играта на Ендър”? Е, ако не е станало ясно – Много! Актьорски му партнират Сали Хоукинс, Еди Марсан, Рейф Спол и Джо Янг. Повече от десет години Морган Матюс работи по множество документални, носител е на награда БАФТА, а „X+Y” е вдъхновен от неговия документален филм „Beautiful Young Minds”.

плакат

След премиерата на игралния му дебют в Торонто, само през октомври „X+Y” бе показан на 6 фестивала, през ноември – още на три, а през декември предстоят още Франция и Дубай. Очаква се филмът да тръгне на кино във Великобритания и Австралия през март, за Щатите – все още няма нито дата, нито разпространител.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *