Ida

Американската академия обяви списъка с избраните девет, които имат надежда да бъдат номинирани за чуждоезичен „Оскар”, и (евентуално) да го получат на церемонията на 22 февруари 2015. От целия „безкраен” списък, включващ филми от най-различни държави, академиците са избрали 9 – творби от Аржентина, Естония, Грузия, Мавритания, Холандия, Полша, Русия, Швеция и Венецуела.

Ето заглавията и техните режисьори:

Accused” (Холандия), реж. Паула ван дер Ойст
Corn Island” (Грузия), реж. Гиорги Овашвили
Force Majeure” (Швеция), реж. Рубен Остлунд
Ida” (Полша), реж. Павел Павликовски
Leviathan” (Русия), реж. Андрей Звягинцев
The Liberator” (Венецуела), реж. Алберто Арвело
Tangerines” (Естония), реж. Заза Урушадзе
Timbuktu” (Мавритания), реж. Абдеррахман Сисако
Wild Tales” (Аржентина), реж. Дамиан Сифрон

Прави впечатление отсъствието на фестивалния фаворит „Mommy” на Ксавие Долан, както и „Two Days, One Night” на братя Дарден – за ролята си в него Марион Котиар спечели „Европейския Оскар” за най-добра актриса на Европейските филмови награди преди седмица.

Сред филмите, които почти сигурно ще продължат напред, са „Левиатан” на Андрей Звягинцев и „Ида” на Павел Павликовски (който беше удостоен с наградите за най-добър филм, режисьор, сценарист и оператор, както и наградата на публиката на 27-ите Европейските филмови награди, раздадени на 13 декември в Рига).

Изкушаваме се да напомним, че най-големият успех на българското кино в тази посока до момента е включването ни в тази деветка през 2010 година с филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”.

Номинациите ще станат известни на 15 януари 2015. Церемония по връчването на 87-те награди на Американската киноакадемия ще се проведе на 22 февруари 2015 в Dolby Theatre в Лос Анджелис и ще се води от Нийл Патрик Харис.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment