Виго

Бавно и полека наваксваме с разни неща, които поради най-различни причини са били извън полезрението ни до момента. Такъв е случаят с „Jauja” на Лисандро Алонсо и прекрасния Виго Мортенсен в главната роля,  чиито международен трейлър се появи преди десетина дни. Надявахме се през това време да му сложат английски субтитри поне, но не би…

Трейлърът чудесно илюстрира атмосферата на филма, която един от елементите, който му спечели наградата на FIPRESCI (международната организация на филмови критици и журналисти) в конкурсната програма „Особен поглед” в Кан през май.

Част от гледалите филма в Кан го определят като „странен, подмамващ и изключително дидактичен”. Тъй като нямаме спомен да сме гледали нито един от предишните му четири авторски пълнометражни филма (аржентинецът си е сценарист и режисьор на всяка от историите!), не можем да направим сравнение, ала се говори, че той е един от най-вълнуващите съвременни творци, посветили се на „бавното” кино.

Ето един клип от филма като илюстрация на стила му – и правим уговорката, че изваден от контекста на филма, този мъничък откъс би могъл да създаде съвсем различно впечатление в сравнение с усещането за цялост, което предполага едно гледане от начало до край.

След трите аржентински филма на различни авторски екипи, които имах възможност да видя наскоро в рамките на два дни, ми се струва че не бих дала шанс на Алонсо, независимо от мистър Мортенсен. В историята от 70-те години на 19 век един датски военен инженер пътува из впечатляващата природа на Патагония в търсене на своята дъщеря, която се влюбва и решава да избяга от него.

„Стилът на Алонсо достига нови висини с изключителна визуална красота, чувственост, непрестанни изненади и интригуващи детайли и води разказа към вълнуващия му финал, който прескача ограниченията на кинематографичното време и пространство”

Мдам, може и така да е, ала предпочитам да си изградя собствено мнение, след като/ако имам възможност да видя филма. И по-често подобни „високопарности” са в състояние да пробудят резервираност, отколкото да ме „нахъсат” в полза на творбата. Виго – това е големият коз на Алонсо, и вероятно той го знае, както и се надявам да му е предложил богата роля, каквато страхотният актьор безусловно заслужава!

Допълнете впечатленията си с няколко снимки и постера на филма.

jauja_11-620x378 jauja_5-620x378 jauja_4-620x378 jauja_3-620x378 jauja_2-620x312

плакат

Jauja” се очаква на екран в Щатите догодина, благодарение на Cinema Guild.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments