Спилбърг

Понякога ни се струва, че Стивън Спилбърг е константа. Каквото и да се случва в киното, все идва ден, в който той започва нов проект – и той винаги е супер-куул, с вдъхновяващ актьорски екип, с интересно обещание за история (дори и да не изглежда така в началото), с всичко, което можеш да си въобразиш. Спилбърг се е превърнал в определение! И (оправдателно свивайки рамене) това е може би причината от време на време да пропускаме нещо, свързано с него – като например факта, че той е потвърдил ангажимента си към проекта за екранизация на „The BFG”. Обичаната книга на Роалд Дал е илюстрирана от Куентин Блейк и е издадена за първи път през 1982 година. Историята за „големия добър великан” ще бъде адаптирана за екран от Мелиса Матисън („Извънземното”), а продуцент ще бъде Франк Маршъл.

Г.Д.В. не е обикновен великан. Той е много мил, а малката Софи има късмет, защото е видяла посред нощ точно него, а той е бил принуден да я отвлече. Ако беше попаднала на Кръволока или на някой друг великан, като нищо можеше да я схрускат на закуска. Г.Д.В. говори чудновато и има огромни уши, с които чува неща, недоловими за хората. Софи и Г.Д.В. измислят план как да спрят набезите на човекоядните великани и Кралицата на Англия им помага да го осъществят …

Все още има много работа по този проект, тепърва предстои да се прави кастинг, но още отсега е ясно, че DreamWorks искат да „извадят” игралната адаптация на „The BFG” на екран на 1 юли 2016 година. Междувременно Спилбърг не смята да почива – преди около седмица DreamWorks и Disney обявиха, че в Ню Йорк и Берлин започват снимките на все още неозаглавен шпионски трилър, посветен на Студената война, с участието на Том Ханкс.

Филмът ще разкаже истинската история (и Спилбърг много ги обича!) на адвоката Джеймс Донован. Той е бил и асистент по време на Нюрнбергския процес; преговарял е с Фидел Кастро за освобождаването на затворници, заловени по време на операцията в Залива на прасетата (опита за „десант” в Куба на кубински емигранти, организиран от американското правителство през 1961 година). Във фокуса на все още неозаглавения спилбъргов филм ще бъде невъзможната мисия, с която ЦРУ изпраща Донован в Съветския Съюз – на преговори за освобождаването на заловения през 1960 г. американски пилот на U-2 (самолети, наричани „Dragon Lady” през 50-60-те години).

Във филма участват още Марк Райлънс, Ейми Райън, Алън Алда. Това е четвъртият съвместен филм на Спилбърг и Ханкс като режисьор и актьор (изключваме продуцентските им проекти, които са много повече!), и още по-важно е, че сценарият е дело на всемогъщите братя Коен, които са работили по първоначален вариант, написан от Мат Чарман. След като се сдобие със заглавие, бъдещият филм ще трябва да се появи на екран точно след 1 година – на 16 октомври 2015, когато ще влезе в директна конкуренция с „Crimson Peak” на Гийермо дел Торо, с участието на Джесика Частейн, Том Хидълстън, Миа Васиковска и Чарли Хънам.

И само за да подкокоросаме всички скептици на тема „мюзикъл”, ще обърнем внимание на едно лежерно интервю в „Good Morning America”, където Спилбърг и Опра Уинфри по продуцентски рекламират „На един черпак разстояние” на Ласе Халстрьом („The Hundred-Foot Journey), и ей така, между другото той не отрече, че иска да прави „Уестсайдска история” – напротив, обмисля го, цитат: „it’s on my mind”.

Ще чакаме – и ще се надяваме!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *