Финчър

Знаете вече, че тандемът Дейвид ФинчърГилиан Флин ще работи отново заедно по първия сезон на „Utopia” за НВО.  Оказва се, че този много специален ангажимент ще окупира времето на писателката, и нейните фенове са на път да й се разсърдят, защото вече очакват следващия й роман, описван като „голяма притча, с детайли от фолклора, за американско убийство”.

„Бях се приготвила да започна писането. Страшно много се вълнувах, – казва Флин. – Тъкмо бяхме приключили с „Не казвай сбогом” – и получавам съобщение от Дейвид: „Знаеш ли, има едно нещо за телевизията. Ще отнеме следващата една година от живота ти. Включваш ли се?” И моят отговор беше „Разбира се, дори няма нужда да ми казваш за какво става дума – навита съм!

И ние сме така – няма нужда въобще да ни казва какъв ще е следващият му проект, очакваме го, ако може веднага! Така ни действа Дейвид Финчър, защото отдавна е доказал, че може спокойно да понесе тежко определение като „един от най-важните режисьори на съвремието ни”. В случая с НВО и свободното му време – неговата 2015 се очертава да бъде посветена на телевизионния канал, защото, за разлика от „House of Cards”, където режисира два епизода (и беше изпълнителен продуцент на останалите), за предстоящата „Utopia” Финчър има намерение да режисира всичките епизоди на сезона (римейк на оригиналната тв-поредица на Channel 4).

„Харесва ми този свят. Харесват ми персонажите, обичам и честността на Денис (Кели, създателя на британската поредица), неговата мания на тема шантави „спецове”. Винаги съм си падал малко младши-конспиратор, защото не ми остава време да свържа всичко в една теория, но е хубаво да видиш как някой е успял да го направи” – споделя Финчър.

В оригиналната поредица става дума за заклети фенове на нелегален „графичен роман” на име „The Utopia Experiments”, в който се „предвиждат” всякакви катаклизми. Когато почитателите разбират, че авторът тайно е написал продължение, те се опитват да предотвратят очакваните ужасяващи събития. Организация, известна под названието „The Network”, има за цел да стигне до тях и да ги „обезвреди”.

Тази трилър-история си звучи точно като нещо, което да му пасне свръх-добре на мистър Финчър. Освен това той е получил допълнителен подтик и от близкия си приятел Содърбърг, който е режисирал всичките епизоди на вдъхновяващия „The Knick” за Cinemax и (явно) се чувства удовлетворен. Да не забравяме, че Кари Фукунага направи същото с „True Detective”, Джейн Кемпиън – с „Top Of The Lake”, а и Дейдвид Линч няма да даде на никой да му се „бърка в режисурата” по предстоящото завръщане на „Twin Peaks” – важен е авторският поглед и почерк, които безпогрешно могат да се уловят – не само на кино, но и в качествените телевизионни поредици, с които имаме удоволствието да ни радват от Острова и отвъд Океана.

Самият Финчър е споделил пред „The Guardian”, че проектът за биографичен филм, посветен на Стив Джобс, „все още стои като опция, но определено отива към по-далечното бъдеще”. Той открива символична повтаряемост в последните си проекти – адаптация на литературно произведение е последвана от адаптация на тв-поредица, и после отново роман, отново телевизия – „не ми е много ясно какво се случва, но съм сигурен, че ще бъде вдъхновяващо за мен. Работата е моят контекст. Аз съм просто хамстер, който върти колелото на въртележката!” Е, по-ясна житейска и философска позиция скоро не бяхме чували!

При положение, че подготовката за „Utopia” и реализацията на епизодите ще отнеме почти цялата 2015, вероятно е добре да се подготвим с очакване на поредицата по НВО някога през 2016?

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *