Имаме сведения от „първа ръка” – истински очевидци, че най-новият филм на Вим Вендерс е открил преди няколко дни филмовия фестивал в Рио де Жанейро. Това съвсем не е случаен факт: „The Salt of the Earth” е посветен на известния фотограф, който се занимава със социална документалистика, бразилеца Себастияо Салгадо. Прочут с превъзходните си образи – неповторими моменти, уловени от майсторската камера на фотожурналист, самият Салгадо попада във фокуса на майстора на документалния киноразказ, Вим Вендерс.

„Да пренапишеш света с помощта на светлини и сенки …” – признаваме, че обичаме поетичния език на Вендерс. Премиерата на „The Salt of the Earth” беше в Кан през пролетта и след това беше представен на различни фестивали по света. Филмът е режисиран съвместно със сина на фотографа, Жулиано Рибейро Салгадо. Пътешествието, на което ни канят авторите, е изключително и вдъхновяващо – и за пореден път се налага да си обещаваме, че ще се опитаме поне част от местата да видим И със собствените си очи, може би… в някой друг живот…

Ето още три клипа, а също и няколко снимки, свързани с филма и работния процес.

В продължение на 40 години фотографът Себастияо Салгадо пътува из всички континенти, по стъпките на променящото се човечество. Той е бил свидетел на множество важни моменти в съвременната история, международни конфликти, природни и социални бедствия. Салгадо потегля на път с идеята да изследва някои девствени територии на Земята, техните флора и фауна, реализирайки един грандиозен проект, с огромен принос към човечеството, разкривайки красотата на нашата родна планета Земя. Животът и работата на Себастияо Салгадо са представени пред зрителите от неговия син Жулиано, който е с него в най-новите му изследователски пътешествия, както и от Вим Вендерс – прочут и обичан режисьор, а също и фотограф…

И тъй като от доста години традицията у нас повелява филмите на Вендерс да идват задължитено и в България, бихме се обзаложили (едва ли не „на сигурно”!), че ще имаме огромното удоволствие да видим „The Salt of the Earth” на голям екран… Така де, засега само стискаме силно палци, и се надяваме!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Като „зелено човече“ съм гледала някои негови интервюта, лекции (на Салгадо имам предвид) – невероятна личност, изключителен Човек.

    Отпечатъка, който оставят в него пътуванията му, сблъсъка му с тези умо-поглъщащи събития, е унищожителен. Начина, по който този Човек се възражда от видяното-преживяното, е невероятен. Чрез съзидание съумява някак си да остане, да продължава да бъде – една невероятна душа, неспособна статично да наблюдава, просто да „фотографира“ реалността. Човек, който пропуска през себе си всичко, съ-преживява го, отдава му се до степен на самоунищожение.

    И вместо да се вгорчи, да намрази света и хората, след всичко видяно и почувствано, оставило в него гъстата си субстанция, максималната си концентрация – като във фотографиите му, той процежда през себе си всичко това, взима една изгоряла, опустошена земя и я превръща (отново) в зелена градина. Излива горичвината си в Земята (буквално и преносно) и в (пре)създаването намира единственият лек за дълбоко истинско човешката си болка.

    С повече от нетърпение се очаква този филм!!!
    Вендерс и Салгадо, двама визуални виртуози на черно-бялото светло-тъмно! Пиршество без съмнение!

    Благодаря за тази новина!

  2. Моля 🙂 И ние сме почитатели на визуалните пиршества, които предлагат невероятни творци като Салгадо и Вендерс! И с радост поднасяме тези новини!! 🙂 Дано да го видим скоро…