Виго Мортенсен

Венеция приключи, а ние още се мотаем с трейлъра на най-новия филм, в който Виго Мортенсен доказва (отново) колко добър актьор е. След като премиерите на предишните филми с негово участие „The Two Faces of January” и „Jauja” бяха съответно в Берлин и Кан, време е за „Far From Men”, който е включен, освен в най-дълголетния филмов фестивал, и в програмата на най-авторитетния такъв с несъстезателен характер – Торонто.

Филмът е екранизация по разказа на Албер Камю „L’Hôte”,  а режисьор е Дейвид Олхофен („In Your Wake”), който е поверил главните роли на Мортенсен и Реда Катеб. Усещането от трейлъра е за класически уестърн, при все че действието се развива в средата на миналия век, нейде в алжирската пустош. Вижте.

Дару е учител в едно село. Роден е в Алжир, но е испанец по произход – чужд и за местното население, и за френските колонизатори. Ненадейно Дару получава задача да ескортира един убиец (в ролята Катеб, когото познаваме от „Враг номер едно” и „Пророк”) до местния полицейски гарнизон, който не се намира близо, а освен това през 1954 година е в ход Алжирската война. Двамата се оказват под кръстосан огън в планината…

Много ни се иска да видим този филм не само заради усещането за автентичност, което предават кадрите от трейлъра, но и за да се насладим на начина, по който добрите актьори демонстрират – без излишно перчене и претенции, как може да се изгради един образ в съвременна, драматична кинотворба.

Не бива да пропускаме и работата на композиторите Ник Кейв и Уорън Елис („The Proposition”, „Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд”), които за пореден път предлагат майсторство на тема „уестърн вариации”. „Увлекателна визия, разкриваща драматична екзистенциална криза на фона на политически и природни бедствия” – така ще представят филма в Торонто. И след като е в активна „фестивална употреба”, кой знае – може да намине и при нас…

Виго Мортенсен

Виго Мортенсен

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 Comments

  1. Виго е един от актъорите , които имат страхотен подбор на филми . Много го уважавам този човек.

  2. На хартия звучи супер. След като гледах трейлъра не мисля че е така.
    Виго наистина избира добри роли и умее да се въплъщава в образите като малцина (беше на Оскарово равнище в един момент). Фен съм му.

  3. Виго си подбира добри роли, ама филмите понякога не се получават добре.

  4. Трябва да продължи да работи съвместно с Дейвид Кроненбърг – “ Тъмно минало “ , “ Източни обещания “ , “ Опасен метод “ – просто страхотни .

  5. Да, така е. Обаче Кронънбърг започна да каст-ва Робърт Патинсън, защото хем е шантав, хем ще привлече повече печалби. А чичо Виго вече няма starpower.

  6. Радостно е , че Робърт Патисън иска да покаже , че е повече от вампир и наистина успява момчето , но „Космополис “ определено не е сред любимите ми филми , а и финансово не се отчете кой знае колко. Чакаме “ Maps to the stars“. Иначе Робърт Патисън се справя , но ще минат години преди наистина да го уважават като повечето актъори , които са станали известни толкова бързо с тийн блокбастъри.

  7. Еееее, Гери, как бе? „Космополис“ е смазващ – оценка 10/10. Един от най-добрите филми за по-миналата година. В пъти по-добър от ”Опасен метод”.
    А, че „Maps to the stars” се чака, е „ъндърстейтмент“. 🙂

  8. “Космополис” беше доста интересен и сложен филм, който, признавам, не разбрах в пълнота. Но имам желание да го гледам пак, и да почета някои неща.

  9. Може , но не е моят тип кино. От филмите на Кроненбърг в последните години “ Източни обещания “ ми е най – любимият . : ) Хора много , свят шарен : )

  10. „Пиесите“ е страшен, спор няма! Но от по-новите аз го поставям след „Космополис“ и „Тъмно минало“. 🙂 Както сама каза, свят шарен. 🙂

  11. Уоу, даже не бях обърнал внимание, че Космополис е филм на Кроненбърг. Мисля, че съм зяпал трейлър и дотам. Явно не ми е направил голямо впечатление. Може за това да е виновен и Патисън, който проверих съм гледал само в Хари Потър :D, но разбира се знам отде стана по-популярен. Преди време щях да гледам Вода за Слонове (щото беше приятно шарен в трейлърите пък и Валц) с него, та да го „видя“ що за стока е, но така и не го направих…

    И аз харесвам Източни Обещание страшно много Гери. Да не казвам силни думи, но е много близко, ако не и филм шедьовър. Точно в него играта на Виго беше смазваща висока.

    Дринов „Пиесите“ = Eastern Promises?

  12. Ха-ха-ха, леле колко съм зле!!! 🙂 🙂 Имах предвид „Източни обещания“ (Eastern Promises), но не знам защо през цялото време мислех за него като за „Източни пиеси“ и от там „Пиесите“. 🙂 🙂 🙂

    А „Космополис“ е жесток, но определено не е за всеки. 🙂

  13. При “Видеодрум” ми липсва онова емоционално привързване, което чувствам в „Мухата“, така че мога да го призная единствено като професионално постижение.