Гробище за домашни любимци

Новата филмова версия на романа „Pet Sematary“ на Стивън Кинг е проект, който се пробужда плахо на всеки 2-3 години… и толкоз. Предвид продължителния development hell се пазим от прекалени очаквания, емоции и hype, поне докато не видим, че нещата реално се случват (a casting call will do), при това под ръководството на режисьора Хуан Карлос Фреснадийо, както беше обявено преди време. Въпреки това голямо проточване, решихме да отразим една скорошна новина, свързана с предстоящия хорър.

Изглежда, че Джеф Бюлър ще се захване с полирането на сценария, който първоначално беше възложен на Мат Грийнбърг. Бюлър, който вече има опит с един друг велик хорър писател (адаптирал е разказа „Среднощен влак за месо“ на Клайв Баркър, реализиран от Рюхей Китамура през 2008 г.) споделя: „С Хуан Карлос поработихме над новата посока на сюжета, а от Paramount получихме съответното одобрение, така че вече се трудя над първия мой вариант на сценария. Изключително съм развълнуван.

С оглед на собствения си родителски експириънс, Бюлър е категоричен (особено в контекста на зловещата фабула на романа), че гледа на трагичната история на семейство Крийд далеч по-ясно и съпричастно, отколкото когато и да било преди това, добавяйки, че „елементът, на който ще се опитаме да наблегнем в новия филм, е усещането за реализъм и откровеност по отношение на ужаса, с което ще се постараем да се доближим максимално до страниците на първообраза.“ Според него Фреснадийо иска да се фокусира над емоционалната страна на „Гробище за домашни любимци“ и да пренесе бестселъра по възможно най-ефектен начин на екрана. Бюлър също така обещава и изненади (неща, които няма да открием нито в романа, нито във филма на Мери Ламбърт), както и приключване на сценария до края на лятото.

Всичко това ни звучи прекрасно, но преди да видим трейлър няма да започнем да аплодираме. Както вече сме изтъквали, книгата „Гробище за домашни любимци“ ни е личен домашен любимец сред обемното и страхотно творчество на Кинг, така че имаме наистина огромно желание да дочакаме реализацията на тази дълго отлагана реинкарнация – като се надяваме въпросната реинкарнация да е пипната майсторски откъм детайли, страхотии и психология, тъй като именно те превръщат литературната основа в модерна жанрова класика.

Още за Бюлър и откровенията му по проекта можете да прочетете тук.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 Comments

 1. „То“ ще бъде успешен само ако следват плътно книгата, с всичкото еб*не вътре, извращения и кървища.

 2. Голям фен съм на Кинг и много искам да видя хубави екранизации на книгите му. За съжаление, повечето от тях, филмирани през 90-те, са правени за телевизия и не особено добре. Нямам търпение да видя екранизация близка по качества на Зеленият път например.

 3. Харесвам „Зеленият път“, при това доста, но е с една идея по-мелодраматичен от необходимото. На мен лично „Мизъри“ или „Остани до мен“ са ми далеч по-любими, а „Изкуплението Шоушенк“ е над всички, разбира се. От телевизионните си падам най-вече по първия „Сейлъм’с Лот“, но и „Сблъсък“ не беше лош, както и някои от новелите в „Кошмари и съновидения“.

  PS Темата с екранизациите по Кинг е почти безкрайна.

 4. Ще ми се един нов филм по Сблъсък, но толкова обемна книга, едва ли е по силите на повечето американци, но виж за сериал ще е хубаво.

  Винаги ми се е цяло филм по „Дългата разходка“, уви това май му е най-неподходящия роман за екранизация.

 5. Романите на Кинг по принцип са неподходящи за екранизация. В тях твърде подробно се описва страха, раздвоението, моралната дилема и т.нат., които се въртят из главите на героите. Това на кино е изключително трудно да се пресъздаде. За това и не харесвам екранизацията на Мизъри, например. В „Изкуплението“ това е решено като се използва разказвач, но не може пък всички филми да са с този похват.
  Надявам се Гробище за домашни любимци да попадне в ръцете на качествен режисьор и да стане страхотен филм.

 6. Както много пъти съм казвал, „Сиянието“ е добър филм, но слаба екранизация.

 7. Винаги ми се е цяло филм по “Дългата разходка”, уви това май му е най-неподходящия роман за екранизация.
  – – – – –

  Което не попречи, идеята от романа да бъде асимилирана и изплагиатствана от хилядите клонинги на писатели без идеи… и съответно филмирани. Че и продължават…

 8. Колкото до „Гробище за…“ за мен лично, това е един от най страшните романи на Кинг. Страшен не със свръхестественото, а с ужаса от загубата на близки- така е написано че… ранният Кинг е много реален… почна да се изтърква с годините…. и обема.

 9. Принципно Франк Дарабонт от години насам се точи да екранизира „Дългата разходка“, пък дано стане. 🙂