Знаете за Иън Макелън и възрастния Шерлок Холмс, защото сме писали за това през есента, когато филмът все още се наричаше „A Slight Trick of the Mind”. Освен изключителният, дълбоко уважаван от нас актьор, в този „криминалистика” е замесен и Бил Кондън („Gods and Monsters”) и очевидно с негово разрешение twitter-account-а на мистър Макелън осведоми последователите си: „Над 70 са актьорите, влизали вече в образа на Шерлок Холмс. Сега той е на 93 години и дойде моят ред. #MrHolmes

Чаровен както обикновено, с познатата лека усмивка и закачливо-насмешлив поглед, Макелън ще обсеби безапелационно празното Холмс-пространство (има почти цяла година до следващия сезон на „Elementary” и повече до четвъртия сезон на „Sherlock”. Пък и неговият опит – и на сцена, и пред камерата – е в пъти по-голям от обединените години на „действащите-в-момента-двама-Холмс” Къмбърбач и Джони Лий Милър.

От „туита” на почитаемия Макелън става ясно, че заглавието на филма е променено – той вече се нарича „Mr. Holmes”. Напомняме за какво ще става дума:

През 1947 година пенсиониралият се Шерлок Холмс живее в селце в Съсекс заедно с икономката си и нейния син (и аматьор детектив). Наслаждава се на любимите си пчели, като е много вероятно именно те да са причина за дълголетието му. Проучвания в тази насока водят Холмс към следвоенна Япония. Там той среща сина на бивш британски дипломат, изчезнал в началото на Втората световна война. И вместо да изживява старините си спокойно, тези факти отключват за Холмс спомена за един неразрешен случай от преди 50 години. В главата му са останали отделни проблясъци – сблъсък с ядосан съпруг, тайна връзка с красивата му, но лабилна съпруга. Легендарният интелект на Холмс постепенно отслабва, а и този път трябва да се справя без помощта на някогашния си партньор Уотсън, но въпреки това детективът трябва да разреши най-трудния случай в кариерата си – случай, който може би най-накрая ще му разкрие загадките на човешкото сърце…

В романа на Мич Кълин, екранизиран от Кондън в сътрудничество с Джефри Хачър, се преплитат три повествователни линии: Съсекс, Япония и (неразрешения случай) „The Case Of The Glass Armonicist” – една история от 1902 година, когато Холмс все още е действащ детектив. Сигурни сме в способностите на Кондън (въобще не знаем за какъв „Здрач” говорите”), затова ще тръпнем в нетърпеливо очакване. Във филма участва и Лора Лини; очаква се „Mr. Holmes” да стане готов догодина.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Как смеете да споменавате недоразумението „Elementary“ на едно място със сър Иън Макелън! Богохулство!