Тези дни в Синсинати би трябвало да са стартирали снимките на „Miles Ahead”, посветен на живота на Майлс Дейвис, по който Дон Чийдъл работи от доста време като сценарист и изпълнител на главната роля. Филмът ще проследи живота на легендарния музикант в неговия „мълчалив период”, когато той се оттегля от светлината на прожекторите – в края на 70-те години, с моментни връщания към отминалите години и със специален акцент върху особеностите на брака на Майлс с Франсис Тейлър Дейвис.

Дон Чийдъл си спомня, че е видял Дейвис на живо именно в годината на завръщането на музиканта на сцената. Специално за филма актьорът се е научил да свири на тромпет, но музиката, която ще звучи, ще бъде изпълнена от самия Дейвис. Вижте как ще изглежда в ролята.

Дон Чийдъл в ролята на Майлс Дейвис

Продукцията е напълно независима и въпреки, че започва снимки, Дон Чийдъл е решил да използва платформата за „crowdfunding” IndieGogo – или с други думи, да представи на широката публика проекта и да очаква подкрепа от хората под формата на (най-често) малки (или по-големи – в зависимост от възможностите) суми, които се трупат в зависимост от популярността на филмовата идея. Само ще припомниим, че един от най-интересните и успешни проекти, финансирани чрез „crowdfunding” преди няколко години, беше „Iron Sky”  на Тимо Вуоренсола. Дон Чийдъл споделя, че вече е вложил доста собствени средства в „Miles Ahead”, но е необходимо да се покрият още доста разходи, свързани с костюми и декори, пресъздаващи епохата, както и да се осигурят авторските права за музикалните изпълнения. Още една причина да пусне в пространството идеята за набиране на средства е желанието му да превърне работата по филма в социално събитие – „подобно на музиката, за която говореше Майлс”.

Интересна подробност е също така факта, че самият Чийдъл не е бил убеден, че иска да участва в проекта – заради биографичната му основа и заради задължителните пропуски, които един сценарий прави, за да „сгъсти” времето и да предаде нечий живот в рамките на два часа на кино. Но когато през 2008 година Майлс Дейвис получава своето място в Рокендрол залата на славата, на журналистическия въпрос „Ще бъде ли направен филм за живота на Майлс Дейвис?”, племенникът на музиканта казва категорично „Да. И Дон Чийдъл ще играе в него.” На което актьорът реагирал с удивление „Кой – аз ли?”. Ето, че няколко години по-късно проектът вече е придобил форма и честно казано, на нас ще ни бъде много любопитно да видим резултата. Таим дълбоко уважение към Дейвис и харесваме достатъчно работата на Чийдъл, за да сме убедени, че „Miles Ahead” ще си струва и времето, и усилията, вложени в него.

Сред вече ангажираните актьори са Юън Макгрегър, Майкъл Сталбърг и Кийт Станфийлд. Все още няма никаква яснота за продължителността на снимачния процес, няма и проекто-премиерна дата, което е съвсем логично при положение, че Чийдъл се опитва в момента да до-събере нужния бюджет. Така е като работиш без голямо студио да ти „пази” гърба, но пък разполагаш с цялата творческа свобода, която може да си пожелаеш!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *