Колкото и да заобикаляме новини, свързани с млади талантливи британци – само и само да не ни обвините в пристрастия, все пак е добре да споделим какво се случва и как си избират все предизвикателни и разнообразни проекти. Знаете за „High Rise” на Бен Уийтли, а преди десетина дни стана ясно, че мистър Том Хидълстън има амбицията да изиграе един иконичен образ от историята на кънтри музиката – Ханк Уилямс. Биографичният филм, посветен на певеца, се нарича „I Saw The Light”.

Кариерата на легендарния Уилямс стартира още в тийнейджърските му години в Алабама. Той неусетно и всеотдайно се посвещава на алкохола, жени се през 1944 година за Одри Шепърд, която се грижи за ангажиментите му в ролята на мениджър, пристрастява се към различни лекарства заради постоянната си болка в гърба (по рождение е с непълно изграждане на гръбначния стълб), но пък успява да създаде десетки оригинални песни, записвани като кавъри от Елвис Пресли, Боб Дилън, Джери Лий Луис, Джин Винсънт, Карл Пъркинс, Рики Нелсън и кой ли още не. Всеки може да затананика „Your Cheatin’ Heart” или „I’m So Lonesome I Could Cry”, но надали хората знаят, че Ханк Уилямс си отива от този свят в самото начало на новата 1953 година само на 29 години.

Защо именно Хидълстън ще се заеме с биографичния образ на един от най-влиятелните музиканти от първата половина на 20 век – явно е въпрос на личен избор и предизвикателство. Сценарист и режисьор на „I Saw The Light” е Марк Ейбрахам, работил по вдъхновение от книгата на историка на кънтри и уестърн музиката Колин Ескът – „Hank Williams: The Biography”. Хидълстън споделя, че в сценария не са спестени трагичните подробности, свързани с разрушителните пристрастия на музиканта:

„Животът на Ханк е трагичен, но има една простичка истина, която не бива да се пропуска: той е бил гений – една звезда, която свети изключително ярко в краткия си земен път. За мен това е страхотна роля, но и огромна отговорност – ще й се посветя с цялата си душа и сърце!”

Правата за песните са осигурени и актьорът сам ще ги изпълнява – което е още един повод за адмирации към смелостта му. Хидълстън вече е започнал ежедневни музикални упражнения по музика и пеене с помощта на носителя на „Грами” Родни Кроуъл (той ще бъде в групата музиканти по време на снимките на филма и великодушно е предоставил „прекрасния си J45 Gibson” на актьора) и дори има снимково доказателство:

Хидълстън добавя:

„Съвсем не е случайно, че едно от известните прозвища на Ханк Уилямс е „The Hillbilly Shakespeare”. Как свири и как пее, неговата поетична и ранима душа – всичко това е важно за мен и ще се опитам да го достигна в работата по образа му във филма”.

Ние ще кажем само, че изборът е повече от отличен – и заради изключителния интелект на актьора, доказал го с много от ролите, в които го познаваме. Какво да се прави – обичаме очакването на всичко стойностно, но още повече обичаме очакването на любими актьори, изпълняващи трудни задачи. Началото на снимките на „I Saw The Light” се очаква да бъде през октомври в Луизиана. А след това – ще видим…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments