През изминалите няколко седмици в интернет изтече доста информация за сюжета на дългоочаквания „Джурасик свят” („Jurassic World”), която сега намира официално потвърждение от режисьора Колин Тревъроу, който дава интервю за /Film, в което не скрива и разочарованието си от изтеклата информация. Ето част от по-важните и интересни моменти:

Действието на „Джурасик Свят” се развива в напълно функциониращ парк на Исла Нублар. Паркът има повече от 20 000 посетители всеки ден. Пристигате с ферибота от Коста Рика. Има елементи на биологичен резерват, сафари, зоологическа градина и увеселителен тематичен парк. Има луксозен курорт с хотели, ресторанти, нощен живот и голф игрище. Има и динозаври. Истински. Можете да се приближите до тях и то по-близко, отколкото сте си представяли. Той е реализираната мечта на Джон Хамънд и вие искате да отидете там.

Тези две идеи биха могли да работят заедно. Ако въпреки предишните катастрофи, те са построили нов биологичен резерват, където можеш да видиш динозаври да крачат по земята… и ако хората вече не се впечатляват от това? Представихме си как тийнейджър праща съобщение на приятелката си с гръб към Т-рекс, стоящ зад защитно стъкло. За нас тази картина перфектно отразява начина, по който публиката се отнася към самите филми. „Виждали сме CG динозаври. Какво друго имате?”. Следващата година ще видите отговора.

Филмът започва 22 години след „Джурасик парк”. Когато Дерек [Конъли] и аз се захванахме да „открием” филма, погледнахме назад към изминалите две десетилетия и обсъдихме какво сме виждали. Две неща изскочиха на повърхността. Едното беше това, че парите са горивото в двигателя на нашите най-големи грешки. Ако могат да се направят милиарди, никой не би им устоял, дори и да се знае, че нещата могат да свършат ужасяващо. Другото беше, че технологията е толкова вплетена във всекидневието ни, че сме станали безчувствени към научните чудеса около нас. Толкова много неща приемаме за даденост.

Следващият отговор се отнася до слуха, че ще има „добри” и лоши” динозаври, които ще се бият помежду си, както и за това, че ще има нов вид хибриден динозавър.

Няма такова нещо като добри и лоши динозаври. Има хищници и плячка. Т-рексът в „Джурасик парк” отне човешки животи и спаси такива. Никой не го определи като добър или лош. Този филм е за нашето отношение със животните, как реагираме на опасността, която те представляват за нашето господство на Земята като вид. Ние ги ловуваме, затваряме ги в клетки в зоологическите градини, възхищаваме им се отдалече и се опитваме да упражняваме контрол върху тях.

Знам, че идеята за модифициран динозавър поставя много фенове под тревога и го разбирам. Но ние не правим нищо, което Крайтън да не е загатвал в своите романи. Това животно не е някакъв мутант изрод. Няма глава на змия или пипала на октопод. Той е динозавър, създаден по същия начин, както и останалите, но сега учените са отишли на друго ниво. За мен това е естествена еволюция на технологията, представена в първия филм. Може да звучи смахнато, но някои от най-любимите ми филми звучат по същия начин, когато ги описваш в едно изречение.

Надявахме се публиката да го открие сама, но да, ще има един нов динозавър, създаден от учените във парка. Дупките в неговата ДНК са запълнени с такива от други видове, подобно на генома в първия филм, който беше запълнен с жабешко ДНК. Това творение съществува, за да задоволи корпоративни нареждания – те искат нещо по-голямо, по-шумно и с повече зъби. Това и получават.

Героят на Крис Прат работи върху поведенческо изследване на рапторите. Те не са тренирани, не могат да правят трикове. Той се опитва да открие границите във взаимоотношенията между тези силно интелигентни същества и хората. Ако хората не смятат, че има потенциал в тези идеи, може би филмът няма да им хареса. Но аз ги приканвам да му дадат шанс.

И последно, Тревъроу адресира какво прави „Джурасик свят” различен от другите филми.

Това е нещо, което ще трябва да ми кажете, след като го изгледате. Опитваме се да разкажем смела нова история, която не разчита на изпитана формула, защото филмите, които гледаме отново и отново, са тези, които ни изненадват и работят, когато не би трябвало.

Честно, най-голямото заблуждение за този филм е, че има някаква голяма конферентна зала в студиото, където се правят всички цинични решения за историята. Няма комитет. Universal ни дадоха ресурсите да разкажем историята, която ние искахме да разкажем, в мащаб, в който ние искахме. Дали този ще е различен от другите филми? Естествено. И няма да прехвърлям вината, ако не се получи. Аз съм отговорен.

Разбирам риска от напускането на „сигурната зона”. Всички ние бяхме разочаровани от новите части на истории, които обичаме. Но с всичките истории на творци, които са „поругали детството ни”, ние забравяме, че сега е нечие друго детството. Това е тяхното време. И аз трябва да направя нещо, което може да ги отведе на същото място, на което ни водеха ранните филми. Може да не стане по същия начин, по който всички очакват, но е начинът, по който аз вярвам, че трябва да стане.

Не знаем за вас, но според нас този човек знае какво говори. Стискаме палци филмът да се получи, главно заради нас самите, но отчасти и заради него.  И последно хвърлете един поглед на една галерия със снимки на (евентуалния) туристически тур в „Джурасик свят”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *