Нямах намерение да пиша за „Превъзходство” на Уоли Фистър, но в крайна сметка реших все пак да драсна два реда – първо, за да споделя „обидата”, която ми нанесе, и второ, за да има къде да споделите впечатленията си, ако сте решили да му дадете шанс на кино. Отсега обаче предупреждавам, не очаквайте „ревю”.

С две думи филмът разказва за д-р Уил Кастър (Джони Деп), водещ учен в сферата на изкуствения интелект, който става жертва на атентат на анти-технологични екстремисти. В опит да спасят както изследванията му, така и самия Уил, съпругата му Евелин (Ребека Хол) и най-добрият му приятел Макс (Пол Бетани) прехвърлят цялата му самоличност в компютър. Привидно запазвайки съзнанието си, Уил получава достъп до интернет и до цялото човешко познание, което води до еволюцията му в същество, заплашващо света такъв, какъвто го познаваме.

Лично за мен, „Превъзходство” без абсолютно никакво съмнение е най-голямото разочарование за годината – не най-тъпият филм, макар че гони челните места, а разочарование. Принципно не съм имал свръх-големи очаквания, но като фантастика боравеща с едни изключително интересни и смея да твърдя, ужасно кинаджийски теми, каквито са изкуственият интелект и човешкото съзнание – теми, от които произхождат и  филми като „Терминатор” и „Матрицата”, той определено звучеше интригуващо. И когато резултатът е толкова посредствен, просто няма как да остана равнодушен.

Усещането, което създава „Превъзходство”, е като за епизод от „Зоната на здрача” или „До краен предел”, излишно удължен до размерите на пълнометражен филм, в следствие на което интересните идеи са напълно размити сред скучния пълнеж. Отчасти за това е виновен сценарият, в който нищо от случващото се не е продиктувано от вътрешната логика на историята, а защото така трябва, и отчасти актьорите, които се борят с ужасния фалшив диалог, „рецитирането” на важната сюжетна информация и лишените си от всякаква дълбочина и емоционалност образи. Жалко е актьори от такъв калибър да се мъчат по подобен начин.

Най-голямата вина обаче принадлежи на Уоли Фистър, който просто няма необходимите качества на добър разказвач, който да отклони вниманието ни от проблемите с интригуващ подход към историята или най-малкото с интересна визия. Човекът просто не го бива за режисьор. Всъщност едва ли скоро ще видите по-добър пример за това колко е важен режисьорът и следващия път ще се замислите, преди да кажете, че Кристофър Нолан е некадърник. Всъщност дори и лишени от истински талант занаятчии като Лен Уайзман и сие се справят далеч по-добре.

Като се замисля, това, което получаваме от „Превъзходство”, в крайна сметка ужасно напомня на „Скитница” на Андрю Никъл. „Spectacular bore”, в който съществуват определени интересни идеи, но те са толкова дълбоко заровени под такава посредственост на всяко едно ниво, че чак е обидно. Филмът не работи нито като сценарий, нито като актьорски изпълнения, нито като режисура, нито дори като визия, което е изненадващо предвид факта, че Фистър го бива като оператор.

За финал, ако искате нещо лекичко на подобна тематика, но в пъти по-интересно, препоръчвам книгата на Робърт Сойер „Терминален експеримент”. Знам, че не е филм, но от време на време трябва и да се чете. Ако чак пък толкова държите на филм, гледайте (отново) „Тя” на Спайк Джоунс – прекрасен е.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

38 Comments

 1. Прилича ми на филм от оня тип, дето ти става чак неудобно, че седиш в киното и се очаква от теб да приемаш сериозно случващото се на екрана.

 2. Колко е тъпо сега да пиша: „Знаех си!“ и „Казах ли ви!“, ама… аз наистина си знаех. 🙂
  Определено ще пропусна. Още на ниво трейлър, филмът ми изглеждаше много издухан. Само някакви възторжени отзиви можеха да ме накарат да премисля (както стана с „Ной“). Ще спестявам пари за Годжила!

 3. За финал, ако искате нещо лекичко на подобна тематика, но в пъти по-интересно, препоръчвам книгата на Робърт Сойер „Терминален експеримент”. Знам, че не е филм, но от време на време трябва и да се чете….

  Ако пък искате още едно хубаво четиво може да прочетете The Terminal Man на Майкъл Крайтън… 😉

 4. Не съм съгласен с коментарите по-горе, които, четейки рецензиите, са написани от ограничени хора, с липса на елементарна кино кулутра. Моля всеки, който харесва стойностното кино да не се съобразява по никакъв начин с тези мнения. Освен играта на Деп и Фрийман, сценарият и начинът, по който е екранезиран филмът, му определят едно от челните места на може би една от най-качествените холивудски продукции в жанра от доста време. Почитателите на Капитан Америка и разни летящи и измислени „пуканки“ филми за малоумни тийнейджъри, въобще да не го гледат, но по-добре и да не изсипват скодоумните си съждения публично.

 5. Моля, всеки, който харесва стойностното кино, да се съобрази с мненията на 99% от гледалите филма, които се обединяват под:

  „Един от най-некадърните филми за последните години“

 6. като изключим коментара на „стоностния“ колега по-горе, най-положителното мнение, на което съм попадал беше нещо от сорта на: „абе не е чааак толкова зле“ 😀

 7. Всеки, който е харесал „Transendence“, трябва да се полее с бензин и да посегне към запалката.

 8. Брях 🙂 Много интерсно не-ревю. Най ми хареса
  „Жалко е актьори от такъв калибър да се мъчат по подобен начин.“ 🙂
  А пък бях му се навила много на филма, ще го изгледам, колкото и аз да препсувам от сърце… 🙂

 9. Най-погрешно е човек да има очаквания преди да се убеди в нещо и да се води като овца след другите.
  В случая авторът всячески се опитва да наложи своите впечатления, но неговото мнение не е меродавно, нито може да задължи другите да го споделят!

  Снощи гледах филма и с най-голям кеф и задоволство смея да кажа, че ме накефи. инфото е добре смляно, не те оставя да се чудиш кое и защо така стана. фен съм на ефектите и не съдя никой режисьор за нищо, защото това е неговото виждане и идея! Филма е як и засяга много съвременни теми, както и дава поука, за тези, които имат с какво да я уловят.

  Който не е доволен, да учи и да стане той режисьор, да изчете 1 камион книги, етюди, сюжети и сие, да поработи с хора от всякакъв тип с всякакъв характер, да пусне неговата боза и да видим дали ще се издигне в очите на слепите.
  Много ми е едно такова „българско“, когато някой каже „не си губи времето с това или онова, не го гледай.“ Ако искам пък. Имам си глава, с която да мисля и да взема решение какво да правя. Така, че още не сме достигнали нивото, когато да цъкаш из нетеца и да се просвещаваш от вестници и списания да е достатъчно… Е, за някои сигурно е!

 10. По-„българско“ от твоя коментар, здраве му кажи! Сподели 2 неща, които работеха в този филм, извън (принципно) интересните идеи.

 11. Да, мисията е ясна – няма к’во да карат хората да си пънат мозъците – колкото по-просто и смилаемо, толкова повече се ‘арчи.
  Ама shit-a си е shit, колкото и нутела да му сипваш…

 12. Този филм може да се стори на някой интересен, само ако на съседната седалка двойка прави секс!

 13. Гледах филма и ми хареса, много е стойностен – просто някои хора не са дорасли да го разберат – ако харесахте Ной, отидете задължително. Имам какво да се желае още, но замисъла е много добър !

 14. Щях да съм адски изненадан, ако филм на Джони Деп беше блеснал с кой знае какво. След първите „Пирати“ тоя пич, който ми беше адски любим актьор – просто се срути от към качество на филми, роли и тн.
  Адски неудобно се чувствах да гледам и Пол Бетани – рядко ми се е случвало да гледам филм с толкова тъпанарски сценарий, че да създава усещането за некадърна игра на кадърен актьор.
  И само като се замисля – кинематографът на Нолановите филми, Джони Деп, темата, ала-бала. На книга всичко го имаше… Обаче не смятам, че за някой, който малко от малко отбира от кино провалът на тоя филм е изненада

 15. Ако не се замислиш стабилно върху този филм, няма как да разбереш за какво се е говорило всъщност, както и ако поне малко не си запознат с това какво пише в Библията…да и на мен ми беше супер странно как така е направена тази смесица между Библията, Исус Христос и някаква си фантастика..
  Самата аз осъзнах, че през цялото време в целия филм има скрити елементи, образи и загатвания за това, което всъщност е главната идея. Преди да свържа нещата ми се струваше отвратително тъп и безмислен и дори съжалих, че го гледах, но след като ми проблясна на една от последните сцени от филма и направих връзката си казах „Уау.. как не се бях сетила по-рано“ и бях много впечатлена. Нормално е да не ви харесва нещо, което не разбирате, но мога да ви кажа, че ако разберете основната идея на филма ще се влюбите в него 🙂

 16. Подобни изказвания „Не разбирате филма, заради това не ви харесва, има препратки, ала-бала“ – бях свикнал да чета из Замунда… 🙂 Дам, не разбираме филма, също така книги не четем, че и други филми със „скрити“ послания не сме гледали. Танче, съвсем приятелски те сВетвам – проблемите на филма и окачествяването му като „тъп“ не се коренят в невъзможността ни да го схванем, а в абсолютната обикновеност и липса на оригиналност.

 17. Филмът ми хареса и то много. Засяга теми, които са интересни за мен и ме вълнуват. Още с гледането на трейлъра реших, че ще отида на кино, така и направих… И останах доволна.

 18. Та какво всъщност е свързаното с бизнеса, датиращ вече повече от 2000 г. ?

 19. Просто гледайте „24 вкуса от Неапол“ и тогава този филм ще ви се види шедьовър!

 20. типично за начетените и компетентни родни кинокритици, от цялото плюене не се разбира кое точно не му е харесало на авторчето (ЗВЕРСКИ СЛАБА АРГУМЕНТАЦИЯ МОЙ !). Смени си професията и почвай да пишеш статии за последното участие на Азис 😉

 21. Мой? Азис? Натрапва се от само себе си нивото на критикарите – и кои са културните им жалони 😀

 22. Ти пък, Анита, може ли да им се връзваш на подобни коментари? 🙂
  Филмът е излязъл в Замунда и сега изскачат разни компетентни индивиди, които знаят какво е аргументация. 🙂

 23. тъкмо изгледах филма и въобще не съжалявам…филма е много хубав ,а който смята обратното явно не разбира от филми 🙂 _l_

 24. Позволи ми да не се съглася с теб. Току що до изгледах филма .Много смислен сюжет. Поставя проблеми актуални за нашето време.Кара те да се замислиш .

 25. Съгласен съм, чудесни и смислени теми и проблеми не само актуални за нашето време, но ще са още по-актуални и за в бъдеще. За съжаление обаче, цялостната реализация е потресаващо неадекватна.

 26. Наскоро го гледах и аз. Разочарование чак не бих го нарекъл, но очаквах повече. Идеята, макар и изтъркана, не беше зле, но като цяло имаше пробойни и въпреки талантливите актьори и изпълненията им (доколкото им позволява материала,де) нещо куцаше. Но не бих казал, че съм изгубил 2 часа от живота си, може би ако бях се наканил да го гледам на кино по-положително щях да съм настроен, но въпреки това остава един леко горчив вкус от пропуснати шансове филма.

 27. Определено сюжетът е без АНАЛОГ..Поуката от филма е глупостта човешка или „Прости им, те не знаят какво правят“ (на бас, че повечето от написалите коментарите са изгубили на 3 или 4 пъти своята позиция по отношение на подкрепяне на идеологията- или максимата ДОБРИ/ЛОШИ тъй като БОТ-ът на съвремието е патологичното споделяне на ненужни ценности и прехвърлянето им върху околните). Разцепихте ли си мозъчетата докато разберете, че филма е просто една анкета – или си СОЦИАЛЕН или А-Социален технологията не може да е за всички.

 28. Аз слушах много коментари,че филмът е супер зле,разочароващ и т.н. Снощи го гледах и честно казано съм доста впечатлена.Според мен е недооценен.Не съм почитател на фантастиката като цяло,не очаквах да ми хареса,кой знае колко, но всъщност филмът е много стойностен и идеята е много по-дълбока от това ,което масата общество вижда в него.Накрая не знаех кое всъщност е главната идея на филма,защото имаше доста ,за които може да се позамисли човек,след като го гледа.Общо взето може да даде храна за размисъл, но лошото е че с коментарите ,които чета нагоре,явно някои хора не са дорасли и мислят доста повърхностно.Сещам се как един познат беше супер разочарован от Gravity ,защото очаквал извънземни и битки…е същото е и тук..с глупостта не може да се пребори никой.:)

  1. Satyr73, нямам търпение да чуя, какви глупости ще избълваш за тази откровена помия! Мисля, че това ще дефинитивният момент, от който насетне няма да имаш право на никаква претенция, че отбираш каквото и да е от това изкуство!

  2. Преди да ти отговоря за този филм, какво намирам в него, можеш ли ти да ти отговориш какво намери в този филмов напън наречен 10 Cloverfield Lane?

 29. За пореден път, проблемът на филма не са идеите, които са чудесни и могат да ти дадат „храна за размисъл“, а реализацията!

 30. Прочетох много негативни коментари. И то от хора интелигентни на вид, съдейки по думите и термините, които използват. Но от моя гледна точка, НЕ на режисор или сценарист, мисля че не бива да съдиш толкова направата, а самото чувство което ти носи самият филм както и поука. Например една от крайните сцени, когато Уил й показва светът и природата, ми донесе дилема. Кой е крив, кой е прав? Полуката също не е за изхвърляне. Тези неща не мога да ги намеря в почти нито един Марвел филм, например.