300: Възходът на една империя

През 2007 свръх-стилизираната хомоеротична комиксова интерпретация на битката при Термопилите на Зак Снайдър и Франк Милър „300” не беше посрещната съвсем безкритично от критиката, която се поляризира по отношение на качествата му, но пък публиката откликна радушно и в крайна сметка, филмът се оказа финансов хит. Това съвсем очаквано доведе до планове за продължение, което след доста разтакаване и спънки, тази година най-накрая видя бял свят под името „300: Възходът на една империя”.

Действието на „300: Възходът на една империя” се развива едновременно преди, по време и след това на оригинала на Снайдър. В началото се запознаваме с първото нашествие на персийците в Гърция, спряно при Маратон от брилянтния военен тактик Темистокъл, който убива техния предводител Дарий I. Това дава ход на събитията, които довеждат до възкачването на Ксерк на персийския трон, превръщането му в „божествения цар” и до втората инвазия над Гърция, част от която е и битката при Термопилите.

„Обмяната на култури” между безчетните орди на Ксеркс и 300-те храбри спартанци на Леонидас тук остава извън кадър, а историята се фокусира върху паралелно развиващата се битка между всяващата ужас, безпощадна и изключително красива предводителка на персийския флот Артемизия и лидера на атинците Темистокъл, който прави отчаяни опити да обедини Гърция, за да защити устоите на целия демократичен свят. Последната част от „300: Възходът на една империя” придвижва събитията след тези от първия филм и дава ясна заявка за още една глава от историята.

Подобно описание на сюжета предполага солидна роля на историята, но само човек, който не е гледал нито първия филм, нито реклами на този, би могъл да си помисли, че в „300: Възходът на една империя” може да става дума за някаква „историческа коректност”. Подобно нещо едва ли може да е по-далеч от истината, защото и двата филма не са нищо повече от фантастични комиксови екранизации позволяващи си стотици своеволия в името на развлечението. А в интерес на истината, те никога не са претендирали за нещо различно.

300: Възходът на една империя” запазва почти всички елементи, които направиха първия филм успешен, и като класическо продължение, ги умножава по две. В случая това работи за „железния млат и кървавия топор”, които са изведени до нови висини – количествата кръв и отсечени крайници, както и голотии, са наистина впечатляващи – както и за цялостната визия на филма, която се възползва максимално от достиженията на компютърната и 3D технология и наистина изглежда отлично (особено в битката при Маратон), но що се отнася до сюжета и героите, отстъплението е повече от очевидно.

Действието е малко по-разфокусирано и разпиляно. Динамиката в отношенията между Темистокъл и Артемизия (и бойни и сексуални) е добра, но за съжаление, само Артемизия има някаква дълбочина (в следствие на личната ѝ история), докато Темистокъл е изключително плосък и черно-бял. Този контраст между двамата се увеличава допълнително и от факта, че Ева Грийн се справя фантастично с ролята си (определено е звездата на филма, да не говорим, че е и адски красива), докато актьорското присъствие на Съливан Стейпълтън е доста посредствено. Липсва му звездната харизма на Джерард Бътлър и е трудно да му повярваме дори и за секунда, когато надъхва войниците за битка.

От Темистокъл по-зле са само един-двама от поддържащи герои, които освен че са повторение на персонажи от първия филм (като верния генерал на Темистокъл и неговия син), са развити далеч по-елементарно като взаимоотношения, при все че е направен опит за усложняване на историята. За съжаление, тук трябва да добавя и героинята на Лина Хийди кралица Горо, която разказва историята (като глас зад кадър). Нито „деливърито” ѝ, нито гласът ѝ са особено подходящи. Според мен, далеч по-добре щеше да бъде, ако разказвачът отново беше Дейвид Уенъм – така, освен че щеше да има по-добра приемственост с първия филм и да се създаде усещане за продължение на историята, щеше да има поне някакъв смисъл от присъствието му във филма.

Има още какво да се каже за „300: Възходът на една империя” като подробности тук-там, но честно казано, не виждам смисъл от допълнително „човъркане”. Смятам, че ситуацията около съществуването на филма е ясна на всички и предвид това е малко изненадващо, че той не е чак толкова зле, колкото се очакваше. Ако не друго, поне изглежда отлично, което беше сериозна въпросителна, следствие на факта, че е сниман у нас. С две думи, почитателите на чистото развлечение и на повсеместната сеч, както и хардкор феновете на  Ева Грийн, би трябвало да останат доволни, но не бих казал, че тези, които харесват „300” на Снайдър задължително ще харесат и „300: Възходът на една империя”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 Comments

  1. Всъщност, филмът като снецарий и диалог, РАЗБИРА се, е мега малоумен и едва ли има човек с мозък, който да е очаквал нещо друго. За кино качества и смисъл не може и дума да става, но лично за мен, а и като гледам за доста други хора, това е най-добрият мъжки guilty pleasure излизал от Pacific Rim насам. Задължително кино преживяване.

  2. Ако нее Артемизия и добрите ефекти филма щеше да е зле..Що му требваше на оня пидирас Темистокъл да я клъцва..пу да ги ева тия гръцки пидали

  3. Верно бе, баси! Ще не каза 2-3 думи за Крескс и Родриго Санторо… Поне лично на мен това ми е най интересния персонаж от филмите( като изключим уродите и мутантите).

  4. Ми какво да се каже за него (че е от най-интересните персонажи няма спор), въобще не му отделиха необходимото време за развитие. А едно време едва ли не това щеше да е филм изцяло за него…

  5. Пазят Ксеркс за продължението – така и така войната не е свършила. Освен това и първоначалното заглавие на филма включваше Артемизия, така че явно е бил такъв замисъла. В комикса нямам представа какво се случва – някой ако е запознат да каже, но няма да се очудя, ако тук ни показват само половината. 😉

    Но филма си заслужава едно гледане на голям екран, защото визията е убийствена. 🙂

  6. Дам, Ксеркс никакъв го няма, затова го пропуснах. Не че Хийди и Уенъм ги има повече, но те някак си ми влезнаха в мисълта. Да не говорим, че Артемизия го е скопила и дори като го има на екран е… Meh! A има потенциал в образа. 🙂

  7. IMAX® екстаз!
    Изначално комиксите/графичните романи на ©МИЛЪР са оригинални и към техни адаптации трябва да се подхожда творчески. Не са исторически/документални, а зрелищни.
    „300”-визията си е запазена марка на този екип и както Деб.СНАЙДЪР казва в едното видео „за филма“: „Много се опитват да ни копират, но ние сме си оригиналът!“ (т.е. как може въобще да сравнявате тези филми с чисто 3дДефектните, бездушни „Сблъсъкът/Гневът на титаните“, „Безсмъртните“… „Помпей“, „Лег. за Херк.“, „Конан“…).
    Докато българските кибици a.k.a. критици оплюват всичко, снимано в БГ, преди да е излязло – никога (вече) няма да имаме мащабно българско кино. Чужди продукции се снимат у нас заради евтините места и нископлатените екип/статисти от наша страна. Защото наистина имаме специалисти, които обаче не могат да се развиват в България и търсят реализация в чужбина (както по някои холивудски филми работят и българи, така и Иванчо АТАНАСОВ можа да открие компютъра, само където има необходимата среда).
    А конкретно „300: 2“, сниман само в студио – не си личи нищо българско и можеше да го направят в която държава си искат. И от следснимачната работа на компютър и всички зад филма зависи в какво ще се превърне крайният резултат.

  8. Тъп и досаден филм. Изобщо не може да се сравнява с първия. Даже Xerxes го бяха направили на палячо.

  9. Отвратителен филм. Нулева художествена стойност. Никаква историческа достоверност. Проповядва насилие и жестокост.