Само сега в Ozone.bg „Ennio Morricone“ е със специално намаление!


По принцип нямаме навик да правим ревюта на книги, но тази си заслужава и е тясно свързана с киното – „Ennio Morricone” представя по доста приятен начин един от най-разнообразните и влиятелни композитори на всички времена, чиято музиката може да се чуе в буквално стотици филми.

Подобно на много от така наречените „coffee table books” и луксозни албуми, посветени на киното – за определени личности, филми, течения или десетилетия – и „Ennio Morricone” е достатъчно качествена и стилна книга, която сама по себе си ще заинтересува феновете на композитора или на киното като изкуство. Но за разлика от повечето подобни издания, тази книга е посветена на един от най-великите и нетипични композитори на нашето време и затова върви с 4 диска музика. И то каква музика…

Няма да ви обиждаме като изброяваме всичко, което Мориконе е писал, но няма как да не нахвърлим набързо няколко по-важни заглавия и награди: 2007 година печели „Оскар” за цялостно творчество, след пет номинации от 1979 до 2001 за „Days of Heaven”, „Мисията”, „Недосегаемите”, „Бъгси” и „Малена”. За „Недосегаемите” печели награда „Grammy”, а музиката му за „Добрият, лошият и злият” е официално включена в „Grammy Hall of Fame”. Смята се, че шедьовърът на Серджо Леоне не е номиниран за „Оскар” за музика, защото не са били внесени верните документи или подобна бюрократична грешка. Това, разбира се, не променя факта, че основната тема и „The Ecstasy of Gold“ са две от най-известните и моментално разпознаваеми мелодии в историята на киното.

Книгата е разделена на няколко части – нещо като биография или по-скоро сравнително обстойно представяне на Мориконе и творчеството му, изброяване на наградите му, описване на саундтраците му, селекция от филми, представени с впечатляващи кадри, и описание на четирите диска. Честно казано, трите езика, на които е написан всеки ред в и без това скромната като текст книга, може да подразнят, но сме сигурни, че има достатъчно хора, които ще се зарадват на немския и италианския допълващи английския. Български няма, но държим да отбележим, че дори тези, които не разбират и дума от трите чужди езика, ще оценят десетките уникални снимки.

Всъщност не текстът (колкото и да е любопитен), а точно тези снимки – кадри от класики като „Добрият, лошият и злият”, „Имало едно време на запад” и „Имало едно време в Америка”, както и доста снимки на Мориконе с диригентската палка, ръководещ някои от най-добрите оркестри в света – са идеалното допълнение към музиката на четирите диска и истинските киномани няма как да не ги засърбят ръцете да разлистят страниците. Дори и да не сте от хората, които отново и отново ще отварят книгата и ще ѝ се радват, дисковете със сигурност ще слушате неведнъж.

Ако искате да видите няколко от вътрешните страници на книгата или като нас вече сте заделили място за „Ennio Morricone” на рафта, направо посетете нашите приятели от Ozone.bg. Там можете да видите и ревютата на Книголандия и Аз чета.

Енио Мориконе

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

    1. Опитай през някоя онлайн книжарница, може да са останали бройки из някой склад.