Елементарно, драги ми Уотсън

Играта приключи. „Три романа с Шерлок Холмс” на Артър Конан Дойл спечели:

Соня Кирилова

Представител на издателство „Изток-Запад” ще се свърже с нея с подробности как да получи наградата. Честито!
_____________________

Сър Артър Ингнейшъс Конан Дойл (1859-1930) е един от най-известните и авторитетни британски писатели от края на XIХ – началото на XX век. Роден в Единбург, Шотландия, в семейство на художник-архитект, Дойл следва медицина в Единбургския университет. Днес слабо известен факт е, че по професия той е офталмолог, както и че е играл аматьорски футбол под псевдонима А. К. Смит – бил е вратар в Portsmouth Association Football Club (този клуб, разпуснат през 1896 г., е различен от днешния ФК Портсмут, ​​който е основан през 1898 г.). Увлечен по художествената литература и най-вече по рицарските романи, Дойл започва да пише още докато следва и през 1879 г. излиза първият му отпечатан разказ.

Днес най-знаменитият персонаж на Дойл – Шерлок Холмс, е станал нарицателно за проницателност и остър ум, готов да разплете и най-сложните криминални случаи, пред които и най-добрите полицаи са безсилни. Заедно със своя верен помощник, д-р Джон Уотсън, привидно студеният и лишен от емоции Холмс се справя с всякакви дръзки предизвикателства, действайки рационално. Този уникален тандем притежава неповторим британски чар, който прави образите най-популярната детективска двойка – както в литературата, така и в киното. Приключенията на Холмс и Уотсън, както и мистериите, в които двамата се забъркват, сега могат да бъдат преживени по нов и неочаквано свеж начин – чрез изданието „Три романа с Шерлок Холмс”, в което са включени едни от най-популярните и въздействащи произведения на Дойл: „Етюд в червено”, „Знакът на четиримата”, „Долината на ужаса”. Един късметлия ще спечели копие от богато илюстрираното от художника Петър Станимиров издание, ако даде верен отговор на въпроса:

Кой от актьорите не е изпълнявал ролята на Шерлок Холмс?

а) Ейли Норууд
б) Бенедикт Къмбърбач
в) Матю Пери

„Три романа с Шерлок Холмс” на Артър Конан Дойл

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

  1. „един от най-известните и авторитетни британски писатели от края на XVIII – началото на XIX век“ 😉 😉 😉

    Я да видим сега кой е преписвал глупости? 😉 😉 😉

  2. Не мога да разбера хората, които пускат отговори като коментари. Не четете ли бе, хора? Ако така четете и книги, защо въобще играете?

    Пуснете си отговорите на мейла, както е посочено, защото в противен случай не играете!

    @Тихомир (Tito)
    Моя е грешката, че съм пуснал играта без да я погледна. Сега ще я коригирам. 🙂

    @Sir Stevancho
    Станимиров е голям! 🙂

  3. Не четат толкова задълбочено като мен… 😉 😉 😉

    Пуснах търсене на текста и той наистина е така преписван в десетки сайтове. Не разбрах от къде е тръгнало, но и второто му име е малко объркано. 😉 😉 😉