Къде е в момента Питър Грийнауей? В Мексико, снима новия си филм. И тъй като той никога не се е задоволявал с идеята да разказва „обикновена” история, сега е решил да пресъздаде 10 дни от живота на Сергей Айзенщайн, „бащата на монтажа” и един от най-значимите хора в историята на киното. „Eisenstein in Guanajuato” се фокусира върху важен период през 1931 година, когато Айзенщайн е в Мексико, а неговите чувствени възприятия там повлияват изключително много върху живота и творчеството му.

„Във време, когато киното умира, – казва Грийнауей, – е уместно да отдадем почит на най-големите създатели на филми. Кинобизнесът изглежда не се променя. Много от проблемите, които е имал Айзенщайн през 1931 година, се появяват отново. Трудности във финансирането, проблеми с логистиката, културни и езикови бариери – той се е сблъсквал с всички тези проблеми, както го правим и ние, сега.” Съждението на режисьора е съвършено вярно, ала човечеството винаги е притежавало една важна и глупава черта – никога не се учи от уроците на историята.

Главната роля в „Eisenstein in Guanajuato” е поверена на финландския актьор Елмер Век („The Spiral”), мексиканският актьор Луиз Алберти е водача Паломино Каньедо, южноафриканският актьор Стелио Саванте е Хънтър С.Кимбро, а Лиза Оуен е в ролята на Мери Крейг Синклер.

Филмът все още е в снимачен период, но плановете са да се появи н аекран през септември. Той е голяма международна копродукция – между Холандия, Мексико, Финландия и Белгия; телевизионни мрежи от Холандия, Германия, Франция и Финландия подкрепят киноавантюрата на Грийнауей, а снимките, които ще видите тук, са на Карин С. Де Боер.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Този дали ще успеем да го видим поне, за разлика от последните два филма на Гринауей – „Goltzius and the Pelican Company “ и „Peopling the Palaces at Venaria Reale“, които така и не излязоха никъде?