Една предизвикателна книга от 90-те години е на път да се сдобие с екранизация – „The Giver” на Луиз Лоури. Тази година авторката ще навърши 77 години, ала в началото на новото хилядолетие е продължила сюжета от антиутопичното бъдеще в още три книги – „Gathereing Blue”, „Messenger” и „Son”, като посланията стигат до читателите на първата книга доста преди да се появят приключенията на Хари Потър или на Катнис Евърдийн. „The Giver” получава през 1994 година Newbury Medal и е продадена в повече от 10 милиона копия в цял свят. Най-хубавото в случая е, че Филип Нойс ще режисира проект, за който Джеф Бриджис ръчка от около 20 години! Обичаме го този човек – факт.

В едно общество на бъдещето, забравило война, бедност и всякакви емоции, безпроблемният, лишен от болка и тревоги живот си има цена – младият Джонас (Брентън Туайтс) разбира това, защото е избранник сред връстниците си да носи паметта на миналото, докато другите са освободени от това знание, и започва да получава спомени от „Дарителя” (Бриджис). Ето и първите визии от филма.

„The Giver” с Джеф Бриджис

„The Giver”

Библиотеката на Спомените, където те се предават от Дарителя на Джонас, е конструирана в стара фабрика в Кейп Таун. Според информацията от книгата Джонас започва да приема спомени след като навършва 12 години, докато очевидно във филма той ще е по-голям, 16-годишен (изигран от мъж на 25, за когото Бриджис е много доволен, че е приел тази роля!) и особено на втората снимка, вече опитал се да спаси малкия Габриел, който подлежи на „унищожаване”, младежът си изглежда доста пораснал. Това очевидно му дава по-голям шанс да оцелее извън рамките на подреденото общество, чиито спомени и знания е принуден да носи…

Романът на Луиз Лоури е смятан от много преподаватели за модерна литература, която е задължително да се изучава от подрастващите поколения; други пък са на мнение, че подобен футуристичен роман не е подходящ за толкова млади хора. Колко? – бихме попитали ние, както и Докога ще подценяваме четящите младежи? Не сме попадали на книгата, но от това, което научихме за нея покрай филмовия проект, ни се струва много подходяща, при това за всички възрасти – също както и „451 градуса по Фаренхайт”!

В ролята на старейшината на общността, чиито персонаж също е разширен и обогатен, ще видим Мерил Стрийп; още роли са разпределени между Александър Скарсгард, Тейлър Суифт и Кейти Холмс.

Джеф Бриджис споделя, че всички промени на текста спрямо бъдещия филм са консултирани с авторката:

„Тя не държеше прекомерно фактите в книгата да бъдат прехвърлени абсолютно точно към филма – за нея беше важно да се запази духа на историята.”

А режисьорът Филип Нойс добавя:

„Книгата е толкова популярна и обичана, защото разказва за изследването на начина на живот от миналото – Джонас има мисията да открие кои житейски усложнения липсват и какво причинява това на хората.”

Очаква се „The Giver” да тръгне по кината на 15 август. Ще се радваме да видим и трейлър преди това, след толкова обещаващи синопсис и подробности…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *