Много накратко: две неща привлякоха вниманието ни към най-новия трейлър на ансамбловата военна драма „Monuments Men” на Джордж Клуни. Първо, форматът му – видеото е издържано в стилистиката на старите пропагандни новинарски клипове, приканващи зрителите да окажат подкрепа и да споделят всякаква информация във връзка с откраднати произведения на изкуството, и второ, той предлага първия ни (кратичък) поглед и към българското участие във филма – това на Захари Бахаров. Стискаме му палци да бъде забелязан сред останалите актьорски гиганти.

http://www.youtube.com/watch?v=NIbyQQ9uCm0

По времето, когато Хитлер постепенно превзема западния свят, неговите армии методично претърсват прекосяваните земи в търсене на най-ценните съкровища на Европа – творби на изкуствата. Фюрерът е каталогизирал всичко стойностно (според него) и е определил кои произведения на изкуството са творби на „дегенерати” и трябва да бъдат унищожени. В битка с времето, дълбоко в тила на врага и най-често невъоръжени, действат подбрани американски и британски специалисти – директори на музеи, куратори, специалисти по история на изкуството. Този специален екип е наречен „Monuments Men”. Те рискуват живота си, за да предотвратят разрушението на хилядолетната европейска култура. Във фокуса на историята попадат представители на този отряд и невъзможната им мисия да спасят изкуството от ръцете на нацистите в онези най-важни 11 месеца – между D-Day (6 юни 1944 година, деня на десанта в Нормандия, когато съюзническите войски стъпват на френския бряг) и V-E Day (8-9 май 1945 година, победата в Европа над нацистка Германия и края на „Третия райх” на Адолф Хитлер).

Режисьор на „The Monuments Men” е Джордж Клуни, който е и сценарист (наравно с Грант Хеслов) и изпълнител на една от главните роли. Останалите са запълнени от Мат Деймън, Бил Мъри, Джон Гудман, Хю Боневил, Боб Балабан, Кейт Бланшет, а в една от второстепенните ще видим и Захари Бахаров.

Новата премиера на филма е 17 февруари 2014.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *