Възпламеняване

Предвид изключителния успех на „Игрите на глада”, който преди година изненада специалистите с фантастичния си дебют от 152 млн. и последвалия общ приход от 408 млн., очакванията към продължението му „Игрите на глада: Възпламеняване” не бяха никак малки, но въпреки това той не разочарова.

Според предварителните резултати, за първите три дни от разпространението си „Игрите на глада: Възпламеняване” е спечелил 161,1 милиона, което е най-големият ноемврийски (и не летен) дебют на всички времена и четвъртият най-голям в историята като цяло след този на „Отмъстителите” (207,4 млн.), „Железният човек 3” (174,1 млн.) и „Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 2” (169,1 млн.). Също така, ако след окончателното преброяване, резултатът на филма се запази, то „Възпламеняване” ще се окичи с титлата „най-касов 2D дебют на всички времена”, изпреварвайки със съвсем мъничко „Черният рицар: Възраждане” (160,9 млн.).

В световен мащаб представянето на „Възпламеняване” е не по-малко впечатляващо. Филмът дебютира в 62 държави с общ резултат от 138,4 млн. (и общо 146,6 млн., ако броим постъпленията от Бразилия, където филмът се върти от миналата седмица), което е половината от общите приходи на предшественика му, които са в размер на 283,2 млн. До момента глобалният резултат на „Възпламеняване” е в размер на 307,7 млн. и се очаква той да достигне 500 млн. още в края на другата седмица.

Далеееч, далеч на второ място, с едва 14,1 милиона се класира лидерът от последните две седмици „Тор: Светът на мрака, който получава най-тежкия удар от всички филми в Топ 10, регистрирайки спад от 61,4%. За седемнадесет дни поредното „Marvel”-ско приключение е регистрирало 167,8 млн. и най-вероятно ще приключи разпространението си с малко над 200 млн., което въпреки че е по-малко от първоначално прогнозираните 250 млн., си е успех в сравнение с резултата на „Тор: Богът на гръмотевиците” (181 млн.).

На трето място „The Best Man Holiday” регистрира доста по-голям спад от очакваното (предвид фантастичните оценки, които получи от публиката – „А+” CinemaScore) и финишира с 12,5 милиона. За десет дни филмът е спечелил 50,3 млн. и най-вероятно ще приключи разпространението си с около 75 млн., което е два пъти повече от общите приходи на предшественика му „The Best Man” (34,5 млн.).

Второто голямо ново предложение за седмицата „Delivery Man” на Винс Вон катастрофира на четвърта позиция с 8,2 милиона. Това е на половина на резултата на „Да кажа или да не кажа?” (17,8 млн.), „Стажанти” (17,3 млн.)  и „Съседска стража” (12,8 млн.), които също се водиха за сериозни боксофис разочарования. Очакванията са филмът да приключи с около 25-30 млн.

Топ 5 закръгля анимацията „Свободни птици”, която приключва уикенда с 5,3 милиона. До момента приключенията на борещите се за свобода пуйки са спечелили 48,5 млн. и все още има шанс да добутат до 55 млн., колкото е бюджетът на филма.

Тази седмица филмите от Топ 10 са донесли приходи от 218 милиона, което е с 9,8% повече от миналата година, когато „Здрач: Зазоряване – част 2” остана на първото място с 43,6 млн., и с 46,6% повече от 2011 г., когато „Здрач: Зазоряване – част 1” повторно оглави класацията с 41,6 млн.

Топ 10 според предварителните резултати:

# Име сед. Приходи Уикенд Промяна Общо приходи
1 The Hunger Games: Catching Fire 1 $161,125,000 $161,125,000
2 Thor: The Dark World 3 14,117,000 -61.4 167,837,000
3 The Best Man Holiday 2 12,500,000 -58.5 50,400,000
4 Delivery Man 1 8,215,000 8,215,000
5 Free Birds 4 5,300,000 -34.6 48,594,000
6 Last Vegas 4 4,400,000 -47.9 53,926,000
7 Jackass Presents: Bad Grandpa 5 3,450,000 -53.5 95,451,000
8 Gravity 8 3,305,000 -45.9 245,503,000
9 12 Years A Slave 6 2,800,000 -39.2 29,393,000
10 Dallas Buyers Club 4 2,770,000 58.2 6,450,000

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

22 Comments

  1. Соред мен няма да издърши и довечера като излязат официалните резултати ще падне под Черния Рицар Възраждане 😉

  2. Жалки консуматорчета без вкус и критерии. Young adult dipshits who wouldn’t recognize good film if you slapped them in the face with it.

  3. Не виждам какво срамно има в това да се правят филми за 13-20-годишни, след като е маркетингов факт, че тази възрастова група е основният посетител на киносалоните.

    Проблемът не е на инвеститора или зрителите, а на post-teen претенциите, които искат всеки филм да е създаден и опакован по техния вкус.

  4. Тъкмо обратното. Жалките консуматорчета искат всеки филм да е опакован по техния мизерен, ограничен, извънредно беден вкус и създават токсична среда, в която всяко нещо, което дори малко се отклонява от боклучавите им happy meal критерии бива изпратено в периферията и третирано като неизгодно.

    Хората с богата филмова култура имат широки интереси и еластични предпочитания, и затова представляват много благодатна публика за разлика от малоумните средностатистически зрители, които никога не излизат от кутията и посрещат с враждебност и неразбиране всичко различно.

    Киноманите харесват разнообразието – от Спилбърг през Трир до Миике, примерно. Хоризонтът им е много широк – те познават жанрове, течения, автори и е предизвикателство за всеки уважаващ себе си режисьор да им достави нещо богато и нюансирано. Истинският проблем е, че ценителите са прекалено малко. И е по-трудно да правиш качествено интелектуално и естетически стимулиращо кино, отколкото да задоволиш минималните изисквания на масата със схематични лайна, които се комплектоват от банда мазни костюмари на следобеден брейнсторминг.

    И да, определено е срамно да обиждаш интелекта на хората с простотии като Здрач, Карибски пирати, Игрите на глада, Хенгоувър и прочие помия.

    Това, че се търси не значи, че е хубаво. Напротив. Говорим за чалга кино – лесно и специално проектирано за най-тъпите и мързеливи умове, които функционират така все едно току-що са преминали през лоботомия.

    Ако утре стане „маркетингов факт“ консумирането на фекалии и всички промити мозъци търгнат да се тъпчат с лайна /нещо, което те правят от години в метафоричен смисъл/ хора като теб отново ще защитават пазарния принцип и ще тръбят, че проблема не е в хората, които ядат екскременти и корпорациите, които ги брандират, за да са по-куул, а в онези от нас, които смятаме лайноядството за проява на умствена слабост.

    И както са казали интернет класиците – You may have a shit-eating grin but that still means you’ve been eating shit.

  5. Ъ, ми те хората си ядат Макдоналдс колкото и да рипаш, че не ядяли хайвер със сребърна лъжица.

  6. А и сред претенциите, с които ме запозна този блог, напоследък попадам на елементи, които смятат, че филмите на Фелини и Тарковски са боклуци (да оставим настрана Гилиъм и Нолан, за които твърдят същото, че те са по-спорни).
    Гледам, широта на хоризонта, богат и нюансиран вкус… отсекъде…

    … а някои просто не сме толкова обидчиви – филм като „Шестият ден“ или „Още нещо за любовта“ може да обиди интелигентността ми и да ме ядоса, че съм си загубила час и половина. Но „Игрите на глада“ не може. „Карибски пирати“ също не може.
    О, забравих – дори в сценария на „Здрач“ има повече талант, отколкото в хлипанията на пудрите.

  7. Влади, точно защото „Хората с богата филмова култура имат широки интереси и еластични предпочитания“, „Киноманите харесват разнообразието“ и „Хоризонтът им е много широк“, мога да днес да гледам Тарковски, Кубрик и Бергман и да си стимулирам умствения капацитет, хранейки го с тази твърда храна, но утре с кеф да изгледам един „Pacific Rim“. Даже ще му лепна положителна оценка, защото ми е доставен продукт (нарочно използвам тази дума), който въздейства на сетивата ми по начини, които другите не познават.

    Карибски пирати например е една от най-чудесните поредици за малките сополанковци и дори аз понякога се увличам, когато я дават по телевизията. Ако искаш приключенски филм с корсари, ходещи скелети и карикатурни персонажи, няма да си пуснеш Скорсезе. Ти много добре знаеш, че има различни интереси и макар наистина, ако оценяваш високо и разбираш великите майстори, да говори за високата ти култура, то според мен говори още по-добре за теб, ако даваш pass на развлекателните филмчета, чиято цел е да просъществуват само един летен сезон.

    So… lower your axe!

  8. А тези спекуланти, които изкарват „Бразилия“ скучен и бездарен филм. ти ги давам да ги изтезaваш в dungeon-a колкото си искаш! 😀 (devil)

  9. Тези ментални клетници, които не харесват Фелини и Тарковски най-вероятно са фенове на марвелските помии и на гарбидж като игрите на глада и търсят в тях повече смисъл отколкото има. Знам ги тея нищожества. Българските филми наистина са дъното и представляват зверска обида. Но Здрач и другите такива също. Не чак толкова, но все пак са дразнещо неадекватни и елементарни.
    А Нолан не бих го сложил в едно изречение с титиан като Гилиъм.

  10. Братко, аз като съм гледал Скорсезе примерно и ми е трудно да мина на пасифик рим или самотния рейнджър или нещо такова. Нямам нужда от подобна профилактика, Напротив – след Скорсезе, ще гледам Коен, после Уес Андесрън, Дани Бойл, и тн и тн. Никога няма и не мога да предпочета схематично псевдозрелище с ефекти пред Скорсезе. Независимо в какъм mood i mode съм. Наистина не мога.

    Ако искам нещо безмозъчно си пускам истинкси гилти плежър като Командо и нямам грижи. Но фризираните студийни помии ме изгубиха окончарелно и безвъзвратно. Опитах, но не са за мен. Повече цял филм от рода на Man of steel никога няма да мога да изгледам.

  11. Влади, напълно разбирам бяса ти по адрес на марвелските помии и тийн простотиите. Споделям го. Но все пак „Игрите на глада“ са един от най-добрите примери на жанра си. Дотолкова, че могат да се мерят с нормалните филми. Не е кой знае какво феноменално постижение, но все пак не бива просто така да ги отхвърляш. Аз не можах да изгледам докрай „Здрач“ или „Хари Потър“, а трите филма на Марвел съм ги гледал с прекъсвания (поглеждания кой ми е писал на телефона и тем подобни) и определено не бих си пуснал Pacific Rim. Разбирам те. Но „Игрите на глада“ не бива да се споменават във връзка с тези неща, защото са много над тях. И съм съгласен с ревюто на Светли – жалко е, че са насочени към същата аудитория, която ходи на „Здрач“, защото тази аудитория не ги заслужава.

  12. 4 The Dark Knight Rises WB $160,887,295
    5 The Dark Knight WB $158,411,483
    6 The Hunger Games: Catching Fire LGF $158,074,286

    Хахахаах.. че даже падна и под двата Дарк Найт-а 🙂

  13. Не бих си „пуснал“?!
    Е то е ясно що ви дразни тази група филми, ебаси… на екрана на телефона ги гледайте, направо!

  14. За жалост нетленни класики като Командо, Борба за справедливост, Големи неприятности в малък Китай и др. не ги дават по кината. Вместо да направят една ретроспектива на Карпентър в Одеон прожектират филми на Рангел Вълчанов… Жалка работа. Ако искаха контраст без да се разваля идеята за качествено кино след Фелини трябваше да дават именно Карпентър или дори Дарио Ардженто, например. Дано само нямат намерение да замърсяват пейзажа с Дюлгеров, Ничев и други зарзаватчии…

    А идеята, че псевдозрелищата с ефекти за перфектно забавление за голям екран е по-куха и нелепа от аргументите за строежа на АЕЦ „Белене“ и връщането на пушенето на закрито взети заедно.

    Филмите на Уес Андерсън например са милиарди пъти по-визуални и зрелищни от всички високобюджетни полюции. Предпочитам да гледам 4-5 пъти на голям екран The Grand Budapest Hotel отколкото новата задаваща се помия за батман и супермен. Така и ще направя.

    Напротив. Голямото платно и нагласата на всеки киноман за специално изживяване в тъмния салон допълнително увеличават грандиозните недостатъци на студийния баласт.

  15. Vladi, ко напрай ти бе?!? Отпусни спусака, дулото загря, труповете вече не се различават! 😀
    п.п.
    Филмите на Уес Андерсън са зрънчо с играчка.

  16. Zed 😀 😀

    На мен пък ми е интересно ще запази ли преднината си Игрите на глада, при положение, че излиза голяма анимация тази седмица.

  17. Влади, всеки иска да гледа как огромно чудовище унищожава някой мегаполис. Не се прави сега на интересен.

    Анита, този Frozen изглежда мега тъп! Според мен Игрите ще си остане на чело, а Homefront ще изненада с второ място.

  18. Homefront няма да го гледат и пет човека.
    Подценяваш обаче импакта на анимациите върху боксофиса в САЩ. Само че тука двубоят е 14-годишни срещу 7-годишни, нека видим 🙂

  19. всеки иска да гледа как огромно чудовище унищожава някой мегаполис.
    Точно така. Затова се издразних зверски на дел торовия филми. Ако сцената с оня крийчър, който нахлу в Сидни беше 20 минутен пийс, последвана от още величествени кадри на целите чудовища без шейки кам, без quick cuts, без роботи и на дневна светлина аз пръв щях да си купя билети за второ гледане. Но не.

    Аз съм се хайпнал за новата Годзила и съм фанатичен фен на крийчър фийчър жанра.
    Но изборът между това дали да гледам новия филм на Пол Томас Андерсън 4 пъти на кино или да си причиня дори само трейлъра на Пасифик рим 2 за мен не е избор.

    Ако трябва да перифразирам персонажа на Пачино в Жега .- Brother, pacific rim’s ass is going down. (no pun intended btw).

  20. 😀 И аз съм се хайпнал за Годзила!

    Анита, подценяваш star power-a на Франко! Не се случва всеки ден да играе злодей. Но да, може би анимацията ще се добере до 2-ро място, а Homefront ще отиде на трето. Не говоря за България де, тук не са ми ясни врътките 😀

  21. По мое мнение Homefront ще се издъни 😀
    Hunger games ще е твърдо на върха.
    И яко хейтвам shaky cam-а и близките планове на Pacific Rim…на IMAX даже не разбирах кой кого бие..как да се изкефиш на разрушенията така? 😀