Чайна Миевил

Представите си странна, дори плашеща картина: една умираща планета с релсов океан и безбрежни пустини, прорязани от подземни лабиринти, из които дебнат гигантски гризачи. Историята, която се разкрива, напомня на алтернативна комбинация от Херман Мелвил, Робърт Луис Стивънсън и Франк Хърбърт – пленителен разказ, преливащ от смела фантазия и странни ужаси, в който вилнеят пирати и мародери, извършват се зверства и чудеса, смайват ни стил и въображение…

Романът „Морелси” (с оригинално заглавие „Railsea”) за съжаление още не е филмиран – въпреки грандиозния си кинематографичен потенциал. Докато чакаме обаче някой да се сети и да го пренесе на екрана, можем да се порадваме на книжен трейлър, направен специално за българското издание:

Припомняме, че подобни видео-промоции имаше и за други заглавия на ИК „Изток-Запад” (зомбита вилнееха из „Z-та световна война” и богохулство се сипеше на корем и между краката на „Заклинателят”), та да се надяваме, че и занапред ще виждаме такива реклами. Ако пък не знаете кой е Чайна Миевил, ето малко информация по въпроса: той е сред най-изтъкнатите и признати английски фантасти от последните години. Познат у нас вече с няколко романа, Миевил описва своите произведения като „странна фантастика“ (weird fiction) и е носител на престижните литературни награди Хюго, Локус, Артър Кларк и Британска награда за фентъзи.

Морелси” ще се появи в книжарниците на 25-ти ноември, а преводач е култовата и любима Светлана Комогорова-Комата.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Симпатягите от „Изток-Запад“ да не ни занимават с тоя слабак Миевил, а да кажат какво става с „Терор“? Иначе евала им правя за иновациите, AR корицата на „Градска готика“ беше супер!

  2. Чайна Миевил е твърде силен автор. 😉 Относно Дан Симънс: около 5-ти декември книгата му би трябвало да е на пазара.

  3. UZUMAKI, позволи ми да не се съглася. “Градът и градът” е най-глупавата книга, която прочетох тази година. За Симънс – супер. Мислех, че ще е съвсем по Коледа.

  4. На мен пък „Градът и градът“ много ми харесва (още не съм я дочел, обаче на този етап е супер), но ти давам един безплатен съвет: опитай пак с Миевил и прочети „Морелси“ – много е различна, а е и много, много кефеща; има сериозен шанс да ти промени мнението за автора. 🙂