Франсоа Лельор е френски психиатър, автор на няколко монографии по психология и… на романи. След успеха в Европа, дебютният му роман от 2002 година „Hector and the Search for Happiness” излиза в Щатите през 2010, а вече има и пълнометражен филм по него, със Саймън Пег в главната роля. С финала на снимачния период в мрежата се появи една прекрасна снимка, изпълнена с носталгия, романтика, самота и усещане за контакт. Дали той ще е само между двата силуета в мъглата, или енергията ще се пренесе и към публиката, благодарение на режисьора Питър Челсъм? Иска ни се да вярваме.

Hector and the Search for Happiness

В ролята на ексцентричния и неустоим лондонски психиатър на име Хектор влиза Саймън Пег (просто си го представете!). Пациентите му не усещат да са по-щастливи след сеансите, той е зациклил… и един ден, ей така – изведнъж, събрал кураж незнайно откъде, Хектор се отскубва от защитеното пространство на познатия житейски вакуум и с естествено детско любопитство предприема авантюристична мисия. Целта му е да открие щастието, къде и най-вече – дали съществува то? Така започва едно цветно, екзотично, опасно и истерично пътешествие.

Е, скоро не сме чели по-запленяващо сюжетно описание! Единственото ни опасение е киновариантът му да не е прекомерно захаросан, оптимистичен и вдъхновяващо-философски… Но пък със Саймън Пег начело май няма такъв шанс – и просто се обзалагаме, че филмът няма да прилича на нищо, което сме гледали досега. Пък и единият силует на снимката май е на будистки монах, което категорично и автоматически ни прави заклети фенове на проекта. А освен всичко друго, актьорският екип се допълва от дълбокоуважаемия Кристофър Плъмър, Розамунд Пайк, Тони Колет, Стелан Скарсгард и Жан Рено.

Снимките са приключили наскоро, плановете са „Hector and the Search for Happiness” да излезе на екран догодина. В духа на „франчайз-традицията”, изборът на история може би е направен в перспектива – Лельор е издал още два романа със същия главен герой, а през 2010 излиза последната му (засега) книга „Petit Hector apprend la vie” („Малкият Хектор изучава живота”). Нещата са подсигурени, както се казва. За финал – вижте олд-фешън корицата на първия роман за Хектор в щатския му превод.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *