Ридик / Riddick

Това лято ни млатеха супермени и гигантски роботи, преследваха ни зомбита, трябваше да отбраняваме Белия дом (цели два пъти) и да изтърпим един самотен рейнджър. И точно когато си мислехме, че сме в безопасност и най-накрая ще си отдъхнем… падна мрак.

Ридик” е третата част от поредицата за напомпания фюрианец, последен от своя род, който има лукса да вижда в тъмното и да не изглежда нелепо с плувни/мотоциклетни очила. Изминаха почти 10 г. от последния филм и феновете трепетно очакваха неговото завръщане. В „Хрониките на Ридик” от 2004, героят се сблъска с империята, унищожила неговия свят и по стечение на обстоятелствата… стана неин император. Сега обаче нещата са се променили, намираме го захвърлен на жежка планета, населена с опасни същества и без каквато и да е оръжие или насока. Чрез една кратка ретроспекция научаваме какви събития са довели до сегашното му положение. Ридик трябва да започне отново, да събуди животинското в себе си, за да оцелее и да продължи напред.

Изненадващо беше бавното темпо с което започна филмът. Първият половин час е суров „man vs wild” survival guide. Ридик трябва да превърже крака си, да намери вода и да се справи с няколко същества, които не му дават мира. Сещате се, нещо като Беър Грилс в космоса. Туохи отделя по-скоро време за изграждане на персонажите и съспенса, отколкото някакъв непрестанен, безумен екшън. Което всъщност е нещо добро. Както самият герой казва „Back to zero”.

Предварително се знаеше, че „Ридик” ще се доближава по-скоро до първия филм „Пълен мрак”, отколкото до втория. Това е странен избор, тъй като целта на „Хрониките” беше да разширят вселената и да разкрият повече информация за героя и неговото минало. Това повторно връщане към по-затворения, класически sci-fi жанр определено е изненадващо. Всички филми, които започнаха с един изчистен, опростен сюжет се разшириха. „Лудият Макс”, „Умирай трудно”, „Пришълецът”, при всеки следващ от поредицата получаваме повече злодеи, повече екшън и ефекти. На фона на тази тенденция „Ридик” определено изпъква и поема по свой си път. Филмът е по-скоро малко стъпало към нещо по-голямо. Ако случайно се представи добре в бокс-офисите, може да очакваме нещо по-епично за в бъдеще.

Riddick - Карл Урбан и Вин Дизел

Към средата на филма се появяват ловците на глави, които присъстват неотлъчно във всеки един от филмите до сега. Те са ловците, които ще се превърнат в плячка за съвършения predator. Няма да изпадам в спойлери, но дори тук нещата не се развиват според очакванията. На места се сещах за „Нещото” и „Пришълецът” и макар този филм да е далеч под тяхната класа, определено носи част от атмосферата им.

Из нет-а доста хора изтъкват визуалните ефекти като някакво достойнство на филма, но това е абсолютно безумие. Ако сте гледали трейлъра, ще знаете какво ви очаква. Нещата са недодялани и изкуствени. Крийчърите са задоволително добри, но всичко останало е като компютърна игра. Друг минус е проточената дължина. Към средата нещата започват да доскучават. Спокойно можеше да намалят времетраенето от 120 на 90 мин. Имах усещането, че гледам някакъв Director’s Cut с безброй излишни диалози и подробности.

Репликите са поднесени с превъзходната, задължителна за жанра вдървеност и Вин Дизел изпъква като драматичен гений, готов да грабне първия Oскар, който се изпречи на пътя му. Най-Riddickилъс изпълнение предоставя Кейти Сакхоф, която може би познавате от „Бойна звезда Галактика”.

Направи ми впечатление доброто използване на музикални теми, които внесоха малко класа в цялата картина, както и нарисуваните пейзажи. Но, може би най-големият плюс на „Ридик” е, че нито за момент не се взима на сериозно. Шегите са тъпи, екшънът е безумен, но това е част от пакета. Филмът е абсолютен guilty pleasure, който не изневерява на традицията, наследена от неговите предшественици.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

  1. Ох, рядко ми се случва да прочета ревю на български за филм, който не съм гледала – но този, по стечение на обстоятелствата, не съм и прочетеното много ми допада! Въпреки някои стилистични грапавини и повторения.
    Дори може да ида да го гледам с билет 😀

  2. 100% guilty pleasure! Ефектите са малко като филм по Диема, като изключим гадовете, които не са лоши. Общо взето си е запазено усещането от предишните серии за евтинийка, ама от най-приятните:) Чудя се дали, ако набият повече пари няма да опорочат поредицата. За мене тоя пън Вин Дизел няма друга роля, много му тича да е Ридик:)

  3. хах, първото ревю в сайта. днес видях, че с дринов правим 4 годинки във фейсбук.
    изненадвам се колко разбрано и ясно (въпреки грешките) съм пишел в началото. сега логореята тотално ме е завладяла 🙁

    иначе абсолютно съм съгласен със себе си за Ридик – 6/10 😀

    1. По-плашещ е коментарът над теб… 😀
      Иначе Ридик е може би най-яката роля на Вин Дизел.

    2. Този е избягал от Аркам.

      Прав си май, ако не броим Грут, добре де, няма да го броим. 😀