Metallica Through the Never” определено не е нито първият концерт, който се показва на голям екран, нито пък е просто поредната 3D презентация, целяща да прибере по-висока цена за входен билет без да предложи кой знае какво срещу тази добавена стойност. След 15 години чакане „Metallica Through the Never” е чисто и просто ултимативното IMAX изживяване за всички фенове на една от най-големите банди в историята на рок музиката, което буквално отнася глави и кърти седалки.

Откровено си признавам, че съм фен и на „Metallica”, и на IMAX формата за кинопоказ, който е видно предпочитан от всички по-големи филмови проекти. И за момент не съм си помислял, че точно това премиерно заглавие може да ме разочарова и това наистина не се случи. Още с първите акорди на Creeping Death, които буквално разцепват мрака на огромния IMAX киносалон и карат седалките да вибрират, на лицето ми се намести огромна усмивка, досущ на дете, което са завели в сладкарницата и са му предложили да си избере по едно от всички любими лакомства.

Два пъти съм присъствал на концерт на „Metallica” на живо, като и двата пъти останах повече от доволен. „Metallica Through the Never” се приближава максимално до изживяването от един истински концерт на групата, а за много хора вероятно е и по-добрата алтернатива пред реално концертно изживяване, защото предлага близък поглед върху музикантите и далеч по изчистен звук, отколкото може да се постигне на открито. Като единствен недостатък мога да отчета физическите органичения на киносалона, които те възпират да се развихриш истински в ритъма на музиката.

Макар да има своеобразна разказвателна рамка, в чийто център е героят на Дейн ДеХаан, то „Metallica Through the Never” в същността си е концерт с най-големите хитове на групата. И ако трябва да сме честни, то това е по-скоро половината от best of концерт, защото покрай изгледаните материали за създаването на продукцията, става ясно, че има непоказани парчета, които вероятно ще влязат в едно бъдеще Blu-ray издание или пък са заделени за втора част, която чака да оживее на големия екран след евентуалния успех на настоящата лента.

Metallica

Групата заслужава адмирации за факта, че сама е инвестирала в подобно скъпоструващо начинание в чийто център е най-мащабната сцена, построявана някога за концерт на закрито. На пръв поглед сцената може и да не изглежда особено впечатляваща, но в крайна сметка наистина функционира като перфектното швейцарско ножче, от което продължават да изскачат нови и нови приспособления, които не спират да впечатляват.

Практическите и визуални ефекти се смесват перфектно с 3D презентацията и засилват усещането, че сте буквално вътре в концерта. В същото време филмът е монтиран достатъчно добре, за да акцентира умело върху всеки отделен момент, независимо от бясното темпо на „Metallica”. Огромна част от концертите на известни групи биват тотално опропастени от режисьорски решения и в крайна сметките зрителите получават единствено главоболие от бързо сменящи се картини.

Едва ли е нужно прекалено да бъдат убеждавани феновете на „Metallica”, че този филм е абсолютно задължителен и дълбоко ще съжаляват, ако пропуснат това огромно IMAX изживяване. Истината е, че филмът е абсолютно задължителен за всички фенове на рок музиката, които дълбоко ме съмнява да останат разочаровани от видяното и още повече от звука в киносалона. В крайна сметка не всеки ден се случва да гледаме група от подобна величина с такава презентация, но като нищо „Metallica Through the Never” ще повлече крак за една по-трайна тенденция в това отношение. Стискаме палци.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Направо кърти. Жестоко изживяване. Единствено имам забележка за 3D-то. Но иначе най-добре похарчените 12 лева.

  2. Чуден е концерта. Аз не съм фен на Металика и мога да назова само един техен албум, но останах доволен от филма. Много добре е заснет и както се споменава в ревюто е и добре монтиран, без кратки и разклатени кадри, които щяха да развалят удоволствието.